Smaknot
Hendrick’s Absinthe har en komplex doft med kryddiga toner, malört, stjärnanis, rölleka, fläder och citrus. Där finns även Hendrick’s signaturaromer från enbär, gurka och ros. I smaken kommer anis, apelsinolja, rosenblad och lätt jordiga inslag. Eftersmaken är lång och intensiv med malört, stjärnanis och de klassiska gintonerna i balans med absinten.
Gott att veta
Hendrick’s Absinthe är varken en absint eller en gin, utan något däremellan. Den är framtagen för att skapa nya förutsättningar och smakmöten för cocktails och drinkar. Hendrick’s Absinthe är resultatet av Hendricks masterblender, kemisten och hortonomen bakom Hendrick's Gin, Leslie Gracie och hennes experiment i sitt laboratorium på destilleriet, eller lekplats som hon kallar det själv. Leslie Gracie har alltid tyckt att stjärnanis är en fantastisk smakgivare och har därför experimenterat med att skapa en dryck där olika anissorter möter malört. Resultatet är en omdefiniering av absintkategorin i en mer lättillgänglig och användbar dryck.
Målsättningen för Leslie Gracies experiment har varit att utifrån smakerna i absint skapa något mer användbart och blandningsbart. Hennes absint är lättare och mer uppfriskande än den traditionella stilen. Det beror bland annat på att alkoholhalten på 48 % är betydligt lägre än vanlig absint – som i regel ligger mellan 60 % och upp emot 70 %. Dessutom gör inslaget av Hendricks signaturingredienser gurka och ros att Hendrick’s Absinthe blir mjukare och rundare. Att den till skillnad från absint också är färglös underlättar användningen i drinkar.
Lesley Gracie
Lesley Gracie är ginvärldens storstjärna. Hon har beskrivits som alltifrån alkemist till smakdruid. Hon började arbeta hos familjen Grant 1988 och fick så småningom uppdraget att ta fram världens första hantverksgin. Mrs. Gracie gick mycket grundligt tillväga, det tog henne närmare tio år innan hon var helt klar med receptet till Hendricks.
Hendricks Gin lanserades 1999 och var med sin infusion av ros och gurka något helt nytt i ginvärden. Lesley Gracie och Familjen Grant kom på så sätt att bli föregångare för den våg av hantverksgin som senare skulle skölja fram över Europa.
Kort om Absint
Under det sena 1800-talet exploderade absintkonsumtionen i Frankrike. Absint hade lanserats av Henri-Louis Perrenouds 1805, men det var först omkring 1870 som konsumtionen sköt fart och skulle så småningom nå ofattbara 38 miljoner liter årligen. Absint blev det mondäna Paris dryck par preference. Det berättas att under hela La Belle Epoque, det vill säga de ljuva fredsåren mellan 1871 och 1914, så inföll den gröna timmen klockan 17. Då låg hela centrala Paris inbäddat i en malörts- och anismättad absintdimma.
Konstnärsspriten
Absint sades ge ”musan vingar”, den påstods göra underverk med allt från inspiration till sexuell förmåga. Modedryckens framgångar gjorde att såväl nykterhetsivrarna som vinbranschen knorrade. Ganska snart spreds rykten om att absinten orsakade sinnessjukdom och galenskap, att den fick folk att skära av sig öronen och gjorde konstnärer till vettvillingar. Ivrigt påhejade av nykterhetsrörelsen totalförbjöds såväl produktion som försäljning av absint 1915.
Kort om Familjen Grant
Efter en dispyt med den skotska DCL, som totalt dominerade produktionen av grainwhisky, beslutade Familjen Grant att bryta sitt beroende av en extern grainwhiskyleverantör. På rekordtid uppförde de ett eget graindestilleri i Girvan utanför Turnberry vid västra låglandskusten. Girvan Distillery invigdes 1964.
Familjen Grant hade då sin storsäljande grainwhisky Standfast, som senare bytte namn till Grant’s. De hade dessutom två stora maltwhiskydestillerier, Glenfiddich och Balvenie uppe i Speyside. Glenfiddich hade vid denna tid inlett en internationell lansering och blev på kort tid världens mest sålda singelmaltwhisky, en position som märket alltjämt har.
- Hendrick’s Absinthe produceras i små batcher, endast 500 liter per körning
- Hendrick’s Absinthe produceras i Girvan i lokaler som kallas Gin Palace
- Till skillnad från klassisk grön absint är Hendrick’s Absinthe vattenklar
- Hendrick’s Absinthe görs genom infusion, det vill säga att spriten smaksätts genom att ångorna leds genom en kryddkorg i pannhalsen
- Endast ett par destillerier i världen använder en sådan panntyp
- Endast 4 000 flaskor av Hendrick’s Absinthe har producerats
Kommentarer