Octomore 15.2

Nyhet Begränsad utgåva
octomore 15 2 svart flaska

Octomore 15.2

Octomore är känt som världens rökigaste whisky fulltankad med torv och fenoler. Ingen annan Islaywhisky tillverkas av så hårt rökt malt. Octomore är följaktligen en favoritwhisky för alla som uppskattar en riktigt smakintensiv rökwhisky. Dessutom buteljeras den på sin naturliga fatstyrka vilket koncentrerar smakerna ännu mer. Det som gör Octomore särskilt intressant är att den trots den kraftfulla röken ändå låter andra smaker kommer fram, som i fallet med 15.2, massor av citrus.

Rökighet
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
41811
Storlek
70 cl
Alkohol
57,9 %
Land/Område
Skottland
Typ
Maltwhisky
Övrigt
Begränsad utgåva Nyheter
Producent
Bruichladdich

Fakta

  • Malt Skotsk Concerto från fastlandet
  • PPM 108,2
  • Fat First filled-bourbonfat, second filled-vinfat och slutlagrad på cognacsfat
  • Ålder 5 år

Smaknot

Octomore 15.2 har en färg som påminner om Islays sandstränder. Doften öppnar med lime och söt citrus följt av rostad ek och rök. Den fortsätter med tropiska frukter som balanseras med mer ektoner, cederträ och tallbarr därefter rostat bröd, rökig honung och kaffe. I smaken märks vaniljkräm, karamell, kola och lite svartpeppar. Med vatten kommer kolad ek, kanel, en hint av muskot och ett extra djup med päron och torkad aprikos som skär genom Octomores oefterhärmliga torvrök. Eftersmaken är maritim med sälta och kvardröjande rök.

Gott att veta

Bruichladdich serie med Octomore lanserades första gången 2008 som ett resultat av destillerichef Jim McEvans innovativa experiment tillsammans med Baird Maltings i Inverness. För att nå Octomores extremt höga röknivåer provade man att halvvägs genom torkningsprocessen återfukta malten. När malten väl har torkat har den nått sitt maximum när det gäller att ta upp de ämnen som kommer från den pyrande torvröken. Att ge malten en ”rewetting” visade sig mångdubbla den förmågan.

Rökigheten

Octomore slog ner som en bomb i whiskyvärlden. Aldrig tidigare hade någon lika rökig whisky buteljerats. Rökigheten mäts i ppm fenoler, ppm står för parts per million. De ämnen som ger röksmakerna tillhör kemiskt sett den stora ämnesgruppen bensen-derivat. De kommer från de blommor och växtdelar som förmultnat under tusentals år och bildat torvmossar. Brinnande och glödande torv används för att torka kornet innan det mals, mäskas och slutligen destilleras till sprit. De eteriska oljorna och smakämnena från torven följer sedan med hela vägen till flaskan och ger oss den rökiga whiskyn.

Maltbrist

När Octomore lanserades skapades en ny kategori ”Heavily peated Islay whisky”. Tillgången på sådan malt är mycket begränsad och den kultstämpel som Octomore har fått är svår för andra att kopiera. Även för Bruichladdich är efterfrågan vida större än tillgången och i dag produceras enbart några få procent Octomore vid destilleriet.

Komplexa smaker

Octomore är en paradox. Riktigt hårt rökt whisky har en tendens att köra över andra smaker, men Octomore har hyllats för sin smakrikedom. Den är såklart brutalt rökig i munkänslan men när den primära rökigheten klingar av kommer ett koppel av andra smaker. Octomore 15.2 är en av de mer komplexa versionerna eftersom den lagrats på både klassiska bourbonfat och ovanliga rödvinsfat, för att därefter slutlagrats på cognacsfat.

Kort om Bruichladdich

Bruichladdich byggdes under den stora whiskyboomen mot slutet av 1800-talet när blendwhiskyn gjorde sitt segertåg över världen. Blandningsfirmorna vädrade morgonluft och grundade destillerier på löpande band. Flera av de destillerier som byggdes dessa år tillhör fortfarande Skottlands mest kända och hyllade.

Bruichladdich skulle dock få en skakig resa. Ägarbytena skulle bli många och perioderna av nedläggning skulle avlösa varandra. Det var egentligen inte förrän 2001 som Bruichladdich fick verklig bärkraft. Då köpte det Londonbaserade bolaget Murray McDavid, med vinhandlaren Mark Rainer i spetsen, det då nedlagda destilleriet och rekryterade Jim McEwan som destillerichef. Timingen var perfekt, dessa år exploderade intresset för maltwhisky och Bruichladdich kunde rida på en stark våg. Framgångarna fick än mer bärkraft av Jim McEwans experimentlusta och förmåga att ständigt förse marknaden med nya fascinerande buteljeringar. Bruichladdich blev ett favoritdestilleri för många.

Octomore Distillery

Octomore har tagit sitt namn efter Octomore farm i närheten av destilleriet. Där fanns ett gårdsdestilleri i drift mellan 1816 och 1852 som enligt legenden gjorde den rökigaste whiskyn på Islay. I dag ägs Octomore Farm av James Brown som har odlat kornet till flera av utgåvorna i Octomore-serien.

Rémy Cointreau

År 2012 såldes Bruichladdich till franska spritjätten Rémy Cointreau som renodlat produktionen i de tre produktlinjerna Bruichladdich, Port Charlotte och Octomore. De franska ägarna har fortsatt på den innovativa vägen som Jim McEwan inledde, man har också satsat på att producera ginmärket ”Botanist” vid destilleriet.

  • Bruichladdich är ett av få destillerier som har hela produktionslinjen från mäskning till buteljering på destilleriet
  • Bruichladdich har ett utpräglat hållbarhetstänkt i allt de gör och använder så långt det är möjligt råvaror från Islay
  • Octomore görs uteslutande på skotskt korn
  • Siffran 15 anger att det är den 15:e årgången och siffran två står för andra utgåvan
  • Namnsättnigen är ett exempel bland flera på Bruichladdich ambition att slå vakt om Islays historia
  • Octomore buteljeras i en mattsvart flaska som påminner om en rökgranat
  • Vid den första leveransen av Octomore-malt kördes traktorn in på destilleriet till säckpipsmusik

Kommentarer

Producent Bruichladdich

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och förbudstiden gjorde att Bruichladdich bara producerade stötvis. I modern tid har ägarbytena fortsatt. 2001 förvärvade vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid det stängda Bruichladdich och gav destilleriet en ny fast grund att stå på. Under Rainers och destillerichefen Jim McEwans ledning har Bruichladdich gjort sig känt som Skottlands mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder.

BRUICHLADDICH.COM

Produkter från Bruichladdich

Inspiration