Octomore 15.1

Nyhet Begränsad utgåva
en flaska Octomore 15.1 whisky från islay svart flaska

Octomore 15.1

Smaknot

I doften kommer barbequetoner, livfull citrus och karamell. Där finns krämig vanilj och Octomores typiska jordiga torv, tillsammans med ingefära och anis. Med luftning kommer gräs och fuktig mossa, anis, päron och tropiska frukter. Smaken börjar med en rejält söt och jordig rök, aska, rökt kött och nymald svartpeppar. Därefter mango, banan och aprikossylt som rundas av med valnötter och ingefära. Med lite vatten öppnar sig röken ännu mer och kustnära havstoner kommer fram. Eftersmaken är lång och torvig med rök, kolad ek, vanilj och citrus i avslutningen.

Gott att veta

Hur mycket rök en whisky smakar är på många sätt en subjektiv upplevelse, men man mäter också rökighet genom att analysera mängden fenoler i malten. Fenoler är ett samlingsnamn för en stor ämnesgrupp kolväteföreningar som inkluderar en lång rad välkända naturliga doft- och smakämnen. En gång har dessa varit aktiva doftsubstanser i blommor och andra växter som under årtusenden förmultnat till torv. När malten torkas genom att varm torvrök leds genom kornaxen tränger dessa ämnen in i kornet och följer med hela vägen till whiskyn.

Parts per Million

Vissa av dessa fenoler ger röksmak, och det är främst dessa man mäter när man avgör hur hög PPM-halt en whisky har, PPM anger fenolhalten i miljondelar, (Parts Per Million). Mätningen sker i malten och inte i whiskyn. Hur mycket rökfenoler som följer med ut i  den färdiga spriten varierar, främst beroende på hur destillatören skär hjärtat, det vill säga den mittdel av destillatet man använder till whisky. Ett stort hjärta ger mer tunga rökfenoler, medan ett smalt hjärta ger betydligt mindre.

Rökig historia

Av tradition och historiska skäl gör man riktigt rökig whisky på just Islay. Den lilla ön i inre Hebriderna är världsberömd för sin rökta whisky. Inget annat destilleri gör en lika kraftfullt rökt whisky som Bruichladdich. Just 15.1 har dubbelt så mycket rökfenoler som annan hårt rökt whisky och bjuder därför in till en rejäl smakresa.

Jim McEwan

Att Octomore överhuvudtaget produceras, beror på en enda person, Jim McEwan, som rekryterades som destillerichef 2001. McEwan är utan tvekan den destillerichef som varit mest innovativ. Fylld av experimentlusta satte han igång att utmana whiskybranschen, och marknaden, med nya sätt att lagra och producera whisky. Den tokrökta Octomore var tidigt på hans agenda, men det skulle dröja länge år innan mälteriet han samarbetade med utvecklade metoder som kunde nå de fenolnivåer Jim McEwan eftersträvade. Den första utgåvan lanserades 2008.

Kort om Bruichladdich

Bruichladdich byggdes i början av 1880-talet vid strandkanten till havsviken Loch Indaal på Islay. Det var närheten till en hamn där whiskyskepp kunde lägga till som avgjorde lokaliseringen. Alldeles intill den plats där man valde att uppföra Bruicladdich låg Octomore farm. Där fanns resterna av ett gammalt nedlagt gårdsdestilleri som var känt för att ha tillverkat en särskilt rökig whisky.

Bruichladdich hade länge svårt med lönsamheten. Under hela 1900-talet var ägarbytena många och under långa tider låg destilleriet i malpåse. Det var egentligen inte förrän 2001 som Bruichladdich fick luft under vingarna. Då köpte det Londonbaserade bolaget Murray McDavid, med vinhandlaren Mark Rainer i spetsen, det då nedlagda destilleriet och rekryterade Jim McEwan som destillerichef.

Rémy Cointreau

Under de följande tio åren växte Bruichladdich fram som ett av de mest intressanta destillerierna i Skottland. Under McEwans ledning buteljerades mängder med nyskapande whisky som i dag är klassiska och eftertraktade utgåvor. 2012 såldes Bruichladdich till franska spritjätten Rémy Cointreau som renodlat produktionen i de tre produktlinjerna Bruichladdich, Port Charlotte och Octomore.

  • Octomore görs uteslutande på skotskt korn
  • Siffran 15 i namnet står för den 15:e årgången
  • Octomore lagras nära havet och tar upp en hel del kustnära toner i det fuktiga lagerhuset
  • Vid den första leveransen av Octomoremalt kördes traktorn in på destilleriet till säckpipsmusik
  • Bruichladdich är ett av få destillerier som har hela produktionslinjen från mäskning till buteljering på destilleriet
  • Bruichladdich betyder ”den steniga strandsluttningen” och uttalas [brookladdick]
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
41809
Storlek
70 cl
Alkohol
59,1 %
Land/Område
Skottland
Typ
Maltwhisky
Övrigt
Begränsad utgåva Nyheter
Producent
Bruichladdich

Octomore är en mycket uppskattad whiskyserie med fokus på den traditionella Islayröken. Inget annat destilleri gör en lika hårt rökt whisky som Bruichladdich. Just 15.1 är dock mer återhållen än andra i serien, men med sina 108 ppm fenoler är den ändå mer än dubbelt så hårt rökt som whiskyn från andra Islaydestillerier. Utgåvorna i Octomore-serien har blivit enormt uppskattade och är högvilt bland samlare och whiskyvänner. Det är i allra högsta grad en whisky för rökentusiaster, en uppercut med rök, torv och en massa skotsk ö-whiskyhistoria. Efter stjärnsmällen med rök kommer små jabbar med citrus, vanilj och en behaglig blommighet.

Kommentarer

Producent Bruichladdich

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och förbudstiden gjorde att Bruichladdich bara producerade stötvis. I modern tid har ägarbytena fortsatt. 2001 förvärvade vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid det stängda Bruichladdich och gav destilleriet en ny fast grund att stå på. Under Rainers och destillerichefen Jim McEwans ledning har Bruichladdich gjort sig känt som Skottlands mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder.

BRUICHLADDICH.COM

Produkter från Bruichladdich

Inspiration