Monkey Shoulder

En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder

Monkey Shoulder är en trippelmaltwhisky komponerad för att passa i många sammanhang – fantastisk som den är eller blandad i cocktails. Whiskyn har lagrats under flera år på bourbonfat som ger en komplex, rik och mjuk smakbild med en behaglig ek- och vaniljton.

Monkey Shoulder är mer än något annat märke en whisky för alla. Den är komponerad för att vara så användningsbar som möjligt. Den är balanserad för att passa som drinkingrediens, kraftfull nog att drickas rent med is och tillräckligt komplex för att njutas i ett provningsglas. Kort sagt en whisky där konsumenten själv avgör. Dessutom med lite spännande hemligheter om ursprung, ålder och recept som den intresserade kan lista ut.

Rökighet
Betyg
Skriv ut
Art. nr.
85831
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Skottland Storbritannien
Typ
Maltwhisky
Producent
William Grant & Sons

Historien om Monkey Shoulder

Det är inte särskilt länge sedan destilleriarbetarna i Skottland slet ont i lagerhus, tunnbinderier och inte minst på mältningsgolven där det groende kornet skyfflades dagarna i ända. Arbetarna fick ofta betala ett högt pris med värkande kroppar, sönderbrutna leder och snedvridna axlar – man kallade dem för ”Monkey Shoulders”, eftersom en karaktäristisk arbetsskada var att arbetarnas armar kunde börja hänga betänkligt, vilket förde tankarna till en apas lufsiga armar.

Familjen William Grant vet vad man talar om. Man har som en av mycket få producenter fortfarande ett traditionellt maltgolv i bruk och man binder som det sista destilleribolaget ännu sina egna fat. Arbetsmiljön har naturligtvis förbättrats genom åren, men minnet av det hårda kroppsarbetet lever kvar.

Monkey Shoulder är på många sätt en unik whisky. För att få sin speciella smak används maltwhisky från tre destillerier i Speyside. Ett av dem är det mytomspunna Kininvie som egentligen aldrig har sålts som singelmalt annat än i mycket små specialutgåvor för att hedra William Grants yngsta barnbarn mrs Janet Sheed Roberts på hennes 105-, 107- och 110-års födelsedag!

Det är även den första skotska trippelmalten. Tre olika singelmalter får matcha och komplettera varandra. I receptet finns inte en enda droppe grainwhisky, vilket gör den rikare och mer komplex än nästan all annan skotsk whisky.

Monkey Shoulder komponerades ursprungligen av legendariske master blendern David Stewart (MBE), som varit knuten till Familjen Grants destillerier i mer än 50 år. David Stewart ville skapa en whisky fri från regler och konventioner, utan fatnummer, destilleribeteckningar, ålderssiffror och annat som ibland förskräcker mer än förtjusar.

Fakta om Speyside, familjen Grant och Monkey Shoulder:

  • Monkey Shoulder tillverkas i Dufftown i Speyside. I den lilla staden med cirka 1 500 invånare ligger inte mindre än åtta destillerier.
  • Definitionsmässigt är drycken en blended malt.
  • Monkey Shoulder brukar beskrivas som den enda trippelmalten.
  • När Brian Kinsman, som i dag ansvarar för tillverkningen, valt ut de tre singelmalterna som ingår i Monkey Shoulder får de gifta sig i en vatting tun under tre månader före buteljeringen.

Den mångsidiga whiskyn

Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.

MONKEYSHOULDER.COM

MONKEY SHOULDER FACEBOOK

Kommentarer

Monkey Shoulder, en av de bästa/godaste/milda/mest oemotståndliga Skottska malt whisky från Grant’s distellerier, absolut toppen!

Det är svårt att tänka sig hur whiskyvärlden skulle sett ut om inte William Grant tagit saken i egna händer. I dag dominerar hans familj whiskyscenen. Grants har alltid gått sin egen väg, brutit ny mark och funnit nya stigar, men allt kunde lika gärna ha slutat i en krasch den där vinterdagen 1898.

William Grant hade kommit en bra bit upp i åren när han sa upp sig som bokhållare på Mortlach Distillery hemma in Dufftown. Han hade gnetat och sparat i åratal för att förverkliga sin dröm. Med en lön på 100 pund om året och med nio munnar att mätta i familjen växte sparkapitalet långsamt. Det var först när äldste sonen fick jobb som lärare som kapitalet började växa och spaden kunde sättas i jorden.

William Grant var besatt av att göra affärer och beredd att risker. Han hade planer på att öppna kalkbrott och, till sin hustrus förskräckelse, flytta till Jamaica för att odla sockerrör. Men han beslutade sig för att bli vid sin mäsk. För 102 pund köpte han utrangerad utrustning från Elisabeth Cumming som nyligen renoverat sitt Cardhu Distillery. William Grant började bygga sitt destilleri lite utanför staden på en plats som kallades Glen Fiddich (hjortdalen) alldeles intill Balvenie Castle. William Grant tog hjälp av hela sin familj. De sex sönerna mellan 8 och 23 år fick röja, mura, snickra och gräva medan den tioåriga dottern Margret stod för marktjänsten. Familjen fick slita ont, de sov till och med på byggarbetsplatsen. På juldagen 1887 stod allt klart och de första dropparna destillerades vid det egna destilleriet Glenfiddich.

