Diplomático Mantuano

en flaska rom diplomatico

Diplomático Mantuano

Diplomático är en synnerligen trevlig rom som ofta lyfts fram som ett av de mest prisvärda köpen. Den är en utpräglad efterrättsrom som passar till att liva upp mängder med desserter. Prova att helt enkelt slå den över vaniljglass eller att dricka den till en fruktsallad med lönnsirap. Det är också god som en torr liten sockerbit till kaffet, eller som bas i mängder av drinkar, som exempelvis en Lumumba eller en Moscow Mule.

Diplomático Mantuano är en kopparbrun rom med tydliga frukter i doften. Där finns russin, dadlar och torkad banan tillsammans med finstämda ektoner, apelsin och kanderad mandel. Smaken är kryddig med vanilj, kanel, mjölkchoklad och tropiska frukter som ananas och aprikos samt en elegant touch av kokos. Eftersmaken är torr, balanserad och klingar av en i delikat final med cigarrtobak och lakrits.

Betyg (15 röster)
4.5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
389
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Venezuela
Typ
Rom & Cachaca
Producent
Diplomático Rum

Gott att veta

Mantuanos kallades de adelsmän som under 1800-talet gjorde sig kända som verkliga finsmakare. Det låg inget ironiskt eller nedsättande i namnet, utan innebörden var snarare epikuré eller livsnjutare. Diplomático Mantuano är en melassdestillerad rom som blandas av eklagrade destillat som mognat upp till åtta år. Det venezuelanska reglementet innebär att all rom måste lagras under minst två år på fat. Mantuano lagras betydligt längre än så. Den genomsnittliga åldern är avsevärt högre.

Verklig ålder

Destilerías Unidas var drivande bakom processen med att införa en ursprungsmärkning av landets rom. Mantuano skulle enligt reglementet kunna åldersmärkas som åttaåring, men eftersom yngre romsorter ingår väljer man att inte ange någon ålderssiffra. Istället skriver man ”Ron Extra Anejo” på etiketten. Den verkliga åldern är omkring fem år.

Drinkrom

Mantuano destilleras i både kolonnpanna och potstill, men också i en hybridpanna som kallas ”batch kettle”. Det är en unik panna som närmast ser ut som en stor tank. Ursprungligen kom den från en av Seagrams fabriker i Kanada där den användes för att göra whisky. Potstillpannorna är små med korta tjocka halsar och brant sluttande lynearms, vilket ger en kraftfull och estertung sprit. Mantuano är designad för att i första hand användas i drinkar där man vill ha karaktär av mörk rom, som exempelvis Mai Tai, Dark and Stormy, Old Fashioned, klassikern Daiquiri och många fler.

Kort om Destilerías Unidas

Destilerías Unidas (Dusa) i provinsen Lara i nordvästra Venezuela grundades 1959 av en grupp spritproducenter. De gick samman för att minska kostnader och få synergier i tillverkningen. Som medfinansiär hade man kanadensiska Segrams. Med det internationella bolagets hjälp byggde man ett stort destilleri på Hacienda Saruro utanför staden La Miel alldeles vid Andernas fot.

Stora ägor

Regionen anses vara en av Sydamerikas allra främsta för sockerrörsodling. Klimatet är fuktigt och temperatur och luftfuktighet närmast växthuslikt. Dusa äger stora plantager och har sammanlagt egendomar på över 1 300 hektar vid destilleriet. I samband med storaffärer inom de multinationella spritjättarna 2002 såldes bolaget och varumärket Diplomático till en grupp lokala entreprenörer. De såg stor potential i Venezuelas rom och satsade för att göra Diplomático till ett globalt varumärke. I dag har bolaget och destilleriet vuxit till landets största och man producerar även whisky samt den venezuelanska agavespriten Cocuy.

