Diplomático Reserva Exclusiva

en flasksa rom diplomatico grön

Diplomático Reserva Exclusiva

Reserva Exclusiva är ett av toppnumren i Diplomáticos flotta. Det är i allra högsta grad en sipping-rom som är bäst som avec eller att bara njuta som den är i finfåtöljen. Destilerías Unidas rekommenderar den som förstaval till drinkar som Old Fashioned och Cuba Libre, och tycker också att det är en perfekt rom att dricka till en venezuelansk cigarr. Det är också en intressant rom att prova eftersom den till skillnad från mycket annan melassrom till stora delar är gjord på sockerrörshonung.

Diplomático Reserva Exclusiva är en bärnstensfärgad rom med apelsin, toffee och lakrits i doften. Smaken är söt och citrusaktig med en lätt och behaglig kryddighet, toner av apelsinskal, mandarin och grape. Där finns också inslag av muskot, kanel och lakrits. Eftersmaken är välbalanserad och har en tydlig fatkaraktär som mynnar ut i en stillsam och smakfull final med ekvanilj och en behaglig sötma.

Betyg (8 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
356
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Venezuela
Typ
Rom & Cachaca
Producent
Diplomático Rum

Gott att veta

Reserva Exclusiva är gjord på sockerrörshonung, vilket är en produkt som framställs industriellt genom att sockerrörsjuice kokas ner till en sirapsliknande och trögflytande konsistens. Denna typ av honung har en söt karamellaktig smak och används som bihonung och sirap.

I romindustrin förekommer sockerrörshonung i mindre utsträckning. Det är främst i de franskspråkiga områdena, och i synnerhet när det gäller romstilen agricole, som man använder den koncentrerade juicen. I spansk- och engelsktalande länder är ”sugar cane honey” mer ovanligt eftersom tillverkningsprocessen är omständlig och tidskrävande. Rom som görs av sockerrörshonung blir ofta mycket smakrik, särskilt om den lagras länge. I ung ålder kan smaken dra mot petroleum och övermogna bananer medan den med längre lagring utvecklar en fantastisk rom med smaker som påminner om bättre cognac.

Venezuela är ett av få länder som länge haft ett strikt regelverk kring romtilverkningen. För att få ursprungsmärka sin rom med DOC-märkningen ”Ron de Venezuela” krävs minst två års lagring på ekfat. Inget fat får blandas, fyllas på eller ens öppnas under lagringstiden. Destilerías Unidas var ett av de företag som drev igenom regelverket som i dag omfattas av ett tjugotal producenter i landet.

Reserva Exclusiva görs av potstilldestillerad rom som lagrats upp till tolv år, vilket är en påfallande lång lagring i Venezuelas varma klimat. Avdunstningen är betydande, men temperaturvariationerna medför också att de påfrestningar rommen utsätts för under lagringen utvecklar en mängd verkligt komplexa smaker.

Kort om Destilerías Unidas

Destilerías Unidas grundades i slutet av 1950-talet då en grupp spritproducenter gick samman för att vinna samordningsfördelar genom att centralisera tillverkningen. Tillsammans med kanadensiska spritjätten Seagrams byggdes ett nytt destilleri alldeles vid Andernas fot på Hacienda Saruro i distriktet Lara utanför staden La Miel. I dag har Destilerías Unidas stora ägor med egendomar på över 1 300 hektar vid destilleriet.

I början av 2000-talet genomgick spritbranschen stora förändringar på det internationella planet. Nya företagsgrupperingar bildades och konkurrenslagstiftningar gjorde att många destillerier och varumärken kom upp till försäljning. I Venezuela visade Seagrams inga större ambitioner med sitt destilleri och 2002 såldes bolaget samt varumärket Diplomático till en grupp lokala entreprenörer. I dag har bolaget och destilleriet vuxit till landets största och man producerar även whisky samt den venezuelanska agavespriten Cocuy.

Diplomático

Diplomático började tillverkas 1989. Varumärket inspirerades av Don Juan Nieto Meléndez som var en lokal diplomat och känd som en mycket stor romentusiast. ”Don Juancho” skaffade sig en så imponerande romsamling att den blev känd som ”The Ambassador's Reserves”. Sedan lanseringen av Diplomático 1989 pryder den skäggige gentlemannens porträtt flaskornas etiketter.

