Glenfiddich 30 YO – Suspended Time

Nyhet Begränsad utgåva
Glenfiddich 30 år whisky

Glenfiddich 30 YO – Suspended Time

Glenfiddich 30 är en av buteljeringarna i destilleriets Time-serie. Det är en mycket exklusiv whisky-serie som har buteljerats sparsamt när master blendern tycker sig ha fat som nått den optimala mognanden. Flaskorna är numrerade och säljs över världen i små batcher. Suspended Time är i allra högsta grad en samlarwhisky. Med sin strama tidskapsel-design är det en verklig prydnad för samlarhyllan. Men, det är också en ytterst njutbar whisky som förenar det bästa av europeiska sherryfat och amerikanska ex-bourbonfat som lagrats hos ett av de mest anrika av alla skotska destillerier.

Rökighet
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
84595
Storlek
70 cl
Alkohol
43 %
Land/Område
Skottland Speyside
Typ
Maltwhisky
Övrigt
Begränsad utgåva Nyheter
Producent
Glenfiddich

Fakta

  • Fat Europeiska sherryfat, amerikanska ex- och first filled bourbon
  • Övrigt Ej färgad, ej kylfiltrerad

Smaknot

Glenfiddich 30 Year Old har en djup, gyllene färg med inslag av koppar. Doften är aromatisk och inbjudande. Första intrycket är fylliga sherrytoner, söta frukter, torkade aprikoser och fikon, följt av en subtil blommighet. Där finns också inslag av kanel och muskot, samt en lätt ton av ekvanilj och honung. Smaken har en fyllig och rund kropp. Sötman från frukterna dominerar, men kompletteras av kanderade äpplen, päron, rostad ek, mörk choklad och hasselnötter. Eftersmaken är lång och värmande med en mjuk nästan krämig känsla. I finalen ligger honungstonerna kvar tillsammans med en liten elegant rökighet som fullbordar smakupplevelse.

Gott att veta

Suspended Time, betyder ”avbruten tid” och syftar på det ögonblick då master blendern stannar tiden och avbryter mognaden. Till skillnad från vin och andra drycker upphör whisky att förändras i samma stund som den förseglas i en flaska. Bildligt kan man säga att man stannar tiden och flaskan förvandlas till en tidskapsel. Just detta har Glenfiddich tagit fasta på i designen av ”Suspended Time”, flaskan hålls närmst fången av ett tidsgaller på ett effektfullt och konstnärligt sätt.

Old bottle effect

Att ingenting händer med whiskyn när man buteljerat den är en sanning med modifikation. Det är snarare så att förändringen, som är påtaglig nästan månad för månad medan whiskyn lagras på fat, bromsas upp till nära noll. När whiskyn väl har buteljerats avbryts mognaden. Men eftersom flaskan, trots att den är förseglad, inte är hermetiskt tät, sker en långsam syretillförsel som gradvis oxiderar och påverkar whiskyn. När det gäller mycket gamla flaskor, som kanske stått oöppnade i tiotals år eller mer, talar man ibland om ”old bottle effect”. Det känns igen som en avrundad mjuk ton som leder tankarna till grapefrukt.

Stora långsamma lager

Glenfiddich är ett av de destillerier i Skottland som flest fat i sina lagerhus. Totalt har man 45 lagerhus som tillsammans rymmer omkring 800 000 fat. Många av dessa har dessutom uppnått mycket hög ålder. Whiskyfat i allmänhet når sin topp i övre tonåren, men vissa fat fortsätter att utvecklas år efter år utan att eken kör över spriten. Några få fat kan bli 30 år, i sällsynta fall 50 år och under extraordinära omständigheter kan exceptionella fat nå ännu högre upp i åldrarna. Glenfiddich lagerhus är fuktiga med ett relativt jämt klimat, det gör att mognaden går långsamt och att whiskyn utvecklas långt upp i åren. Den äldsta Glenfiddich som har buteljerats var 67 år gammal. I lagerhusen lär finnas fat som är äldre än så. I dag har många destillerier svårt att ens kunna buteljera en tolvåring. När det gäller ålder och extremt välmogen whisky har Glenfiddich få utmanare.

Kort om Glenfiddich

Glenfiddich är världens största destillerianläggning för singelmaltwhisky. På tomten finns dessutom två andra stora destillerier Balvenie och Kininvie som tillhör ägarfamiljen. På Glenfiddich arbetar nu 43 kopparpannor med den smått ofattbara kapaciteten på 21 miljoner liter 100 % etanol årligen. Det kan behövas, Glenfiddich är den mest säljande singelmaltwhiskyn i världen, och ägarbolaget, William Grant & Sons, är världens största familjeägda dryckeskoncern.