  • Ursprungsmärkt ”Ron de Venezuela” får inte blandas under lagringen. Faten får inte ens öppnas under lagringstiden.
  • Rom från Venezuela räknas till den spanska skolan och stavas därmed i allmänhet ron.
  • Diplomático exporteras till fler än 70 länder
  • Etiketten pryds av Don Juan Nieto Meléndez, som på 1800-talet var en känd diplomat och romambassadör
  • Diplomático är en av världens mest prisbelönade romsorter
  • År 2018 utsågs Destilerías Unidas Och Diplomático till The Spirit of the Year av Wine Enthusiasts. Första gången ett romdestilleri tilldelades den utmärkelsen

Kommentarer

Diplomático med smak av Venezuela

Berättelsen om Diplomático börjar i Venezuela 1959 när några spritproducenter och distributörer gick samman och bildade LUSA (Licorerías Unidas S.A.) med kanadensiska Seagrams som huvudägare. Då påbörjades också byggnationen av ett stort destilleri på Hacienda Saruro alldeles vid Andernas fot utanför staden La Miel i staten Lara. I den stora fabriken produceras alltjämt rom, men även whisky, gin, vodka och den lokala agavespriten cocuy.

Venezuela

Venezuela är ett av få länder i romvärlden som utarbetat ett långtgående och strikt regelverk kring romtillverkningen. För att få ursprungsmärka sin rom med DOC-märkningen ”Ron de Venezuela” krävs minst två års lagring på ekfat. Inget fat får blandas, fyllas på eller ens öppnas under lagringstiden. Diplomático är en av endast 20 producenter i Venezuela som uppfyller DOC-kraven.

Destilleriet ligger i ett sockerrörsbälte med rika naturresurser. De tre staterna Lara, Portuguesa och Yaracuy har optimala förutsättningar för sockerrörsodling. Det faller rikligt med nederbörd, området ligger högt, dagarna är heta och nätterna är kalla och mikroklimatet påminner närmast om ett växthus där sockerrören stortrivs. De stora temperaturvariationerna gör att sockerrören får den högsta och mest koncentrerade halten av sackaros på hela den sydafrikanska kontinenten.

Nya ägare

År 2002 såldes bolaget och de fyra varumärkena Chemineaud (likörbrännvin), Manager's (whiskylikör), Cinco Estrellas (romlikör) och Diplomático (rom). En grupp venezuelanska entreprenörer såg möjligheter att utveckla verksamheten och beslutade sig för att investera. I och med förvärvet ändrades bolagsnamnet till DUSA (Destilerias Unidas S.A.) I dag har antalet varumärken expanderat och företaget är en av de största romproducenterna i Venezuela.

Produktionsanläggningen är mycket stor. Tillsammans med byggnader, lager, industriella reningsverk och de egna odlingarna förfogar bolaget över 1 300 hektar. Dessutom äger man flera egendomar där man odlar sockerrör, spannmål och frukt i sådana mängder att man får tillräckligt med råvaror för att producera de spritsorter som nu ingår i DUSA:s portfölj. DUSA har hyllats stort vid romtävlingar och av expertis över hela världen. Flaggskeppet är Diplomatico, som är ett av de allra mest hyllade rommärkena. 2013 tilldelades DUSA ”Rum Barrel Award” och utsågs till världens bästa romdestilleri.

Diplomático

Diplomaticos resa började 1989. Varumärket inspirerades av Don Juan Nieto Meléndez. Han var en lokal adelsman och diplomat som lade själ och hjärta på att utforska källorna, ingredienserna, metoderna och förutsättningarna bakom de komplexa romsmakerna. Han intresserade sig också för andra traditionella spritdrycker. Don Juan Nieto Meléndez, eller Don Juancho, som han kallades, älskade rom och skaffade sig en så imponerande samling att den blev känd som ”The Ambassador's Reserves”. Ryktet om hans hängivenhet och personlighet inspirerade DUSA till skapandet av Diplomático och sedan lanseringen 1989 pryder den skäggige gentlemannens porträtt flaskornas etiketter.

Tillverkningen

Diplomáticos rom görs av sockerrör, melass och ibland honung, som jäses med destilleriets egen jäststam i enorma jäskar som rymmer 100 00 liter. Årligen skördas omkring 130 000 tom sockerrör på de egna fälten. Fyra sorter är de mest använda: Romana, Venezuela, Canal Point och den moderna Diplomático som forskades fram för DUSA:s räkning av en forsknings- och utvecklingsstiftelse efter flera års undersökningar. Diplomático finns i olika varianter, främst blandningar av mörk och ljus rom i åldrar från två till tolv år. Romen lagras i fler än 200 000 fat som inryms i tio stora lagerhus. I det varma klimatet är avdunstningen och hög. Angels share ligger på nästan tio procent årligen. Diplomático exporteras till fler än 70 länder och märket är en av världens mest prisbelönta romsorter.

Inspiration