Appleton Signature Blend

en flaska rom appleton

Appleton Signature Blend

Appleton Estate Signature Blend är en traditionell Jamaicarom. Färgen är mörk honung med inslag av koppar: Doften är söt, lätt kryddig med torkade aprikoser, apelsinskal, persika och brunt farinsocker. Smaken är silkesmjuk och honungslen med toner av marsipan, kanderade mandlar och gräddig vanilj.

Rom är förmodligen världens mest kända och spridda spritsort. Det finns inte en bar världen där rom av god kvalitet inte är en av de allra viktigaste byggstenarna till berömda drinkar som Mojito, Daiquiri, Pina Colada och många andra. Ett av de äldsta och mest berömda romdestillerierna är Appleton Estate på Jamaica.

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
510
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Jamaica
Typ
Rom
Producent
Campari Group Appleton Estate

Rom är en av få drycker man kan följa tillbaka till dess allra första början. Under sin andra resa 1493 tog Christopher Columbus med sig sockerrör från Kanarieöarna och introducerade dem på Hispaniola i Västindien. Platsen visade vara optimal för odling av sockerrör och bruket att odla socker spred sig snabbt i den karibiska övärlden, inte minst till närbelägna Jamaica.

Jamaica är en kulturell smältdegel av människor, kulturer, karaktärer och smaker. Öns historia har stundtals varit dramatisk och i den slavberoende ekonomin blev landet tidigt en av världens ledande sockerkolonier. 1655 drev engelsmännen bort de sista spanjorerna från Jamaica. En av de hårdföra engelsmännen var Frances Dickinson. Som tack för sina insatser under erövringen förlänade man honom Appleton Estate. Ingen vet när familjen Dickson började destillera rom, men troligen hade man flera generationers erfarenhet när romtillverkning vid gården dokumenterades för första gången 1749. Man vet i alla fall med säkerhet att rom har destillerats på gården oavbrutet sedan dess.

Appleton Estate Signature Blend är en kraftfull rom med mycket karaktär och en mångfacetterad smakrikedom. I receptet ingår rom i 15 olika åldrar som väljs ut, fat för fat, av dr Joy Spence, som sedan 20 år är världens främsta kvinnliga masterblender i romindustrin.

Ett av Appletons signum är att de som en av få stora producenter inte tillsätter socker . "The treat their rums with respect".

Ärliga grejer med andra ord.

Visste du att:

  • Rom från Jamaica brukar beskrivas som själva urtypen för mörk rom
  • Appleton Estate i Nassau Valley har en av världens största sockerrörsplantager, 4 500 hektar
  • Området kallas Cockpit Country där Nassaudalen ligger är en mycket speciell kalkstensspricka som ger Appelton en helt unik ”terroir”
  • Man tillverkar sin rom enligt small batch-principen i traditionella potstills
  • Appleton följer whiskyvärldens nomenklatur och åldersanger alltid den yngsta ingående romsorten på etiketten
  • Appleton anses idag vara den romproducent som har de största lagren av gammal rom.

Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.

APPLETONESTATE.COM

APPLETON ESTATE FACEBOOK

Appleton Estate ligger långt ut på den Jamaicanska landsbygden i en trakt som brukar beskrivas som ”Rhum Heaven”. Det unikt hårda källvattnet letar sig miltals genom kalstenskullarna mot Nassau Valley, det rinner ner genom ogenomtränglig vildmark, över kalkrika jordar och så småningom ut i Appleton Spring. I minst 260 år, troligen ännu mer, har detta kristallklara vatten använts för att göra en av världens mest berömda romsorter.

Appleton Estate är ett av världens äldsta romdestillerier. Man vet att familjen Dickson brände rom så tidigt som 1749, men troligen hade man redan då ärvt kunskapen. Appleton Estate är beläget på den centrala delen av ön, i Nassau Valley, strax utanför St Elizabeth. Den mycket stora sockerrörsplantagen är inbäddad i ett speciellt mikroklimat där tillgången till rent källvatten och en kalkrik jordmån ger unika förutsättningar för odling och destillering.

Gårdens tidigaste historia förirrar sig långt tillbaka till pirat-tiden, man vet att engelsmännen slutligen drev bort spanjorerna i mitten av 1600-talet och att Appleton Estate då tillföll en av erövrarna Frances Dickson som tack för hans duglighet i krig. Man kan belägga en obruten romproduktion på gården ända tillbaka till 1749.

Dr Joy Spence är världens första kvinnliga Master Blender inom romindustrin. Hon var även haft det högsta resultatet någonsin på sin doktorsavhandling i kemi vid university of West India. Idag är hon en aktad för sin kunskap och för sin förmåga att blanda Appletons alla buteljeringar.

Ett av Appletons signum är att de som en av få stora producenter inte tillsätter socker . "The treat their rums with respect".

Ärliga grejer med andra ord.

Visste du att:

  • Rom från Jamaica brukar beskrivas som själva urtypen för mörk rom
  • Appleton Estate i Nassau Valley har en av världens största sockerrörsplantager, 4 500 hektar
  • Området kallas Cockpit Country där Nassaudalen ligger är en mycket speciell kalkstensspricka som ger Appelton en helt unik ”terroir”
  • Man tillverkar sin rom enligt small batch-principen i traditionella potstills
  • Appleton följer whiskyvärldens nomenklatur och åldersanger alltid den yngsta ingående romsorten på etiketten
  • Appleton anses idag vara den romproducent som har de största lagren av gammal rom

Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.

Produkter från Appleton Estate

Inspiration