Glenfiddich 12 Year Old

Glenfiddich 12 Year Old

Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old

Köp via systembolaget ?
439   SEK
Gå till på Systembolagets hemsida

Glenfiddich 12 Year Old är det verkliga originalet. Glenfiddich 12 Year Old är en av whiskyvärldens elegantaste whiskysorter med en av whiskyvärldens elegantaste presentationer. Den unikt designade trekantiga flaskan, som föddes 1957, har blivit en stilikon.

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång eftersmak. Med sin unika smak tillhör Glenfiddich 12 Year Old en av världens mest sålda maltwhisky.

Rökighet
5%
Betyg (49 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
440
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Skottland Speyside
Typ
Maltwhisky
Producent
Glenfiddich William Grant & Sons

Det var Glenfiddich som banade vägen och som lärde en hel värld dricka single malt. Det var i mitten av 1960-talet som Glenfiddich blev ett begrepp för whiskyälskare över hela världen. Innan dess hade nästan ingen försökt sälja single malt utanför Skottland. Glenfiddich skaffade sig snart en topposition på världsmarknaden. I dag är omkring 15 procent av all single malt som säljs Glenfiddich, vilket gör whiskyn från Dufftown till en ohotad världsetta.

Att känna till om tillverkaren av Glenfiddich 12 Year Old:

 • Glenfiddich betyder dalen med hjortarna på Gaeliska, därav hjorten i logotypen
 • Det säljs nästan 10 miljoner flaskor Glenfiddich varje år
 • Glenfiddich tillverkas i några av Skottlands minsta pannor, å andra sidan är de många, 30 stycken
 • Glenfiddich har ett eget tunnbinderi, egen buteljeringsanläggning, och man använder, ovanligt nog, eget källvatten vid buteljeringen
 • I destilleriets 45 lagerhus får det plats nästan 800 000 fat
 • 1969 öppnade man Skottlands första besökscenter. I dag har närmare fyra miljoner whiskyturister besökt det femstjärniga centrat.

En utmärkt whisky för den som vill uppleva en mild, lättdrucken och snäll whisky som ändå är smakrik och komplex. Också en whisky för den som vill prova en verklig klassiker, en banbrytande förebild och stilbildare.

Glenfiddich 12 years old är en blommig och fruktig whisky med inslag av malt, frukt och honung. Glenfiddich var den första maltwhiskyn som lanserades på Systembolaget 1963, en kultförklarad legendar i både whiskyvärlden och inom förpackningsdesign.

Kommentarer

Whisky med karaktär, jätte gott, hälsningar.

Producent Glenfiddich

Glenfiddich är på många sätt unikt. 1886 förverkligade William Grant sin livsdröm och byggde ett eget destilleri i Dufftown tillsammans med sina söner. Whiskytillverkarna har alltid gått sina egna vägar, brutit ny mark och förändrat och utvecklat whiskyvärlden. Det, i allra högst grad, familjeägda destilleriet har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. 1963 uppfann man i princip marknaden för single malt whisky, man var också först med att förstå betydelsen av unik design, profilering, besöksturism och slutlagring. Familjen Grant har hårdnackat stått emot storbolagens uppköpsplaner och lotsat fram det skotska destilleriet till världens mest sålda maltwhisky.

Snabbfakta om Glenfiddich

 • Namnet är gaeliska och betyder dalen med hjortarna, därav hjorten i logotypen
 • Whiskyn tillverkas i några av Skottlands minsta pannor, å andra sidan är de många, 30 stycken
 • Destilleriet har ett eget tunnbinderi, egen buteljeringsanläggning, och man använder, ovanligt nog, destilleriets källvatten vid buteljeringen
 • I destilleriets 45 lagerhus ryms nästan 800 000 fat
 • 1969 öppnade Glenfiddich Skottlands första besökscenter. I dag har närmare fem miljoner whiskyturister besökt det femstjärniga centrat