Rom är en av få drycker man kan följa tillbaka till dess allra första början. Under sin andra resa 1493 tog Christopher Columbus med sig sockerrör från Kanarieöarna och introducerade dem på Hispaniola i Västindien. Platsen visade vara optimal för odling av sockerrör och bruket att odla socker spred sig snabbt i den karibiska övärlden, inte minst till närbelägna Jamaica.
Jamaica är en kulturell smältdegel av människor, kulturer, karaktärer och smaker. Öns historia har stundtals varit dramatisk och i den slavberoende ekonomin blev landet tidigt en av världens ledande sockerkolonier. 1655 drev engelsmännen bort de sista spanjorerna från Jamaica. En av de hårdföra engelsmännen var Frances Dickinson. Som tack för sina insatser under erövringen förlänade man honom Appleton Estate. Ingen vet när familjen Dickson började destillera rom, men troligen hade man flera generationers erfarenhet när romtillverkning vid gården dokumenterades för första gången 1749. Man vet i alla fall med säkerhet att rom har destillerats på gården oavbrutet sedan dess.
Appleton Estate Signature Blend är en kraftfull rom med mycket karaktär och en mångfacetterad smakrikedom. I receptet ingår rom i 15 olika åldrar som väljs ut, fat för fat, av dr Joy Spence, som sedan 20 år är världens främsta kvinnliga masterblender i romindustrin.
Ett av Appletons signum är att de som en av få stora producenter inte tillsätter socker . "The treat their rums with respect".
Ärliga grejer med andra ord.
Visste du att:
- Rom från Jamaica brukar beskrivas som själva urtypen för mörk rom
- Appleton Estate i Nassau Valley har en av världens största sockerrörsplantager, 4 500 hektar
- Området kallas Cockpit Country där Nassaudalen ligger är en mycket speciell kalkstensspricka som ger Appelton en helt unik ”terroir”
- Man tillverkar sin rom enligt small batch-principen i traditionella potstills
- Appleton följer whiskyvärldens nomenklatur och åldersanger alltid den yngsta ingående romsorten på etiketten
- Appleton anses idag vara den romproducent som har de största lagren av gammal rom.
Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.