Reserva Exclusiva är en av de mest prisbelönta av alla Venezuelas romsorter

  • Reserva Exclusiva buteljeras på flera flaksstolekar, från 5 cl till magnum
  • Rom från Venezuela räknas till den spanska skolan och stavas därmed i allmänhet ron
  • År 2018 utsågs Destilerías Unidas Och Diplomático till The Spirit of the Year av Wine Enthusiasts. Första gången ett romdestilleri tilldelades den utmärkelsen
  • Diplomático exporteras till fler än 70 länder

Kommentarer

Diplomático med smak av Venezuela

Berättelsen om Diplomático börjar i Venezuela 1959 när några spritproducenter och distributörer gick samman och bildade LUSA (Licorerías Unidas S.A.) med kanadensiska Seagrams som huvudägare. Då påbörjades också byggnationen av ett stort destilleri på Hacienda Saruro alldeles vid Andernas fot utanför staden La Miel i staten Lara. I den stora fabriken produceras alltjämt rom, men även whisky, gin, vodka och den lokala agavespriten cocuy.

Venezuela

Venezuela är ett av få länder i romvärlden som utarbetat ett långtgående och strikt regelverk kring romtillverkningen. För att få ursprungsmärka sin rom med DOC-märkningen ”Ron de Venezuela” krävs minst två års lagring på ekfat. Inget fat får blandas, fyllas på eller ens öppnas under lagringstiden. Diplomático är en av endast 20 producenter i Venezuela som uppfyller DOC-kraven.

Destilleriet ligger i ett sockerrörsbälte med rika naturresurser. De tre staterna Lara, Portuguesa och Yaracuy har optimala förutsättningar för sockerrörsodling. Det faller rikligt med nederbörd, området ligger högt, dagarna är heta och nätterna är kalla och mikroklimatet påminner närmast om ett växthus där sockerrören stortrivs. De stora temperaturvariationerna gör att sockerrören får den högsta och mest koncentrerade halten av sackaros på hela den sydafrikanska kontinenten.

Nya ägare

År 2002 såldes bolaget och de fyra varumärkena Chemineaud (likörbrännvin), Manager's (whiskylikör), Cinco Estrellas (romlikör) och Diplomático (rom). En grupp venezuelanska entreprenörer såg möjligheter att utveckla verksamheten och beslutade sig för att investera. I och med förvärvet ändrades bolagsnamnet till DUSA (Destilerias Unidas S.A.) I dag har antalet varumärken expanderat och företaget är en av de största romproducenterna i Venezuela.

Produktionsanläggningen är mycket stor. Tillsammans med byggnader, lager, industriella reningsverk och de egna odlingarna förfogar bolaget över 1 300 hektar. Dessutom äger man flera egendomar där man odlar sockerrör, spannmål och frukt i sådana mängder att man får tillräckligt med råvaror för att producera de spritsorter som nu ingår i DUSA:s portfölj. DUSA har hyllats stort vid romtävlingar och av expertis över hela världen. Flaggskeppet är Diplomatico, som är ett av de allra mest hyllade rommärkena. 2013 tilldelades DUSA ”Rum Barrel Award” och utsågs till världens bästa romdestilleri.

Diplomático

Diplomaticos resa började 1989. Varumärket inspirerades av Don Juan Nieto Meléndez. Han var en lokal adelsman och diplomat som lade själ och hjärta på att utforska källorna, ingredienserna, metoderna och förutsättningarna bakom de komplexa romsmakerna. Han intresserade sig också för andra traditionella spritdrycker. Don Juan Nieto Meléndez, eller Don Juancho, som han kallades, älskade rom och skaffade sig en så imponerande samling att den blev känd som ”The Ambassador's Reserves”. Ryktet om hans hängivenhet och personlighet inspirerade DUSA till skapandet av Diplomático och sedan lanseringen 1989 pryder den skäggige gentlemannens porträtt flaskornas etiketter.

Tillverkningen

Diplomáticos rom görs av sockerrör, melass och ibland honung, som jäses med destilleriets egen jäststam i enorma jäskar som rymmer 100 00 liter. Årligen skördas omkring 130 000 tom sockerrör på de egna fälten. Fyra sorter är de mest använda: Romana, Venezuela, Canal Point och den moderna Diplomático som forskades fram för DUSA:s räkning av en forsknings- och utvecklingsstiftelse efter flera års undersökningar. Diplomático finns i olika varianter, främst blandningar av mörk och ljus rom i åldrar från två till tolv år. Romen lagras i fler än 200 000 fat som inryms i tio stora lagerhus. I det varma klimatet är avdunstningen och hög. Angels share ligger på nästan tio procent årligen. Diplomático exporteras till fler än 70 länder och märket är en av världens mest prisbelönta romsorter.

Inspiration