Diplomático Ambassador

en flaska rom från diplomatico ambassador

Diplomático Ambassador

Diplomático Ambassador är en ytterst exklusiv och kraftfull rom. Den har beskrivits som romvärldens Aston Martin, som en tämjd urkraft där en mängd intensiva smaker har fångats in i ett återhållet adagio-ackord. Ambassador är som namnet antyder en ytterst guldkantad smakupplevelse, som buteljerats i sin renaste form direkt från de allra främsta faten. Att blanda drinkar på den här typen av rom är inte att tänka på. Det är en fullmoget mästerverk som ska njutas som den är, möjligen med några droppar vatten.

Ambassador är en klar och mörkt bärnstensfärgad rom med aromer av portvin, cigarrtobak, torkade frukter och choklad. Smaken är synnerligen komplex och fyllig med exotiska frukter, kanderad apelsin, russin, vanilj, arrak och rostad ek, som leder fram till en mycket lång och elegant eftersmak där en kraftfull nötighet övergår till söta toner av sockerrörsirap och nyklippt gräs.

Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
86463
Storlek
70 cl
Alkohol
47 %
Land/Område
Venezuela
Typ
Rom & Cachaca
Producent
Diplomático Rum

Gott att veta

Till Diplomático Ambassador använder Master Blender Tito Cordera ett stort antal romsorter som han uteslutande tar från de allra mest framstående faten. Till en enda batch kan han använda rom från fler än 60 fat, som slutlagras på sherry och sedan buteljeras direkt från fatet till flaskan med endast barriärfiltrering för att få bort fatrester och partiklar från de rostade och kolade faten. Ambassador görs i mycket små upplagor, sällan mer än 600 – 1 000 flaskor som sedan fördelas till romentusiaster över hela världen.

Pedro Ximénez

Diplomático Ambassador lagras under två avslutande år på fat som har innehållit sherrysorten Pedro Ximénez, som är den allra mest smakgivande när det gäller fatlagring av alla destillat. Pedro Ximénez-sherry görs i spanska Jerez av druvan med samma namn. Det är en extremt söt sherry och färgen är mycket mörk. Druvorna skördas övermogna och torkas till russin i solen. Efter jäsning, som avbryts vid en alkoholhalt på 5 %, då massor av socker återstår, spritas vinet med brandy upp till maximalt 22 %.

Romlandet Venezuela

Venezuela är ett mycket framstående romland, ofta framhållet som ett av de ledande romländerna på den sydamerikanska kontinenten. Antalet romproducenter är stort och stilarna är många, man tillverkar rom som ansluter sig till både den spanska och franska stilen och använder sig av flera destillationstekniker. Landet har ett varmt och fuktigt klimat, vilket ger närmast växthusliknande förutsättningar där sockerrören stortrivs.

Kort om Destilerías Unidas

I slutet av 1950-talet gick fyra romproducenter samman och grundade Destilerías Unidas. Syftet var att förbättra sina konkurrensmöjligheter och vinna samordningseffekter. Man hade goda kontakter med den stora spritjätten Seagrams vars produkter man representerade på den venezuelanska marknaden. Seagrams såg ökad potential och tillsammans med Destilerías Unidas beslutade man sig för att gå in som delägare i det destilleri som gruppen ville uppföra.

Med hjälp av kanadensiska dollar stod det nya destilleriet klart 1959. Destilleriet byggdes vid foten av Anderna på plantagen Hacienda Saruro utanför staden La Miel. Sedan dess har destilleriområdet utvidgas med stora lagerhus och ägor där Destilerías Unidas har egna odlingar på över 1 300 hektar.

I början av 2 000-talet förändrades spritvärlden när stora bolag gick samman och konkurrenslagstiftningar medförde att portföljer och ägande förändrades i en kedjereaktion över världen. Seagrams upphörde och företagets ägande delades upp mellan nya Diageo, Pernod Ricard och Coca-Cola. Destilleriet i Venezuela, och det då slumrande varumärket Diplomático, såldes till en grupp lokala entreprenörer som såg stora möjligheter i landets rom.

