Sprit från producenten Cinzano

Cinzano

Cinzano är en italiensk vinproducent som tillverkar vermouth och mousserande vin som sedan 1999 saluförs av Camparigruppen. Cinzano grundades redan 1757 av bröderna Giovanni och Carlo Cinzano. Till en början specialiserade man sig på vin, kryddat med lokala kryddor. 1840 producerade Cinzano Italiens första mousserande vin. 1851 dracks Cinzanos viner, och nu även deras Vermouth, i såväl Sydafrika som Sydamerika. Resten är, som man brukar säga, historia. Ordet vermouth kommer från tyskans wermut som ordagrant betyder just malört.

Cinzanos vermouth finns i tre typer: Cinzano Rosso, Cinzano Bianco och Cinzano Extra Dry

Vermouth är ett kryddat starkvin som främst produceras i norra Italien och södra Frankrike. Smaken är torr eller söt och domineras av malört. Vit vermouth finns både som torr och söt medan den röda och roséfärgade alltid är söt. För att få röd eller rosa färg använder man sig oftast av karamellfärg. Den franska vermouthen är i regel torr och den italienska är söt och röd. Vid framställningen av vermouth använder man sig av ett enkelt, torrt vitt vin som smaksätts med riktiga örter eller med koncentrat. Blandningen sötas och spritas upp med druvdestillat så att alkoholhalten hamnar på 15–20 volymprocent. Det är vanligast att buteljera direkt efter filtrering och pastörisering.

Vermouth dricks ofta som aperitif innan maten, antingen ren med is eller blandad med sodavatten. Vermouth är också en vanlig ingrediens i drinkar som Dry Martini, Americano och Negroni.

Traditionen att smaksätta vin med örter går tillbaka till antiken. På 1500-talet började malörtskryddat vin bli populärt i norra delarna av Italien.
I slutet av 1700-talet påbörjades storskalig produktion i regionen Piemonte. Vermouth spreds därefter till Frankrike och resten av världen.
Populariteten var som störst i mitten av 1900-talet.

Lär dig mer om vinlandet Italien

CINZANO.COM

CINZANO FACEBOOK

Sprit från producenten Cinzano