Det skulle han vetat om, William Grant, när han 1886 kunde förverkliga drömmen om ett eget destilleri. Han och hans stora familj – med tiden skulle han få elva barn – sparade och slet under många år för att familjedrömmen skulle bli sann. Familjen Grant unnande sig bara det nödvändigaste och inkomsterna från Mortlach Distillery, där fadern var anställd, och från de äldsta sönernas jobb, lades på hög. När den tidens stora destilleri i Speyside, Cardhu, installerade nya pannor, gick William Grant de två milen till fots, och övertygade ägarna Helen och Elisabeth Cumming att sälja de utrangerade pannorna till honom, och livsdrömmen kunde ta sin början.

Standfast

Glenfiddich blev snabbt populär hos blandningsfirmorna och den egna blendwhiskyn ”Standfast” växte för varje månad som gick. När så en förödande explosion inträffade på Glenlivet, det största av Speysides destillerier, som förstörde stora delar av lagren, såg William Grant sin chans att ta marknadsandelar. Familjen byggde ännu ett destilleri på tomten och storsatsade på sin whisky.

Föregångaren

Glenfiddich har alltid varit en föregångare, exemplen är många, man var till exempel det destilleri som först satsade på att buteljera och sälja singelmalt på export- och taxfreemarknaden. Glenfiddich blev närmast en souvenir man köpte med sig hem från chartersemestern på 1970-talet. I dag är William Grant & Sons världens största familjeägda dryckeskoncern med fem destillerier i Skottland. Bolaget har också ett omfattande ägande i bland annat Irland och USA. Glenfiddich är världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blendwhisky och nummer två inom irländsk whiskey. Bolaget har även betydande ägarskap inom andra dryckessegment.

  • I Time-serien buteljerar Glenfiddich fat som är 30, 40 och 50 år gamla
  • Glenfiddich är gaeliska och betyder ”dalen med hjortarna”
  • Glenfiddich ligger i den lilla staden Dufftown, som brukar beskrivas som den skotska whiskyns huvudstad
  • Glenfiddich har ett eget tunnbinderi och en egen buteljeringsanläggning
  • 1969 öppnade Glenfiddich Skottlands första besökscenter
  • Glenfiddich använder eget källvatten vid buteljeringen

Kommentarer

Producent Glenfiddich

Det går nästan inte att förstå den betydelse Glenfiddich har och har haft för den skotska whiskyindustrin. Det var Glenfiddich som banade väg, som visade världen att det gick att sälja singelmaltwhisky, som fick industrin att förstå vikten av design och marknadsföring och som i mångt och mycket lärde världen att dricka bra whisky.

Glenfiddich ligger i den lilla whiskystaden Dufftown i Speyside. Landskapet som breder ut sig i nordöstra Skottland mellan Grampainbergen i sydost och Nordsjön i norr är oerhört vackert. De högsta höjderna, som berget Ben Rinnes, når långt över trädgränsen och i dalgångarna rinner lax- och öringrika floder som Spey, Livet, Avon och Deveron i strida strömmar mot havet i norr, och längs flodbankarna kurar destillerierna. Smältvatten och Atlantregn bildar bäckar som rinner över granit och som fårar sin väg genom vidsträckta torvhedar där torven sätter smak och färg på vattnet. Nästan tre fjärdedelar av all maltwhisky som produceras tillverkas i Speyside och här ligger de destillerier som har givit whiskyn sitt världsrykte, främst av dem är Glenfiddich.

William Grant var nästan 50 år då han 1886 grundade Glenfiddich. Han hade lärt sig grunderna vid Mortlach, där han gnetat sig fram och sparat ihop det startkapital han behövde för att förverkliga sin dröm. På Mortlach hade han arbetat med olika delar av produktionen men fick så småningom ansvaret för att sköta bokföringen, vilket fick honom att inse att destilleribranschen erbjöd möjligheter för den som kunde investera. Hela familjen var involverad i projektet. Med en lön på 100 pund om året från Mortlach och en växande barnaskara gick det långsamt. Så småningom fick äldsta sonen jobb som skollärare och med ännu en inkomst i huset gick det lättare att spara ihop startkapitalet, för sparades gjordes det och familjen tilläts inget utöver mat på bordet.

