Glenfiddich Orchard Experiment

Nyhet Begränsad utgåva
en flaska whisky Glenfiddich grön

Glenfiddich Orchard Experiment

Glenfiddich Orchard Experiment är något så ovanligt som en whisky som lagrats på fat som tidigare innehållit en slags äppelbrandy, vilket ger den en mycket fruktig och blommig smakprofil. Den fruktiga stilen gör den till en verklig sommarwhisky, lätt, elegant och mjuk. Det är i allra högst grad en whisky som tänjer på gränserna och som lyfter fram en söt och mjuk whiskystil som närmar sig calvados och grappa. Sammantaget är Glenfiddich Orchard en innovativ whisky som kompletterar Glenfiddichs smakpalett på ett sätt man hittills aldrig sett. Den söta och fruktiga stilen gör den också utmärkt som bas-sprit för en mängd whiskydrinkar och cocktails där man vill ha en äpplig och maltig karaktär på spriten. Det är ett mycket gott val för alla som uppskattar en fruktig whiskystil.

Rökighet
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
41850
Storlek
70 cl
Alkohol
43 %
Land/Område
Skottland Speyside
Typ
Maltwhisky
Övrigt
Begränsad utgåva Nyheter
Producent
Glenfiddich

Smaknot

Glenfiddich Orchard har en livlig och fruktig doft med gröna äpplen och päron tillsammans med eleganta inslag av vanilj och ek. I smaken är den mycket olik annan whisky, där finns Medelhavstoner och sommarblommor, citrus och karamell i ett behagligt mjukt och syrligt smakmöte. Äppeltonerna är framträdande men också saftiga päron, honung och kanel. Med lite vatten kommer ännu mer fruktighet och tankarna leds till en blommande sommaräng. Eftersmaken dröjer sig kvar med mjuka kryddor innan den klingar av i malt, och friska äpplen.

Gott att veta

Glenfiddich Orchard Experiment är den femte utgåvan i Glenfiddich experimentserie. Den följer på fatlagringar på IPA-fat, kanadensiska isvinsfat och romfat. Att lagra whisky på fat som tidigare innehållit äppelbrandy har nästan bara förekommit i den japanska whiskyindustrin. Whiskylagringar på engelska äppelspritfat är ytterst ovanliga.

Somerset Cider Brandy

Somerset i sydvästra England är hjärtat i den brittiska ciderproduktionen, området ligger på samma breddgrad som Normandie och har ett klimat som är mycket gynnsamt för äppelodling. Den största producenten av cider i Somerset är Somerset Cider Brandy Company, som har en mer än tvåhundraårig tradition av ciderproduktion. Företaget ligger vid Burrow Hill och har specialiserat sig på att producera både cider och ciderbrandy. 1989 var företaget det första i Storbritannien som fick en fullständig licens för ciderdestillering.

Lagring och innovation

Glenfiddich Orchard har slutlagrats på fat som tidigare innehållet äppelbrandy, eller mer noggrant, ett fat som innehållit en blandning av destillerad äppelcider och äppeljuice. Det som i den franska ciderindustrin går under namnet ”pommeau”. Drycken kallas Somerset Pomona och brukar rekommenderas som till desserter och i synnerhet till brittiska hårdostar. Somerset Pomona lagras under två år på vanligtvis franska ekfat innan den buteljeras vid en alkoholhalt på 20 %.

Glenfiddich har alltid varit ett innovativt destilleri, och med sin experimentserie utforskar man nya lagringar och smakvärldar. För fyra år sedan fullbordade Glenfiddich en enorm expansion och destilleriet har nu kapacitet att tillverka 21 000 liter 100 % alkohol årligen, vilket är den största kapaciteten i världen

Kort om Glenfiddich

Glenfiddich har en fascinerande historia och bär på en närmast osannolik sannsaga om en man och hans dröm om att starta ett eget destilleri. William Grant från föddes i Dufftown 1839. Han började tidigt arbeta som skomakare, inkomsterna var små och den växande familjen hade det knapert. William Grant och hans fru Elizabeth skulle med tiden få elva barn, varav två dog vid födseln. 1866 fick han en tjänst som kontorist på Mortlach, som vid den tiden var stadens enda destilleri (det skulle snart finnas sju stycken).

