Fakta
- Destillerad N.A.S.
- Buteljerad 2023 05 24
- Fat Sherry-, Bourbon- och portvinsfat
Smaknot
Glenglassaugh Portsoy har en djup bärnstensfärg. I doften kommer vågor av det maritima, jod, tång, men även tropiska frukter, soja och ek. Smaken bjuder på sherrytoner, mörk choklad, mango, sirap och lakrits. Eftersmaken är lång och torvig med en inbjudande fastlandsrök, björkvedsbrasa och en lätt ton av portvin i avslutningen.
Gott att veta
Portsoy är ett charmigt litet fiskeläge med cirka tusen invånare längs Moraykusten mellan Cullen och Baff i norra Skottland. Att destillerier byggdes så nära havet som i fiskelägena har sin förklaring. Närheten till bra hamnar var före järnvägen en förutsättning för att kunna frakta och sälja whisky. Havet påverkar whiskyn på många sätt. De kustnära destillerierna – det är faktiskt nästan en tredjedel av alla Skottlands destillerier – brukar tala om en ”coastal style” man menar då de maritima toner som ofta kännetecknar whisky som lagrats vid eller nära havet. Havsluften, med sina speciella fuktiga aromer av salt, tång och jod, burkar kännas igen i dessa destilleriers whisky. Något salt i fysisk mening tränger dock inte in i faten, men smaken av sälta kan ändå identifieras. Förr i tiden användes dessutom torv från närbelägna torvhedar i större utsträckning än idag, dessa förmultnade växtdelar hade i årtusenden tagit till sig av den havsnära luften och gav en whisky med än mer sälta och jod i smakerna än idag. Numera tas torven i allmänhet från olika platser och ofta långt ifrån kusten, så något större bidrag till den kustnära stilen lämnar den inte. Samma sak gäller såklart de jordar där kornet har vuxit, ligger åkrarna nära havet finns havsluftens ämnen i marken och bidrar till att påverka smak och stil på whiskyn. Till Portsoy har Glenglassaugh sökt sig tillbaka till äldre tiders whisky. Den rökta malten och lagring på aktiva vinfat var nästan allenarådande i norra Skottland åtminstone fram till 1960-talet.
Kort om Glenglassaugh
Glenglassaugh ligger bedövande vacker precis vid Speysides östra gräns. Destilleriet klamrar sig fast på klippbranten ovanför Sandend Bay och Moraykusten just utanför det lilla fiskeläget Portsoy. Glenglassaugh började byggas för 150 år sedan på Craig Mills farm lite utanför byn. Det var vin- och sprithandlaren James Moir och hans brorssöner Alexander och William Morrison som grundade Glenglassaugh 1873. James Moir drev handel inne Portsoy och närbelägna Cullen och ville försäkra sig om en stabil och stadig tillgång på maltwhisky. På Craig Mills forsdade floden Glassaugh förbi och det fanns gott om rent och klart vatten. Man satsade på ny teknik och installerade ett vattenhjul, som drev malthissar, kvarnhjul och annan utrustning på destilleriet. James Moir gick ur tiden 1887 och brorsönerna Alexander och William Morrison tog över. Fem år senare såldes destilleriet till den största kunden Robertson & Baxter i Glasgow. Robertson & Baxter hade då grundat Highland Distillers och skaffat sig kontroll över flera destillerier i Skottland. 1908 stängdes Glenglassaugh och sattes in i drift förrän 1931. Det var i gång några år innan det lades ner igen. Det skulle dröja ända till 1960 innan Glenglassaugh väcktes ur sin Törnrosasömn, totalrenoverades och sattes i full drift. Glenglassaugh blev en viktig leverantör till stora blendmärken som Famous Grouse, Lang’s och Cutty Sark. Blendwhiskyn slog rekord år efter år och pannorna gick för högtryck. Det gick fram till branschkrisen vid 1980-talets början, då ändrade dryckesvanor och överproduktion tvingade ett stort antal destillerier att lägga ner. Glenglassaugh stängdes 1986, för gott trodde man.
Därför var det många som förvånades när ett holländskt energibolag, Scaent Group, tog hjälp av svenska pengar och drog igång Glenglassaugh igen. Destilleriet hade då varit nedlagt i 12 år. Holdingbolagets inhopp i whiskybranschen blev emellertid kortvarigt. Efter mindre än fem år ”cashade” man hem och sålde till Billy Walker och hans ägarkollegor på Benriach. Det var en mycket lyckosam affär för holländarna och budgivningen slutade långt över vad som spekulerats i. När amerikanska Brown Forman (Jack Daniels) köpte Benriach och Co 2016 kom Glenglassaugh in i den stora spritjättens portfölj. Med de amerikanska ägarna har Glenglassaugh kunnat gå en stabil framtid till mötes för första gången på mycket länge. Man har höjt sin kapacitet och producerar nu stora volymer som raskt har fyllt på lagerhusen.
- · Floden Glassaugh, som rinner ner från Knock Hills, samlar sig till ett sista språng vid Glenglassaugh innan den försvinner ut i Nordsjön.
- · Glenglassaugh betyder floden Glassaughs dalgång
- · James Moir var en traktens entreprenör av stora mått. Han såg bland annat till att järnvägen kom till byn, han byggde en telegraflinje och han gjorde industri av fisket i trakten.
- · James Moir var en av de första som insåg betydelsen av kvaliteten på ekfaten.
- · Glenglassaugh 40 Years Old har utsetts till ”en av världens bästa malter någonsin alla kategorier”.
Kommentarer