William Grant var entreprenör och hade vilda planer på alltifrån att öppna kalkbrott och, till sin hustrus förskräckelse, flytta till Jamaica för att odla sockerrör. Så småningom beslutade han sig för att bli vid sin läst och att det var whisky han skulle ägna sig åt. Utrustningen han behövde köpte han från Helen Cumming borta på Cardhu Distillery för 102 pund och 97 pence. Hon hade slängt ut sina gamla pannor och satsat stort på ett nybygge. William Grant lät uppföra en destilleribyggnad på en åker strax nedanför den gamla slottsruinen Balvenie Castle just utanför Dufftown på en plats som kallades hjortdalen (Glenfiddich på högskotska) invid källbäcken Robie Dubh. William Grant var en handlingens man och som en fältherre pekade han med hela handen och ledde taktfast arbetet när de sex sönerna, mellan 8 och 23 år gamla, fick röja, mura, snickra och gräva medan tioåriga dottern Margret svarade för marktjänsten. Man slet hårt och sov till och med på byggarbetsplatsen.

På juldagen 1887 destillerades de första dropparna Glenfiddich. De första åren gick försäljningen trögt. Men trägen vinner, efterfrågan på singelmalt ökade och Glenfiddich började sakteliga få luft under vingarna. 1890 exploderade Glenlivet Distillery några mil bort och Glenfiddich tog det nedbrunna destilleriets plats som storleverantör till blendwhiskyindustrin. Katastrofen på Glenlivet fick William Grant att storsatsa på ännu ett nybygge. På granntomten byggde han på rekordtid Glenfiddich systerdestilleri Balvenie. Sedan dess har Glenfiddich varit näst intill i oavbruten drift. Till och med under krigsåren då endast en handfull destillerier var igång.

Den förödande Pattisonkraschen 1989 var dock nära att dra med sig Glenfiddich i fallet. Bröderna Pattison var två förslagna affärsmän som gjorde enorma luftaffärer och fick destillerierna att producera stora mängder whisky som det inte fanns avsättning för. När skandalen briserade var Glenfiddich ett av de destillerier som drabbades hårdast. Det blev ett krismöte hos familjen Grant och man beslutade att under släktens stridsrop ”Standfast” gå sin egen väg och börja sälja en egen blendwhisky. Det var ett lyckokast. Standfast (den blendwhisky som i dag heter Grant’s) blev en stor framgång och familjen Grants självständighet och förmåga att gå sin egen väg stakades ut.

I mitten av 1960 talet kom Glenfiddich att förändra whiskyindustrin. Som det första destilleriet i branschen storsatsade man på marknadsföring och på att sälja singelmalt till det hastigt växande charterturismen. Nu blev det mer eller mindre självskrivet att stoppa ner en åttaårig Glenfiddich i sin taxfreepåse på väg hem från semesterresan. Charterindustrin hade börjat blomstra och den elegant designade, trekantiga flaskan blev en statussymbol, eller i vart fall en souvenir, för alla som reste hem från Mallorca eller Kanarieöarna. Lanseringen av Glenfiddich som singelmalt var en kommersiell chansning som slog branschen med häpnad. Ingen hade kunnat förutse att en så kraftfull spritdryck skulle kunna attrahera en okunnig allmänhet. Glenfiddich lärde branschen marknadsföring och visade på betydelsen av snygga förpackningar. Den trekantiga flaskan togs fram redan 1957 och snart följde eleganta lådor med relieftryck i guld och silver. Före Glenfiddichs segertåg över världens flygplatser och taxfreebutiker hade nästan ingen tänkt tanken att det gick att sälja singelmaltwhisky på den internationella marknaden. Glenfiddich kom på så sätt att förändra whiskymarknaden i grunden. I de svenska Systembolagshyllorna sågs Glenfiddich första gången 1963. Whiskyn stod ensam en tid, men det dröjde inte länge förrän det dök upp singelmalt från Glenlivet, Laphroaig och Aberlour. Porten till världsmarknaden hade öppnats.

I dag är Glenfiddich det destilleri i världen med den allra största kapaciteten. De 43 pannorna – också det flest i världen ­– några av dem direkteldade, som i gamla tider, kan producera 21 miljoner liter ren alkohol årligen. 48 jäskar talar också sitt tydliga språk om Glenfiddich storlek. Whiskyn som Glenfiddich producerar är påfallande lätt och kryddig, de många pannorna är små och lämnar ifrån sig en fruktig och lite oljig råsprit.

Produkter från Glenfiddich

Inspiration