För att kornet ska kunna malas till gröpe, så att sockerarterna ska kunna lakas ur och jäsas, måste axen torkas. Det sker genom att det fuktiga kornet behandlas med värme. I dag görs det i regel med varmluft som blåses genom kornbädden. I äldre tider gjordes det dock med hjälp av varm rök från pyrande torv. Numera förekommer sådan torkning bara undantagsvis. När röken tränger genom kornbädden för den med sig mängder av tjäroljor och eteriska smakämnen från torvens multnade växtdelar. Dessa ämnen sätter sig i kornet och ger whiskyn de smaker vi känner igen som torv och rök. Rent kemiskt är det flera hundratals olika ämnen, som kallas fenoler. Fenolhalten mäts i ppm, parts per million, och har blivit ett mått på whiskys rökighet. Så höga ppm-nivåer som Octomore har inget annat whiskymärke varit i närheten av. En rejält rökig whisky brukar ligga runt 50 ppm, Octomore har kommit upp till över 250.
Octomore 11:1 har lagrats på fat som tidigare har innehållit bourbonwhiskey från Jack Daniels, Jim Beam och Heaven Hill. Faten har använts en gång i USA innan de fraktades till Islay och fylldes med Bruichladdichs råsprit. Malten som användes kom från 2013 års skörd av skotskodlat Concerto- och Propinokorn. När PPM halten kontrollerades hamnade den på 139.6 ppm, vilket är ungefär samma som den allra första utgåvan av Octomore från 2008.
Octomore 11.1 är en distinkt rökig whisky, Master Distiller Adam Hannet, beskriver de små faten och den långsamma jäsningen som avgörande för den kvalitet och balans som denna intensivt torviga whisky har.
- Octomore har tagit sitt namn efter ett litet gårdsdestilleri som låg utanför byn Port Charlotte mellan 1816 och 1840
- Siffran 11 anger elfte årgången och siffran 1 första utgåvan
- Bruichladdich tillverkar tre typer av whisky, orökt Bruichladdich, hårt rökt Port Charlotte och mycket hårt rökt Octomore
- Bruichladdich är mycket måna om att använda lokalt odlat eller skotskt korn
- Bruichladdich destillerar mycket långsamt och har hela kedjan från mäskning till buteljering vid destilleriet.
Octomore 11.1 är en whisky för rökälskaren. Det är svårt att tänka sig någon mer rökstinn smakupplevelse. Det är också en whisky för den som samlar och letar efter utgåvor som kan förväntas vara efterfrågade under lång tid. Octomore har en stor skara fans och entusiaster. Utgåvan är starkt begränsad och whiskyn bör vattnas ner för största möjliga smakupplevelse.
Kommentarer
Är det 11:e eller 7:e årgången?
”Nu är det dags för den 11 årgången: Octomore 11:1.”
”Siffran 11 anger sjunde årgången och siffran 1 första utgåvan”
Ska såklart vara den elfte årgången. Rättat o klart.