Glenfiddich Grande Couronne 26 Year Old

Nyhet
en flaska whisky med en fin låda

Glenfiddich Grande Couronne 26 Year Old

Åter i lager ?
01 November 2024   (5799 SEK)
Gå till på Systembolagets hemsida

Glenfiddich Grand-serie kulminerar nu med en 26-årig whisky som lagrats på ett experimentellt sätt. Först på amerikanska och europeiska ekfat, sedan under två år på exklusiva franska cognacsfat.

Glenfiddich Grande Couronne har en mörkt gyllene färg, som påminner om antikt guld. Doften är kraftfull och livlig med ett överflöd av rostad ek, och en maltsötma som påminner om ett franskt konditori med nybakade tarte tatin och smöriga petit chouxer. Smaken är djup och sammetslen, kaffe, farinsocker och en liten lätt kryddighet som går igenom i en lång eftersmak med söta och behagliga ektoner.

Rökighet
Betyg
Skriv ut
Art. nr.
41525
Storlek
70 cl
Alkohol
43,8 %
Land/Område
Skottland Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Övrigt
Nyheter
Producent
Glenfiddich

För vem

Glenfiddich Grande Couronne är en whisky som Glenfiddich själva beskriver som en kronjuvel som man ska ta fram när man har något speciellt att fira. Det är en whisky som har en nästan aristokratisk fransk elegans. Det är också en whisky för den som vill uppleva ett näst intill unikt fatmöte när klassisk Glenfiddich och exklusiva cognacsfat gifter sig med varandra. En verkligt lyxig whisky att pryda sin hylla med och inte minst till att förgylla de särskilda tillfällena.

Korta fakta

Serie: Grande Glenfiddich
Ålder: 26 år
Fat: 24 år på Ex bourbon- och ex sherryfat och två år på ”rare cognac cask”
Övrigt: Ej kylfiltrerad, ej färgad

Grande Couronne, eller den stora kronan, som namnet betyder på franska är den tredje buteljeringen i Grand-serien. Den första Gran Reserva var slutlagrad på romfat och den andra Grand Cru på fat som tidigare innehållet ett fransk mousserande berömt vin, vilket namnges inte men torde vara uppenbart. Grande Couronne är den hittills äldsta whiskyn i serien, de övriga två har varit 21 respektive 23 år. Nu har Master Blender Brian Kinsman klättrat ännu längre in bland de gamla faten och komponerat en 26-åring, som han låtit slutlagra på gamla cognacsfat under två år. Att lagra whisky på fat som innehållit cognac är mycket ovanligt. Det har egentligen bara förekommit under de senare åren. En slutlagring på två år en mycket lång tid, nästan så att det är mer korrekt att tala om en dubbellagring. Den långa lagringstiden på cognacsfaten har bidragit med smaktoner som ger den Glenfiddich typiska fruktighet inslag av kaffe, farinsocker och mjuka kryddor. Att man experimenterar med att lagra på så pass gamla fat som 26 år, säger en del om Glenfiddich förmåga. Många destillerier har inte en chans att ens buteljera whisky i sådan ålder, än mindre använda den till slutlagringar. Brian Kinsmans har skapat en whisky med extra allt, ett överflöd av smaker i en exklusiv stil som är mycket ovanlig för en whisky.

Kort om Glenfiddich

Sent i livet kunde William Grant avsluta sin anställning som bokhållare på Dufftowndestilleriet Mortlach och med hjälp av sina sju söner och två döttrar förverkliga drömmen om ett eget destilleri i staden. Han vände på varenda shilling och lyckades köpa in utrangerad utrustning från bland annat Elisabeth Cumming, som renoverat Cardhu någon mil bort. För att lyckas med sitt livsprojekt hjälpte hela familjen till att spara pengar, och söner som arbetat som lärare slutade tjänster för att förverkliga faderns livsdröm. Juldagen1887 destillerades de första dropparna på Glenfiddich. Resten är en familjesaga och framgångssaga utan motsvarighet. I dag är William Grant & Sons världens största familjeägda dryckeskoncern med fem destillerier i Skottland. Bolaget har också ett omfattande ägande i bland annat Irland och USA. Glenfiddich är världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blendwhisky (Grant’s) och nummer två inom irländsk whiskey. William Grant & Sons har även betydande andelar inom andra dryckessegment.

