För vem
Glenfiddich Grande Couronne är en whisky som Glenfiddich själva beskriver som en kronjuvel som man ska ta fram när man har något speciellt att fira. Det är en whisky som har en nästan aristokratisk fransk elegans. Det är också en whisky för den som vill uppleva ett näst intill unikt fatmöte när klassisk Glenfiddich och exklusiva cognacsfat gifter sig med varandra. En verkligt lyxig whisky att pryda sin hylla med och inte minst till att förgylla de särskilda tillfällena.
Korta fakta
Serie: Grande Glenfiddich
Ålder: 26 år
Fat: 24 år på Ex bourbon- och ex sherryfat och två år på ”rare cognac cask”
Övrigt: Ej kylfiltrerad, ej färgad
Grande Couronne, eller den stora kronan, som namnet betyder på franska är den tredje buteljeringen i Grand-serien. Den första Gran Reserva var slutlagrad på romfat och den andra Grand Cru på fat som tidigare innehållet ett fransk mousserande berömt vin, vilket namnges inte men torde vara uppenbart. Grande Couronne är den hittills äldsta whiskyn i serien, de övriga två har varit 21 respektive 23 år. Nu har Master Blender Brian Kinsman klättrat ännu längre in bland de gamla faten och komponerat en 26-åring, som han låtit slutlagra på gamla cognacsfat under två år. Att lagra whisky på fat som innehållit cognac är mycket ovanligt. Det har egentligen bara förekommit under de senare åren. En slutlagring på två år en mycket lång tid, nästan så att det är mer korrekt att tala om en dubbellagring. Den långa lagringstiden på cognacsfaten har bidragit med smaktoner som ger den Glenfiddich typiska fruktighet inslag av kaffe, farinsocker och mjuka kryddor. Att man experimenterar med att lagra på så pass gamla fat som 26 år, säger en del om Glenfiddich förmåga. Många destillerier har inte en chans att ens buteljera whisky i sådan ålder, än mindre använda den till slutlagringar. Brian Kinsmans har skapat en whisky med extra allt, ett överflöd av smaker i en exklusiv stil som är mycket ovanlig för en whisky.
Kort om Glenfiddich
Sent i livet kunde William Grant avsluta sin anställning som bokhållare på Dufftowndestilleriet Mortlach och med hjälp av sina sju söner och två döttrar förverkliga drömmen om ett eget destilleri i staden. Han vände på varenda shilling och lyckades köpa in utrangerad utrustning från bland annat Elisabeth Cumming, som renoverat Cardhu någon mil bort. För att lyckas med sitt livsprojekt hjälpte hela familjen till att spara pengar, och söner som arbetat som lärare slutade tjänster för att förverkliga faderns livsdröm. Juldagen1887 destillerades de första dropparna på Glenfiddich. Resten är en familjesaga och framgångssaga utan motsvarighet. I dag är William Grant & Sons världens största familjeägda dryckeskoncern med fem destillerier i Skottland. Bolaget har också ett omfattande ägande i bland annat Irland och USA. Glenfiddich är världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blendwhisky (Grant’s) och nummer två inom irländsk whiskey. William Grant & Sons har även betydande andelar inom andra dryckessegment.
- Glenfiddich har på många sätt drivit utvecklingen för singelmalt. Man var först med att sälja maltwhisky på taxfree, först med tv-reklam, först med förståelsen av marknadsföring och först med att öppna ett besökscenter.
- Glenfiddich är gaeliska och betyder dalen med hjortarna, därav hjorten i logotypen
- En omfattande utbyggnad av destilleriet har nyligen färdigställts och Glenfiddich har nu kapacitet att tillverka 21 miljoner liter ren alkohol årligen, vilket tillsammans med Glenlivet gör dem till världens största maltwhiskydestilleri
- Glenfiddich började säljas internationellt 1963 och kom till Systembolaget samma år
- Glenfiddich har ett eget tunnbinderi, egen buteljeringsanläggning, och man använder destilleriets egna källvatten vid buteljeringen
- I de 45 lagerhusen finns närmare en milon fat