Diplomático Planas

en flaska vit rom från diplomatico

Diplomático Planas

Diplomático Planas är synnerligen god att dricka som den är och bjuder på en len och mjuk romupplevelse. Det är en mycket användbar rom som ger en fyllig och avrundad smak till drinkar och cocktails, framförallt är det en perfekt bas till Mojitos eller Daiquiris liksom en lång rad andra klassiska barfavoriter. Den är spännande att prova eftersom den är något så unikt som en ekfatslagrad vit rom, vilket det finns mycket få av på marknaden. Producenten beskriver den även som en utmärkt rom till cigarr och choklad.

Diplomático Planas är en mild och smakrik vit rom med kokos, vitpeppar och karamell i doften. Där finns också överraskande inslag av kaffe, choklad, vanilj och banan. Smaken öppnar sig med vanilj, gräddkola och sockerrösjuice som övergår i kokos, libbsticka och citronzest. Lätta inslag av kaffe och choklad kommer också tillbaka. Eftersmaken är tämligen söt med toffee, vanilj och lätt övermogen banan.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
82814
Storlek
70 cl
Alkohol
47 %
Land/Område
Venezuela
Typ
Rom & Cachaca
Producent
Diplomático Rum

Gott att veta

Vit rom är nästan alltid olagagrad eller lagrad på ståltank. Mycket få destillerier bemödar sig med att först lagra sin rom på ekfat för att därefter filtrera bort färgen genom kolfilter. Filtreringen gör att färgen från ekfaten försvinner men att smakerna som eken bidrar med blir kvar i spriten. Processen är tidsödande och fördyrar tillverkningen, men ger också en fylligare och mer sofistikerad smakbild som skiljer Diplomático Planas från annan vit rom. Det hör inte heller till vanligheterna att vit rom destilleras i klassiska potstillpannor. Kopparpannorna i sig bidrar till en fylligare och mer smakrik rom.

Diplomático Planas

Diplomático Planas lagras först på fat som innehållit bourbon. Amerikansk bourbonwhisky lagras alltid på nya ekfat, så kallad virgin oak. Faten görs av en den amerikanska viteken Quercus Alba som innehåller mer vanillin än andra ekslag. Vaniljtonerna tillsammans med den fruktiga bourbonsmaken som trängt in i eken bidrar i hög grad till att sätta smak på rommen. Bland bartenders är Diplomático Planas en ofta använd rom på grund av dess mångsidighet och fylliga smak. Till dess smakrikedom bidrar också en för vit rom ovanligt hög alkoholhalt. Diplomático Planas blandas av flera romsorter som är upp till sex år gamla. Några av dem är så kallade ”heavy rums” med höga halter av estrar, vilket också bidrar till den kraftfulla smaken.

Kort om Diplomático och Dusa

Destilerias Unidas S.A. (Dusa) är ett familjeägt destilleri som ligger vid foten av Anderna i distriktet Lara i nordvästra Venezuela. Verksamheten startade 1959 när några spritproducenter gick samman med kanadensiska Seagrams och påbörjade byggnationen av ett destilleri på Hacienda Saruro utanför staden La Miel. Bolaget tillverkar flera olika spritsorter, men Diplomático är det stora flaggskeppet. 2002 såldes destilleriet inklusive Diplomático till en grupp lokala entreprenörer som såg utvecklingsmöjligheter i en än mer differentierad portfölj med spritsorter. Exempelvis producerar Dusa numera både whisky och den venezuelanska tequilan, agavespriten Cocuy.

Ron de Venezuela

Venezuela är ett av få länder som har utarbetat ett långtgående regelverk för landets rum. För att få ursprungsmärka rom som ”Ron de Venezuela” krävs minst två års lagring på ekfat. Därutöver är lagringen omgärdad av flera bestämmelser. Bland annat får inget fat öppnas under lagringstiden. I dag har Dusa en mycket stor produktionskapacitet, byggnader, lager, destilleri och odlingsmark täcker mer än 1 300 hektar.

