Octomore 10.3

en flaska octomore 10.3

Octomore 10.3

Octomore Edition 10.3 är en single malt whisky från det skotska destilleriet Bruichladdich, beläget på ön Islay. Octomore-serien är känd för sina extremt rökiga whiskys, och Edition 10.3 är inget undantag.

Octomore 10.3 erbjuder en komplex smak med tydliga rökiga och torviga inslag, men även toner av vanilj, karamell, citrus och kryddor. Den är kraftfull men välbalanserad, med en lång och ihållande eftersmak.

Rökighet
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
85271
Storlek
70 cl
Alkohol
61,3 %
Land/Område
Skottland
Typ
Maltwhisky
Producent
Bruichladdich

Rökighet

Octomore whiskys är berömda för sin höga fenolhalt, vilket gör dem till några av de mest rökiga whiskys som finns. Edition 10.3 har en fenolhalt på 114 ppm (parts per million), vilket ger en kraftig rökighet.

Ålder och lagring

Octomore 10.3 är en 6-årig whisky, vilket är relativt ungt i whiskyvärlden. Den är lagrad på den skotska ön Islay, vilket bidrar till dess unika karaktär och smakprofil. Whiskyn är lagrad på bourbonfat av amerikansk ek.

Korn

Den är tillverkad av 100% skotsk korn från en enda gård, Octomore Farm, vilket ger en tydlig terroir-karaktär till whiskyn.

Alkoholhalt

Den har en hög alkoholhalt på 61,3%, vilket bidrar till dess intensiva smak och aromer.

Octomore Edition 10.3 är en whisky för den som uppskattar intensiva och rökiga smaker, och den representerar en av de mest extrema uttrycken av Islay-whisky.

Kommentarer

Producent Bruichladdich

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och förbudstiden gjorde att Bruichladdich bara producerade stötvis. I modern tid har ägarbytena fortsatt. 2001 förvärvade vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid det stängda Bruichladdich och gav destilleriet en ny fast grund att stå på. Under Rainers och destillerichefen Jim McEwans ledning har Bruichladdich gjort sig känt som Skottlands mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder.

BRUICHLADDICH.COM

Inspiration