Fakta
- Serie Cask Exploration
- Malt Skotsk Concerto från fastlandet
- PPM 40 ppm
- Fat Fem år på first och second filled bourbon, därefter 8 år på syrah-fat
- Ålder 11 år
Smakprofil
Port Charlotte har en djup mörk orange färg. Doften öppnar med söt karamell följt av en lång rad färska frukter och en subtil torvrök. Utöver ek och rök finns också toppnoter av jordgubbar, röda äpplen, aprikossylt och bäriga inslag från vinfatet. I sekundärdoften kommer milda ekkryddor, ingefära, marsipan och honung som avslutas med pyrande brasved. Smaken möter med kolad ek och eleganta torvtoner, rejält med rök och söta frukter. I gommen märks citrus, färsk mango, farinsocker och vingummin som skär genom röken. En droppe vatten drar fram den aromatiska eken, lavendel, örter, mild honung, ingefära och rostade kaffebönor. I eftersmaken dominerar frukt och ek, men där finns även en våg av omisskännlig torvrök, rostade paranötter, kokos och kakaopulver med en antydan av torkad tång.
Gott att veta
Med Exploration Series grottar Buichladdich ner sig i vad olika typer av vinfat betyder för smakerna på sin whisky. Port Charlottes SYC är den sjunde utgåvan i serien. Eftersom lagringen på vinfat är så omfattande som hela åtta år är det mer korrekt att betrakta den som en dubbellagring än en cask finish. Under den långa tiden på vinfatet lämnar det smakrika vinet ifrån sig mängder av fruktiga toner som står upp emot Port Charlottes signum, den kraftfulla röken.
Port Charlotte
Port Charlotte började produceras 2001 som ett experiment av den dåvarande destillerichefen Jim McEwan. Vid den tiden hade Bruichladdich inte gjort hårt rökig whisky på många år. Periodvis hade destilleriet legat helt nere. Namnet Port Charlotte kommer från en liten pittoresk by som ligger tre kilometer från destilleriet. Bosättningen anlades 1828 av Walter Campbell, som namngav den efter sin mor. Husen byggdes som personalbostäder åt dem som arbetade på nyöppnade Lochindaal Distillery, som var i drift till 1929. Byggnaderna finns kvar och används nu som vandrarhem.
Exploration series
Under 2000-talets första årtionde ägdes Bruichladdich av den Londonbaserade vinimportören Mark Rainer tillsammans med den oberoende buteljeraren Murray McDavid. Mark Rainer hade en lång historik av att handla med vin och tack vare kontakter med vinodlare över hela världen dröjde det inte länge förrän lagerhusen på Islay kompletterades med spännande vinfat från världens alla hörn. Det är i stor utsträckning dessa fat som nu har resulterat i Port Charlottes Explorations series.
Syrahvin
Syrah, eller shiraz som druvan kallas i stora delar världen, är en alltmer populär druva. Syrah odlas i många länder och ger i regel mörka, fruktiga och kryddiga viner med en tydlig pepparton. Beroende på klimat och ursprung får syrah skiftande karaktär. Port Charlotte SYC är lagrad på ett franskt fat, franska syrah-viner har ofta en högre strävhet och en mer komplex fruktighet.
Kort om Bruichladdich
I början av 1880-talet upplevde den skotska whiskyn sin kraftigaste uppgång någonsin. Blendwhiskyn hade påbörjat sitt segertåg över världen samtidigt som vinlusen hade gjort rent hus bland de europeiska vingårdarna. I det tomrum som uppstått på marknaden tog den skotska whiskyn snart herraväldet. Efterfrågan var enorm och det byggdes mängder med nya destillerier i Skottland. Ett av dem var Bruichladdich. Vid den tiden var ett av de stora problemen för destilleribolagen att lösa transporterna. Järnvägar och vägar var knappt utbyggda och mycket av whiskyn producerades på avlägsna platser. De nya destilleriprojekten sökte sig därför till kusterna och öarna där det fanns naturliga hamnar.
Ägarbyten
Bruichladdich stod klart 1881 vid strandkanten till havsviken Lochindaal på Islay. Bruichladdich skulle få en brokig historia med flera ägarbyten och perioder av nedstängning. Flera gånger skulle destilleriet säljas till nya ägare som satsade stort och misslyckades, någon egen blendwhisky som kunde driva på försäljningen hade man egentligen aldrig.
Rémy Cointreau
Det var inte förrän 2000 som lyckan vände då bolaget Murray McDavid och vinhandlaren Mark Rainer köpte det då nedlagda destilleriet och lyckades rekrytera toppnamnet Jim McEwan som destillerichef. Under McEwans ledning utvecklades Bruichladdich till att bli Skottlands kanske mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder. 2012 överraskades branschen av att franska Rémy Cointreau köpte det nu så framgångsrika destilleriet. Under Rémy Cointreaus ägarskap har produktionen renodlats i de tre produktlinjerna Bruichladdich, Port Charlotte och Octomore. Man har också haft stora framgångar med ginmärket The Botanist som också tillverkas av destilleriet.
- Port Charlotte buteljeras i en svart knubbig flaska som är unik för varumärket
- Port Charlotte betecknas som heavily peated och torvrtorkas till ungefär samma nivå som annan rökig Islaywhisky
- Omkring 40 procent av produktionen på Bruichladdich är heavily peated
- Bruichladdich har ett mycket aktivt hållbarhetsarbete när det gäller ekologi och energianvändning
- Man har också ett stort engagemang i lokalsamhället. Så långt det är möjligt arbetar Bruichladdich med lokala råvaror
- Bruichladdich har en egen buteljeringsanläggning vilket är ovanligt i Skottland
Kommentarer