William Grant skötte böckerna på Mortlach under 20 år och blev med tiden mer eller mindre ansvarig för destilleriet. Samtidigt växte hans dröm om att starta ett eget destilleri. Den stora barnaskaran fick tidigt börja arbeta och varenda penny man tjänade sparades för att drömmen skulle bli sann. 1886 kunde William Grant äntligen förverkliga sin livsdröm. Han gick då de två milen till Helen och Elisabeth Cumming på Cardhu och köpte deras utrangerade destilleriutrustning för 119 pund. På juldagen året därpå destillerades de första dropparna vid Glenfiddich.

Marknadsledare

Glenfiddich blev snart mycket framgångsrikt och med hjälp av sin blendwhisky ”Stand Fast”, som idag har ersatts av Grants, skulle man erövra världen. Glenfiddich var först av alla att satsa på att börja sälja singelmaltwhisky. Man insåg tidigt vad innovativ design och investeringar i exportmarknaden betydde för ett växande varumärke. På 1960-talet blev Glenfiddich marknadsledande, en roll som man fortfarande har.

Världsetta

I dag är William Grant & Sons världens största familjeägda dryckeskoncern med fem destillerier i Skottland. Bolaget har också ett omfattande ägande i bland annat Irland och USA. Glenfiddich är världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blendwhisky och nummer två inom irländsk whiskey. Bolaget har även betydande ägarskap inom andra dryckessegment.

  • Experiment Series lanserades första gången 2016
  • Redan fem år efter starten kunde William Grant bygga sitt andra destilleri, Balvenie, på samma tomt som Glenfiddich
  • I dag finns också ett tredje destilleri på samma plats, Kininvie
  • Dufftown är tack vare William Grant & Sons Skottlands whiskyhuvudstad
  • Glenfiddich är gaeliska och betyder ”dalen med hjortarna”, därav hjorten i logotypen
  • I destilleriets 45 lagerhus ryms nästan 800 000 fat
  • 1969 öppnade Glenfiddich Skottlands första besökscenter. I dag har drygt fem miljoner whiskyturister besökt det femstjärniga turistmålet

Kommentarer

Producent Glenfiddich

Det går nästan inte att förstå den betydelse Glenfiddich har och har haft för den skotska whiskyindustrin. Det var Glenfiddich som banade väg, som visade världen att det gick att sälja singelmaltwhisky, som fick industrin att förstå vikten av design och marknadsföring och som i mångt och mycket lärde världen att dricka bra whisky.

Glenfiddich ligger i den lilla whiskystaden Dufftown i Speyside. Landskapet som breder ut sig i nordöstra Skottland mellan Grampainbergen i sydost och Nordsjön i norr är oerhört vackert. De högsta höjderna, som berget Ben Rinnes, når långt över trädgränsen och i dalgångarna rinner lax- och öringrika floder som Spey, Livet, Avon och Deveron i strida strömmar mot havet i norr, och längs flodbankarna kurar destillerierna. Smältvatten och Atlantregn bildar bäckar som rinner över granit och som fårar sin väg genom vidsträckta torvhedar där torven sätter smak och färg på vattnet. Nästan tre fjärdedelar av all maltwhisky som produceras tillverkas i Speyside och här ligger de destillerier som har givit whiskyn sitt världsrykte, främst av dem är Glenfiddich.

William Grant var nästan 50 år då han 1886 grundade Glenfiddich. Han hade lärt sig grunderna vid Mortlach, där han gnetat sig fram och sparat ihop det startkapital han behövde för att förverkliga sin dröm. På Mortlach hade han arbetat med olika delar av produktionen men fick så småningom ansvaret för att sköta bokföringen, vilket fick honom att inse att destilleribranschen erbjöd möjligheter för den som kunde investera. Hela familjen var involverad i projektet. Med en lön på 100 pund om året från Mortlach och en växande barnaskara gick det långsamt. Så småningom fick äldsta sonen jobb som skollärare och med ännu en inkomst i huset gick det lättare att spara ihop startkapitalet, för sparades gjordes det och familjen tilläts inget utöver mat på bordet.