Diplomático

  • Diplomático hade börjat tillverkas 1989, men framgångarna var blygsamma. De nya ägarna satsade hårt på att relansera varumärket och bredda portföljen, resultatet lät inte vänta på sig. Diplomático inspirerades av Don Juan Nieto Meléndez som var en lokal diplomat och känd som en mycket stor romentusiast. Sedan Diplomático lanserades pryder den skäggige gentlemannen flaskornas etiketter.Diplomático är en av de allra mest exklusiva romsorterna från den sydamerikanska kontinenten
  • ”Ron de Venezuela” är en ursprungsmärkning som utfärdas av Autónomo de Propiedad Intelectual, i syfte att hålla en hög kvalitet på romproduktionen i landet
  • Destilerías Unidas var aktiva i tillkomsten av det långtgående regelverket som då var romvärldens första
  • Diplomático exporteras till fler än 70 länder
  • År 2018 utsågs Destilerías Unidas Och Diplomático till The Spirit of the Year av Wine Enthusiasts. Första gången ett romdestilleri tilldelades den utmärkelsen
  • Rom från Venezuela räknas till den spanska skolan och stavas därmed i allmänhet ron

Kommentarer

Diplomático med smak av Venezuela

Berättelsen om Diplomático börjar i Venezuela 1959 när några spritproducenter och distributörer gick samman och bildade LUSA (Licorerías Unidas S.A.) med kanadensiska Seagrams som huvudägare. Då påbörjades också byggnationen av ett stort destilleri på Hacienda Saruro alldeles vid Andernas fot utanför staden La Miel i staten Lara. I den stora fabriken produceras alltjämt rom, men även whisky, gin, vodka och den lokala agavespriten cocuy.

Venezuela

Venezuela är ett av få länder i romvärlden som utarbetat ett långtgående och strikt regelverk kring romtillverkningen. För att få ursprungsmärka sin rom med DOC-märkningen ”Ron de Venezuela” krävs minst två års lagring på ekfat. Inget fat får blandas, fyllas på eller ens öppnas under lagringstiden. Diplomático är en av endast 20 producenter i Venezuela som uppfyller DOC-kraven.

Destilleriet ligger i ett sockerrörsbälte med rika naturresurser. De tre staterna Lara, Portuguesa och Yaracuy har optimala förutsättningar för sockerrörsodling. Det faller rikligt med nederbörd, området ligger högt, dagarna är heta och nätterna är kalla och mikroklimatet påminner närmast om ett växthus där sockerrören stortrivs. De stora temperaturvariationerna gör att sockerrören får den högsta och mest koncentrerade halten av sackaros på hela den sydafrikanska kontinenten.

Nya ägare

År 2002 såldes bolaget och de fyra varumärkena Chemineaud (likörbrännvin), Manager's (whiskylikör), Cinco Estrellas (romlikör) och Diplomático (rom). En grupp venezuelanska entreprenörer såg möjligheter att utveckla verksamheten och beslutade sig för att investera. I och med förvärvet ändrades bolagsnamnet till DUSA (Destilerias Unidas S.A.) I dag har antalet varumärken expanderat och företaget är en av de största romproducenterna i Venezuela.

Produktionsanläggningen är mycket stor. Tillsammans med byggnader, lager, industriella reningsverk och de egna odlingarna förfogar bolaget över 1 300 hektar. Dessutom äger man flera egendomar där man odlar sockerrör, spannmål och frukt i sådana mängder att man får tillräckligt med råvaror för att producera de spritsorter som nu ingår i DUSA:s portfölj. DUSA har hyllats stort vid romtävlingar och av expertis över hela världen. Flaggskeppet är Diplomatico, som är ett av de allra mest hyllade rommärkena. 2013 tilldelades DUSA ”Rum Barrel Award” och utsågs till världens bästa romdestilleri.

Diplomático

Diplomaticos resa började 1989. Varumärket inspirerades av Don Juan Nieto Meléndez. Han var en lokal adelsman och diplomat som lade själ och hjärta på att utforska källorna, ingredienserna, metoderna och förutsättningarna bakom de komplexa romsmakerna. Han intresserade sig också för andra traditionella spritdrycker. Don Juan Nieto Meléndez, eller Don Juancho, som han kallades, älskade rom och skaffade sig en så imponerande samling att den blev känd som ”The Ambassador's Reserves”. Ryktet om hans hängivenhet och personlighet inspirerade DUSA till skapandet av Diplomático och sedan lanseringen 1989 pryder den skäggige gentlemannens porträtt flaskornas etiketter.

Tillverkningen

Diplomáticos rom görs av sockerrör, melass och ibland honung, som jäses med destilleriets egen jäststam i enorma jäskar som rymmer 100 00 liter. Årligen skördas omkring 130 000 tom sockerrör på de egna fälten. Fyra sorter är de mest använda: Romana, Venezuela, Canal Point och den moderna Diplomático som forskades fram för DUSA:s räkning av en forsknings- och utvecklingsstiftelse efter flera års undersökningar. Diplomático finns i olika varianter, främst blandningar av mörk och ljus rom i åldrar från två till tolv år. Romen lagras i fler än 200 000 fat som inryms i tio stora lagerhus. I det varma klimatet är avdunstningen och hög. Angels share ligger på nästan tio procent årligen. Diplomático exporteras till fler än 70 länder och märket är en av världens mest prisbelönta romsorter.

Inspiration