Appleton Estate ligger långt ut på den Jamaicanska landsbygden i en trakt som brukar beskrivas som ”Rhum Heaven”. Det unikt hårda källvattnet letar sig miltals genom kalstenskullarna mot Nassau Valley, det rinner ner genom ogenomtränglig vildmark, över kalkrika jordar och så småningom ut i Appleton Spring. I minst 260 år, troligen ännu mer, har detta kristallklara vatten använts för att göra en av världens mest berömda romsorter.
Gårdens tidigaste historia förirrar sig långt tillbaka till pirat-tiden, man vet att engelsmännen slutligen drev bort spanjorerna i mitten av 1600-talet och att Appleton Estate då tillföll en av erövrarna Frances Dickson som tack för hans duglighet i krig. Man kan belägga en obruten romproduktion på gården ända tillbaka till 1749.
Den 21-åriga utgåvan är Appletons Estates flaggskepp. Den blandas av ytterst gamla romfat där det yngsta ingående fatet är minst 21 år gammalt. Faten väljs ut av doktor Joy Spence, som är en legendarisk kvinna i romvärlden, den första kvinnliga masterblendern och den person som haft det högsta resultatet någonsin på sin doktorsavhandling i kemi vid university of West India. När Joy Spence valt ut faten som ska ingå i 21-åringen, blandas de varsamt och får gifta sig samman under två år före buteljeringen.
Appleton Estate 21 yo är en delikat och mäktig rom med massor av söt fruktighet, kokos och karamell.
Ett av Appletons signum är att de som en av få stora producenter inte tillsätter socker . "The treat their rums with respect".
Ärliga grejer med andra ord.
Visste du att:
- Rom från Jamaica brukar beskrivas som själva urtypen för mörk rom
- Appleton Estate i Nassau Valley har en av världens största sockerrörsplantager, 4 500 hektar
- Området Cockpit Country där Nassaudalen ligger är en mycket speciell kalkstensspricka som ger Appelton en helt unik ”terroir”
- Man tillverkar sin rom enligt small batch-principen i traditionella potstills
- Appleton följer whiskyvärldens nomenklatur och åldersanger alltid den yngsta ingående romsorten på etiketten
- Appleton anses idag vara den romproducent som har de största lagren av gammal rom.
Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.