William Grant var entreprenör och hade vilda planer på alltifrån att öppna kalkbrott och, till sin hustrus förskräckelse, flytta till Jamaica för att odla sockerrör. Så småningom beslutade han sig för att bli vid sin läst och att det var whisky han skulle ägna sig åt. Utrustningen han behövde köpte han från Helen Cumming borta på Cardhu Distillery för 102 pund och 97 pence. Hon hade slängt ut sina gamla pannor och satsat stort på ett nybygge. William Grant lät uppföra en destilleribyggnad på en åker strax nedanför den gamla slottsruinen Balvenie Castle just utanför Dufftown på en plats som kallades hjortdalen (Glenfiddich på högskotska) invid källbäcken Robie Dubh. William Grant var en handlingens man och som en fältherre pekade han med hela handen och ledde taktfast arbetet när de sex sönerna, mellan 8 och 23 år gamla, fick röja, mura, snickra och gräva medan tioåriga dottern Margret svarade för marktjänsten. Man slet hårt och sov till och med på byggarbetsplatsen.

På juldagen 1887 destillerades de första dropparna Glenfiddich. De första åren gick försäljningen trögt. Men trägen vinner, efterfrågan på singelmalt ökade och Glenfiddich började sakteliga få luft under vingarna. 1890 exploderade Glenlivet Distillery några mil bort och Glenfiddich tog det nedbrunna destilleriets plats som storleverantör till blendwhiskyindustrin. Katastrofen på Glenlivet fick William Grant att storsatsa på ännu ett nybygge. På granntomten byggde han på rekordtid Glenfiddich systerdestilleri Balvenie. Sedan dess har Glenfiddich varit näst intill i oavbruten drift. Till och med under krigsåren då endast en handfull destillerier var igång.

Den förödande Pattisonkraschen 1989 var dock nära att dra med sig Glenfiddich i fallet. Bröderna Pattison var två förslagna affärsmän som gjorde enorma luftaffärer och fick destillerierna att producera stora mängder whisky som det inte fanns avsättning för. När skandalen briserade var Glenfiddich ett av de destillerier som drabbades hårdast. Det blev ett krismöte hos familjen Grant och man beslutade att under släktens stridsrop ”Standfast” gå sin egen väg och börja sälja en egen blendwhisky. Det var ett lyckokast. Standfast (den blendwhisky som i dag heter Grant’s) blev en stor framgång och familjen Grants självständighet och förmåga att gå sin egen väg stakades ut.

I mitten av 1960 talet kom Glenfiddich att förändra whiskyindustrin. Som det första destilleriet i branschen storsatsade man på marknadsföring och på att sälja singelmalt till det hastigt växande charterturismen. Nu blev det mer eller mindre självskrivet att stoppa ner en åttaårig Glenfiddich i sin taxfreepåse på väg hem från semesterresan. Charterindustrin hade börjat blomstra och den elegant designade, trekantiga flaskan blev en statussymbol, eller i vart fall en souvenir, för alla som reste hem från Mallorca eller Kanarieöarna. Lanseringen av Glenfiddich som singelmalt var en kommersiell chansning som slog branschen med häpnad. Ingen hade kunnat förutse att en så kraftfull spritdryck skulle kunna attrahera en okunnig allmänhet. Glenfiddich lärde branschen marknadsföring och visade på betydelsen av snygga förpackningar. Den trekantiga flaskan togs fram redan 1957 och snart följde eleganta lådor med relieftryck i guld och silver. Före Glenfiddichs segertåg över världens flygplatser och taxfreebutiker hade nästan ingen tänkt tanken att det gick att sälja singelmaltwhisky på den internationella marknaden. Glenfiddich kom på så sätt att förändra whiskymarknaden i grunden. I de svenska Systembolagshyllorna sågs Glenfiddich första gången 1963. Whiskyn stod ensam en tid, men det dröjde inte länge förrän det dök upp singelmalt från Glenlivet, Laphroaig och Aberlour. Porten till världsmarknaden hade öppnats.

I dag är Glenfiddich det destilleri i världen med den allra största kapaciteten. De 43 pannorna – också det flest i världen ­– några av dem direkteldade, som i gamla tider, kan producera 21 miljoner liter ren alkohol årligen. 48 jäskar talar också sitt tydliga språk om Glenfiddich storlek. Whiskyn som Glenfiddich producerar är påfallande lätt och kryddig, de många pannorna är små och lämnar ifrån sig en fruktig och lite oljig råsprit.

Produkter från Glenfiddich

Inspiration