Appleton Rare Casks 12 Yo

en flaska rom appleton

Appleton Rare Casks 12 Yo

Jamaica, den paradisiska ön i Karibien, är kanske den plats i Västindien där de främsta av världens lagrade romsorter produceras. Inget annat land är lika känt för sin mörka rom, och inget annat destilleri har ett så imponerande lager av äldre rom som Appleton Estate i Nassau Valley. Appleton Estate Rare Blend 12 yo är ett exempel på detta.

Appleton har en mjuk och söt doft, mättad med muscovadosocker och citrustoner. I smaken kommer en finstämd nötighet, exotiska frukter, kokos och citrushonung.

Betyg (5 röster)
3
Skriv ut
Art. nr.
517
Storlek
70 cl
Alkohol
43 %
Land/Område
Jamaica
Typ
Rom & Cachaca
Producent
Appleton Estate

Många menar att ekfatslagrad, eller mörk rom, är en jamaicansk uppfinning. Det är mycket möjligt att Appletons Estates första godsherre, Francis Dickson, var en av dem som upptäckte ekens hemligheter. Dickson hade fått Appleton som tack för sina insatser när spanjorerna drevs från ön 1655. Det dröjde inte länge förrän engelsmännen fick smak för rom och för att kunna skeppa den klara sockerrörsspriten över havet fyllde man den på ekfat, resten är dryckeshistoria. I dag är mörk ekfatslagrad rom närmast synonymt med rom från Jamaica och i vissa länder kallas mörk rom rätt och slätt Jamaica-rom.

Appleton Estate är ett av världens äldsta romdestillerier. Man vet att familjen Dickson brände rom så tidigt som 1749, men troligen hade man redan då ärvt kunskapen. Appleton Estate är beläget på den centrala delen av ön, i Nassau Valley, strax utanför St Elizabeth. Den mycket stora sockerrörsplantagen är inbäddad i ett speciellt mikroklimat där tillgången till rent källvatten och en kalkrik jordmån ger unika förutsättningar för odling och destillering.

Appleton 12 yo är betydligt äldre än 12 år. I blandningen ingår rom upp till till 18 års ålder. Man har använt både rom från traditionella potstills och från kolonnpannor. Master Blender dr Joy Spence har velat skapa en rom som ska drickas som den är snarare än blandas i drinkar. Därför har den fått tydliga inslag av mandel, apelsinskal och honung. Rare Blend 12 Yo är tänkt att njutas med en god cigarr eller en kvalitetschoklad.

Ett av Appletons signum är att de som en av få stora producenter inte tillsätter socker . "The treat their rums with respect".

Ärliga grejer med andra ord.

Visste du att:

  • Det är komplicerat att lagra rom längre tid eftersom avdunstningen är så hög i Karibien, Appleton är ett undantag
  • Området som kallas Cockpit Country där Nassaudalen ligger är en mycket speciell kalkstensspricka som ger Appelton en helt unik ”terroir”
  • Man tillverkar sin rom enligt small batch-principen i traditionella potstills, men använder även kolonndestillering
  • Appleton följer whiskyvärldens nomenklatur och åldersanger alltid den yngsta ingående romsorten på etiketten
  • Appleton anses vara den romproducent som har de största lagren av gammal rom
  • Dr Joy Spence är världens främsta kvinnliga Master Blender inom romindustrin

Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.

APPLETONESTATE.COM

APPLETON ESTATE FACEBOOK

Appleton Estate ligger långt ut på den Jamaicanska landsbygden i en trakt som brukar beskrivas som ”Rhum Heaven”. Det unikt hårda källvattnet letar sig miltals genom kalstenskullarna mot Nassau Valley, det rinner ner genom ogenomtränglig vildmark, över kalkrika jordar och så småningom ut i Appleton Spring. I minst 260 år, troligen ännu mer, har detta kristallklara vatten använts för att göra en av världens mest berömda romsorter.

Appleton Estate är ett av världens äldsta romdestillerier. Man vet att familjen Dickson brände rom så tidigt som 1749, men troligen hade man redan då ärvt kunskapen. Appleton Estate är beläget på den centrala delen av ön, i Nassau Valley, strax utanför St Elizabeth. Den mycket stora sockerrörsplantagen är inbäddad i ett speciellt mikroklimat där tillgången till rent källvatten och en kalkrik jordmån ger unika förutsättningar för odling och destillering.

Gårdens tidigaste historia förirrar sig långt tillbaka till pirat-tiden, man vet att engelsmännen slutligen drev bort spanjorerna i mitten av 1600-talet och att Appleton Estate då tillföll en av erövrarna Frances Dickson som tack för hans duglighet i krig. Man kan belägga en obruten romproduktion på gården ända tillbaka till 1749.

Dr Joy Spence är världens första kvinnliga Master Blender inom romindustrin. Hon var även haft det högsta resultatet någonsin på sin doktorsavhandling i kemi vid university of West India. Idag är hon en aktad för sin kunskap och för sin förmåga att blanda Appletons alla buteljeringar.

Ett av Appletons signum är att de som en av få stora producenter inte tillsätter socker . "The treat their rums with respect".

Ärliga grejer med andra ord.

Visste du att:

  • Rom från Jamaica brukar beskrivas som själva urtypen för mörk rom
  • Appleton Estate i Nassau Valley har en av världens största sockerrörsplantager, 4 500 hektar
  • Området kallas Cockpit Country där Nassaudalen ligger är en mycket speciell kalkstensspricka som ger Appelton en helt unik ”terroir”
  • Man tillverkar sin rom enligt small batch-principen i traditionella potstills
  • Appleton följer whiskyvärldens nomenklatur och åldersanger alltid den yngsta ingående romsorten på etiketten
  • Appleton anses idag vara den romproducent som har de största lagren av gammal rom

Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.

Produkter från Appleton Estate

Inspiration