  • Namnet Planas kommer platsen där destilleriet ligger
  • Rom från Venezuela räknas till den spanska skolan och stavas därmed i allmänhet ron,
  • Destilerias Unidas exporterar Diplomático till fler än 70 länder
  • Diplomático började tillverkas 1989
  • Etiketten pryds av Don Juan Nieto Meléndez som var en hängiven romentusiast som under 1800-talet byggde upp en stor samling kallad ”The Ambassadors Reserves”
  • 2018 utsågs Diplomático till The Spirit of the Year av Wine Enthusiasts. Det första romdestilleri någonsin som fick emotta den utmärkelsen

Kommentarer

Diplomático med smak av Venezuela

Berättelsen om Diplomático börjar i Venezuela 1959 när några spritproducenter och distributörer gick samman och bildade LUSA (Licorerías Unidas S.A.) med kanadensiska Seagrams som huvudägare. Då påbörjades också byggnationen av ett stort destilleri på Hacienda Saruro alldeles vid Andernas fot utanför staden La Miel i staten Lara. I den stora fabriken produceras alltjämt rom, men även whisky, gin, vodka och den lokala agavespriten cocuy.

Venezuela

Venezuela är ett av få länder i romvärlden som utarbetat ett långtgående och strikt regelverk kring romtillverkningen. För att få ursprungsmärka sin rom med DOC-märkningen ”Ron de Venezuela” krävs minst två års lagring på ekfat. Inget fat får blandas, fyllas på eller ens öppnas under lagringstiden. Diplomático är en av endast 20 producenter i Venezuela som uppfyller DOC-kraven.

Destilleriet ligger i ett sockerrörsbälte med rika naturresurser. De tre staterna Lara, Portuguesa och Yaracuy har optimala förutsättningar för sockerrörsodling. Det faller rikligt med nederbörd, området ligger högt, dagarna är heta och nätterna är kalla och mikroklimatet påminner närmast om ett växthus där sockerrören stortrivs. De stora temperaturvariationerna gör att sockerrören får den högsta och mest koncentrerade halten av sackaros på hela den sydafrikanska kontinenten.

Nya ägare

År 2002 såldes bolaget och de fyra varumärkena Chemineaud (likörbrännvin), Manager's (whiskylikör), Cinco Estrellas (romlikör) och Diplomático (rom). En grupp venezuelanska entreprenörer såg möjligheter att utveckla verksamheten och beslutade sig för att investera. I och med förvärvet ändrades bolagsnamnet till DUSA (Destilerias Unidas S.A.) I dag har antalet varumärken expanderat och företaget är en av de största romproducenterna i Venezuela.

Produktionsanläggningen är mycket stor. Tillsammans med byggnader, lager, industriella reningsverk och de egna odlingarna förfogar bolaget över 1 300 hektar. Dessutom äger man flera egendomar där man odlar sockerrör, spannmål och frukt i sådana mängder att man får tillräckligt med råvaror för att producera de spritsorter som nu ingår i DUSA:s portfölj. DUSA har hyllats stort vid romtävlingar och av expertis över hela världen. Flaggskeppet är Diplomatico, som är ett av de allra mest hyllade rommärkena. 2013 tilldelades DUSA ”Rum Barrel Award” och utsågs till världens bästa romdestilleri.

Diplomático

Diplomaticos resa började 1989. Varumärket inspirerades av Don Juan Nieto Meléndez. Han var en lokal adelsman och diplomat som lade själ och hjärta på att utforska källorna, ingredienserna, metoderna och förutsättningarna bakom de komplexa romsmakerna. Han intresserade sig också för andra traditionella spritdrycker. Don Juan Nieto Meléndez, eller Don Juancho, som han kallades, älskade rom och skaffade sig en så imponerande samling att den blev känd som ”The Ambassador's Reserves”. Ryktet om hans hängivenhet och personlighet inspirerade DUSA till skapandet av Diplomático och sedan lanseringen 1989 pryder den skäggige gentlemannens porträtt flaskornas etiketter.

Tillverkningen

Diplomáticos rom görs av sockerrör, melass och ibland honung, som jäses med destilleriets egen jäststam i enorma jäskar som rymmer 100 00 liter. Årligen skördas omkring 130 000 tom sockerrör på de egna fälten. Fyra sorter är de mest använda: Romana, Venezuela, Canal Point och den moderna Diplomático som forskades fram för DUSA:s räkning av en forsknings- och utvecklingsstiftelse efter flera års undersökningar. Diplomático finns i olika varianter, främst blandningar av mörk och ljus rom i åldrar från två till tolv år. Romen lagras i fler än 200 000 fat som inryms i tio stora lagerhus. I det varma klimatet är avdunstningen och hög. Angels share ligger på nästan tio procent årligen. Diplomático exporteras till fler än 70 länder och märket är en av världens mest prisbelönta romsorter.

Inspiration