Det var två katastrofer som gav familjens nybyggda destilleri luft under vingarna. Under 1890-talet ökade efterfrågan på maltwhisky kraftigt. Blendwhiskyn hade gjort succé och det behövdes stora mängder maltwhisky för att blanda fram bra smaker. Just då inträffande en förödande brand på den tidens ledande destilleri Glenlivet, som tvingades sluta producera vilket gjorde bristen på singelmalt akut. Då hade familjen Grant byggt upp sina lager och blandningsindustrin fann snart en ny leverantör. Glenfiddich hade haft det motigt i starten men nu sköt affärerna fart. Så gynnsamma såg framtidsutsikterna ut att, och eldsvådan på Glenlivet kom så lägligt, att William Grant beslutade att bygga ännu ett destilleri. På rekordtid uppförde man Balvenie Distillery vid resterna av gamla Balvenie Castle alldeles intill Glenlivet.

Med blandwhiskyns segertåg över världen reste både smarta businessmän och förslagna lycksökare. Till de senare hörde Walter och Robert Pattison från Edinburgh som blåste in som en storm i whiskyindustrin. De båda bröderna började sälja blendwhisky, ingick avtal och tog till skumraskmetoder för att blåsa upp värden och volymer. Många destilleribolag föll för brödernas locktoner och producerade stora volymer åt dem. 1898 avslöjades deras luftaffärer, bröderna sattes i konkurs och dömdes till fängelse. Det gick en chockvåg genom industrin. Mängder med destillerier hade öppnat kranarna till max och fyllt sina lagerhus och nu stod man där med whisky som inte gick att sälja. Glenfiddich var ett av dem och familjen Grant var som många andra ytterst nära konkurs.

Det blev krismöte hos familjen Grant. Beslutet blev att börja blanda sin egen blendwhisky av de stora lager man hade på både Glenfiddich och det nya Balvenie t. Man kallade sin whisky ”Standfast” och lovade att aldrig mer ha med de stora blandningsföretagen att göra.

Vid den här tiden hade William Grants dotter Margret fattat tycke för Charles Gordon, en skolkamrat till en av hennes bröder. De hade presenterats för varandra när de möttes på gatan under en ferie. Snart var familjerna Grant och Gordon en och samma. Charles Gordon skickades till Glasgow för att knacka dörr på pubar och barer. Erövringen av den folkrika staden gick trögt. Först vid det 181:a besöket lyckades han sälja sex flaskor. Sedan dröjde det till besök 503 innan nästa låda var såld – men resten är historia.

William Grant själv fick inte uppleva mycket av framgången. De sista åren var han tyngd av sjukdomar och blindhet. Sönerna med John Grant i spetsen tog över rodret. Charles Gordon skickades ut i världen. Under ett år besökte han bland annat bland USA, Kanada, Fjärran Östern, Indien, Hong Kong, Japan, Australien och Nya Zeeland. Året därpå Europa och Skandinavien. Överallt värvade Carles Gordon agenter och när första världskriget bröt ut hade William Grant & Sons 60 återförsäljare i 30 länder.

Under 1900-talets första decennier blev Standfast Skottlands ledande whisky och efter andra var världskriget var märket en av de exportmotorer som drog igång Storbritannien igen. Under efterkrigsåren ökade konkurrensen och det krävdes nytänkande. Med hjälp av designern Hans Schleger tog man fram en ny trekantig flaska. Succén var given och branschen tvingades lära sig nya begrepp som branding och produktdesign. Några år senare beslutade man också, som det första bolaget i industrin att börja sälja singelmalt i större omfattning. Även Glenfiddich började buteljeras på den trekantiga flaskan och man storsatsade på den växande resemarknaden vid flygplatser och på båtar världen över. Det dröjde inte länge förrän varenda charterresenär köpte Glenfiddich i taxfree-butikerna och flaskan blev en trofé att visa upp när man varit utomlands. Nu etablerades Glenfiddich över hela världen och varumärket skaffade sig den tätposition det alltjämt har.

Vid denna tiden växte den övriga branschens misstro mot Glenfiddich, man reagerade på den offensiva marknadsföringen och att man knöt till sig återförsäljare med ensamrätt. När man dessutom blev det första företaget som satsade på tv-reklam rann bägaren över. Familjen Grant var beroende av att köpa stora volymer grainwhisky för att kunna hålla sin försäljning uppe. Graindestillerierna kontrollerades av det gemensamma branschbolaget Distiller’s Company Limited. De ansåg att alltför offensiv marknadsföring var illojalt och man bestämde sig för att sluta leverera grainwhisky till William Grant & Sons. Beslutet innebar att familjen Grant tog saken i egna händer och på bara några månader byggde man Girvan, ett eget gigantiskt graindestilleri i södra Skottland. De första dropparna från Girvan destillerades juldagen 1963, på dagen 76 år efter att William Grant tänt eldarna under pannorna på Glenfiddich.

William Grant & Sons är idag världens största företag inom singelmaltwhisky och tillsammans med Ballantines och Chivas i hård kamp om pallplatserna inom blendwhisky. 2022 såldes 50 miljoner flaskor Grants. William Grants & Sons är i allra högsta grad ett familjestyrt företag där familjerna Gordon och Grant har en operativ roll på olika nivåer. Företaget är världens största familjeägda dryckeskoncern och har en lång rad varumärken inom många dryckessegment. Förutom Glenfiddich och Balvenie destillerar de även singelmalt vid sina destillerier Kininvie och Aisla Bay som tillsammans med Glenfiddich utgör Skottlands i särklass största maltwhiskyproducenter. Man har också betydande ägarandelar i irländsk och amerikansk whisky.

Inspiration