  • Glenfiddich har på många sätt drivit utvecklingen för singelmalt. Man var först med att sälja maltwhisky på taxfree, först med tv-reklam, först med förståelsen av marknadsföring och först med att öppna ett besökscenter.
  • Glenfiddich är gaeliska och betyder dalen med hjortarna, därav hjorten i logotypen
  • En omfattande utbyggnad av destilleriet har nyligen färdigställts och Glenfiddich har nu kapacitet att tillverka 21 miljoner liter ren alkohol årligen, vilket tillsammans med Glenlivet gör dem till världens största maltwhiskydestilleri
  • Glenfiddich började säljas internationellt 1963 och kom till Systembolaget samma år
  • Glenfiddich har ett eget tunnbinderi, egen buteljeringsanläggning, och man använder destilleriets egna källvatten vid buteljeringen
  • I de 45 lagerhusen finns närmare en milon fat

 

Producent Glenfiddich

Det går nästan inte att förstå den betydelse Glenfiddich har och har haft för den skotska whiskyindustrin. Det var Glenfiddich som banade väg, som visade världen att det gick att sälja singelmaltwhisky, som fick industrin att förstå vikten av design och marknadsföring och som i mångt och mycket lärde världen att dricka bra whisky.

Glenfiddich ligger i den lilla whiskystaden Dufftown i Speyside. Landskapet som breder ut sig i nordöstra Skottland mellan Grampainbergen i sydost och Nordsjön i norr är oerhört vackert. De högsta höjderna, som berget Ben Rinnes, når långt över trädgränsen och i dalgångarna rinner lax- och öringrika floder som Spey, Livet, Avon och Deveron i strida strömmar mot havet i norr, och längs flodbankarna kurar destillerierna. Smältvatten och Atlantregn bildar bäckar som rinner över granit och som fårar sin väg genom vidsträckta torvhedar där torven sätter smak och färg på vattnet. Nästan tre fjärdedelar av all maltwhisky som produceras tillverkas i Speyside och här ligger de destillerier som har givit whiskyn sitt världsrykte, främst av dem är Glenfiddich.

William Grant var nästan 50 år då han 1886 grundade Glenfiddich. Han hade lärt sig grunderna vid Mortlach, där han gnetat sig fram och sparat ihop det startkapital han behövde för att förverkliga sin dröm. På Mortlach hade han arbetat med olika delar av produktionen men fick så småningom ansvaret för att sköta bokföringen, vilket fick honom att inse att destilleribranschen erbjöd möjligheter för den som kunde investera. Hela familjen var involverad i projektet. Med en lön på 100 pund om året från Mortlach och en växande barnaskara gick det långsamt. Så småningom fick äldsta sonen jobb som skollärare och med ännu en inkomst i huset gick det lättare att spara ihop startkapitalet, för sparades gjordes det och familjen tilläts inget utöver mat på bordet.

William Grant var entreprenör och hade vilda planer på alltifrån att öppna kalkbrott och, till sin hustrus förskräckelse, flytta till Jamaica för att odla sockerrör. Så småningom beslutade han sig för att bli vid sin läst och att det var whisky han skulle ägna sig åt. Utrustningen han behövde köpte han från Helen Cumming borta på Cardhu Distillery för 102 pund och 97 pence. Hon hade slängt ut sina gamla pannor och satsat stort på ett nybygge. William Grant lät uppföra en destilleribyggnad på en åker strax nedanför den gamla slottsruinen Balvenie Castle just utanför Dufftown på en plats som kallades hjortdalen (Glenfiddich på högskotska) invid källbäcken Robie Dubh. William Grant var en handlingens man och som en fältherre pekade han med hela handen och ledde taktfast arbetet när de sex sönerna, mellan 8 och 23 år gamla, fick röja, mura, snickra och gräva medan tioåriga dottern Margret svarade för marktjänsten. Man slet hårt och sov till och med på byggarbetsplatsen.

