Octomore var ett litet gårdsdestilleri på Octomore Farm, som låg strax bakom den lilla byn Port Charlotte på Islay. Destilleriet var i drift under en kort period mellan 1816 och 1840. Än i dag står en del av farmens byggnader kvar och vissa av dem har gjorts om till semesterboende. Det lilla destilleriet hade rykte om sig att tillverka en sjusärdeles rökig maltwhisky. När whiskylegendaren Jim McEwan sensationellt värvades in till nystarten av Bruichladdich 2001 så började han omedelbart experimentera med rökiga recept. Han ansåg att det var principiellt fel att ett Islaydestilleri inte tillverkade rökig whisky och han studerade de källor som fanns om gamla Islaydestillerier.
2008 lanserade Jim McEwan sin första utgåva av Octomore rökt till 80 ppm. Whiskyn blev mycket snabbt kultförklarad och skapade en bolmande rökvåg över whiskyvärlden. Sedan 2008 har Bruichladdich lanserat olika utgåvor av Octomore varje år, och för varje batch har ambitionen varit att mälta fram så mycket röksmak som naturen överhuvudtaget är mäktig. I sina bästa stunder har naturen nått över 200 ppm (parts per million fenoler). 7.1 är en av de allra rökigaste utgåvorna, med sina 208 ppm kör den över allt annat från Islay som en bulldozer i en skogsbrand, trots detta har whiskyn betydligt fler bottnar än så.
133 ppm
Distillerad 2012 av 100% Islay Barley.
Lagring:
25% ”first fill” Bourbon
25% "third fill" virgin oak
20% "second fill" Riversaltes
20% "second fill" Syrah
10% "second fill" Bourbon.