Octomore 14.2

Nyhet Begränsad utgåva
octomore 14.2

Octomore 14.2

Octomore 14.2 är en whisky från den skotska destilleriet Bruichladdich och är en del av deras berömda Octomore-serie. Det är en fortsättning på serien, med numret ”14.2” som indikerar att det är den andra utgåvan i den 14:e årgången av Octomore.

Precis som andra Octomore-utgåvor är Octomore 14.2 känd för sin kraftfulla och rökiga karaktär. Den är destillerad från malt som torkats över torv från den närbelägna Octomore-gården, vilket ger den dess intensiva rökighet. Bruichladdich är också känt för att experimentera med olika maltsorter och fatlagring för att skapa variation och komplexitet i deras whiskysorter.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
41588
Storlek
70 cl
Land/Område
Skottland
Typ
Maltwhisky
Övrigt
Begränsad utgåva Nyheter
Producent
Bruichladdich

Historien om Octomore är tätt sammanflätad med historien om det skotska destilleriet Bruichladdich, där Octomore produceras. Bruichladdich grundades 1881 på ön Islay, en av de mest kända regionerna för whiskyproduktion i Skottland. Destilleriet hade flera ägarbyten och perioder av nedläggning under sin historia, men det återöppnades 2001 av en grupp investerare och whiskyentusiaster som ville återuppliva det.

Octomore-serien lanserades för första gången av Bruichladdich under 2008. Detta var en tid då destilleriet började utforska och experimentera med olika sätt att producera whisky, inklusive olika malt, jäststammar och destilleringsmetoder. Octomore var deras sätt att skapa den mest rökiga whiskyn som någonsin hade producerats och att utmana konventionella förståelser av vad som var möjligt med whisky.

Namnet "Octomore" kommer från den närbelägna gården med samma namn där destilleriet hämtar sin torv, som används för att torka malten. Torven från Octomore-området är känd för sin kraftfulla och rökiga karaktär, vilket ger whiskyn dess distinkta smakprofil.

Genom åren har Octomore-serien fortsatt att utvecklas med olika årgångar och utgåvor, var och en med unika smakprofiler och karaktärsdrag. Det har blivit en mycket eftertraktad samling för whiskyentusiaster runt om i världen på grund av dess djärvhet, komplexitet och förmåga att utmana förväntningarna på vad en skotsk single malt whisky kan vara.

Kommentarer

Producent Bruichladdich

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och förbudstiden gjorde att Bruichladdich bara producerade stötvis. I modern tid har ägarbytena fortsatt. 2001 förvärvade vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid det stängda Bruichladdich och gav destilleriet en ny fast grund att stå på. Under Rainers och destillerichefen Jim McEwans ledning har Bruichladdich gjort sig känt som Skottlands mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder.

BRUICHLADDICH.COM

Inspiration