På juldagen 1887 destillerades de första dropparna Glenfiddich. De första åren gick försäljningen trögt. Men trägen vinner, efterfrågan på singelmalt ökade och Glenfiddich började sakteliga få luft under vingarna. 1890 exploderade Glenlivet Distillery några mil bort och Glenfiddich tog det nedbrunna destilleriets plats som storleverantör till blendwhiskyindustrin. Katastrofen på Glenlivet fick William Grant att storsatsa på ännu ett nybygge. På granntomten byggde han på rekordtid Glenfiddich systerdestilleri Balvenie. Sedan dess har Glenfiddich varit näst intill i oavbruten drift. Till och med under krigsåren då endast en handfull destillerier var igång.

Den förödande Pattisonkraschen 1989 var dock nära att dra med sig Glenfiddich i fallet. Bröderna Pattison var två förslagna affärsmän som gjorde enorma luftaffärer och fick destillerierna att producera stora mängder whisky som det inte fanns avsättning för. När skandalen briserade var Glenfiddich ett av de destillerier som drabbades hårdast. Det blev ett krismöte hos familjen Grant och man beslutade att under släktens stridsrop ”Standfast” gå sin egen väg och börja sälja en egen blendwhisky. Det var ett lyckokast. Standfast (den blendwhisky som i dag heter Grant’s) blev en stor framgång och familjen Grants självständighet och förmåga att gå sin egen väg stakades ut.

I mitten av 1960 talet kom Glenfiddich att förändra whiskyindustrin. Som det första destilleriet i branschen storsatsade man på marknadsföring och på att sälja singelmalt till det hastigt växande charterturismen. Nu blev det mer eller mindre självskrivet att stoppa ner en åttaårig Glenfiddich i sin taxfreepåse på väg hem från semesterresan. Charterindustrin hade börjat blomstra och den elegant designade, trekantiga flaskan blev en statussymbol, eller i vart fall en souvenir, för alla som reste hem från Mallorca eller Kanarieöarna. Lanseringen av Glenfiddich som singelmalt var en kommersiell chansning som slog branschen med häpnad. Ingen hade kunnat förutse att en så kraftfull spritdryck skulle kunna attrahera en okunnig allmänhet. Glenfiddich lärde branschen marknadsföring och visade på betydelsen av snygga förpackningar. Den trekantiga flaskan togs fram redan 1957 och snart följde eleganta lådor med relieftryck i guld och silver. Före Glenfiddichs segertåg över världens flygplatser och taxfreebutiker hade nästan ingen tänkt tanken att det gick att sälja singelmaltwhisky på den internationella marknaden. Glenfiddich kom på så sätt att förändra whiskymarknaden i grunden. I de svenska Systembolagshyllorna sågs Glenfiddich första gången 1963. Whiskyn stod ensam en tid, men det dröjde inte länge förrän det dök upp singelmalt från Glenlivet, Laphroaig och Aberlour. Porten till världsmarknaden hade öppnats.

I dag är Glenfiddich det destilleri i världen med den allra största kapaciteten. De 43 pannorna – också det flest i världen ­– några av dem direkteldade, som i gamla tider, kan producera 21 miljoner liter ren alkohol årligen. 48 jäskar talar också sitt tydliga språk om Glenfiddich storlek. Whiskyn som Glenfiddich producerar är påfallande lätt och kryddig, de många pannorna är små och lämnar ifrån sig en fruktig och lite oljig råsprit.