Diplomatico Selección de Familia

en flaska diplomatico rum famililia

Diplomatico Selección de Familia

Diplomaticos Selección de Familia är en högklassig sippingrom som blandats efter ett mycket noggrant urval av fat. Det är en konnässörrom som passar den som uppskattar de mer komplexa romsmakerna där sockerrörssötman ligger i bakgrunden och andra torrare toner sveper in. Selección de Familia är i första hand en rom som ska drickas rent, eller möjligen med en isbit. Det är också en rom för den som vill prova en romsort som till 90 % är gjord på den nästan mytiska ”sockerrörshonungen”.

Selección de Familia är en mörk bärnstensfärgad rom som är lite torrare i stilen. I doften märks vanilj, honung, röda frukter, sockerrör och melass. Smaken är kryddig och nyanserad med tydlig fatkaraktär, russin, choklad och dadlar. Där kommer också blå plommon, toffee och torr ek innan en lång och behaglig eftersmak rundar av med toner av choklad och arrak.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
81345
Storlek
70 cl
Alkohol
43 %
Land/Område
Venezuela
Typ
Rom & Cachaca
Producent
Diplomático Rum

Gott att veta

År 2020 tog Diplomatico tog fram sin Selección de Familia för den franska marknaden. Mottagandet blev så bra att man beslutade att låta fler länder få del av nyheten. Selección de Familia görs till 90 % av sockerrörshonung, som destilleras i potstill. Det är få romdestillerier som bemödar sig med att koncentrera sin melass hela vägen ner till den sirapsliknande sockerrörshonungen. Metoden är både långsam och kostsam, men resultatet ger en mycket smakrik och elegant rom.

Pannorna

Selección de Familia produceras i tre panntyper. Dels klassiska potstills av skotsk typ, dels en fransk Barbetkolonn som designades för Destilerías Unidas av Emile Barbet 1959. Barbet pannan har till skillnad från andra kolonner hela sin kylning i den övre delen av de två pannhalsarna, vilket ger ett fruktigare och lättare destillat. En tredje panna som används i processen är en unik kittelpanna som flyttades till Venezuela 1959. Pannan kom från Waterloo Distillery där den använts till att producera Crown Royal Rye Whisky. Det finns en handfull sådana pannor kvar i världen, men högst troligt är det bara till Diplomatico den används.

Romlandet Venezuela

Venezuela anses vara ett av de främsta romproducerande länderna på det Sydamerikanska fastlandet. Landet är ett av få som länge skyddat sin romtillverkning med ett strikt regelverk. För att få ursprungsmärka med ”Ron de Venezuela” krävs minst två års lagring på ekfat. Inget fat får heller blandas, fyllas på eller ens öppnas under lagringstiden. Destilerías Unidas var ett av de företag som drev igenom regelverket som i dag omfattas av ett tjugotal producenter i landet.

Kort om Destilerías Unidas

I slutet av 1950-talet gick några romproducenter i distriktet Lara samman och grundade Destilerías Unidas. Samgåendet var ett sätt att öka konkurrenskraften, men också för att kunna investera i byggnationen av ett nytt destilleri. För att förverkliga den stora investeringen gick kanadensiska storbolaget Seagrams in som delägare. Destilleriet byggdes vid foten av Anderna på plantagen Hacienda Saruro utanför staden La Miel. I dag har Destilerías Unidas stora ägor med odlingar på över 1 300 hektar kring destilleriet.

Nya ägare

När spribranschen förändrades i början av 2000-talet bildades nya företagskonstellationer som fick efterverkningar över hela världen. Konkurrenslagstiftningar gjorde att stora varumärken och destillerier kom upp till försäljning. Seagrams valde att sälja sitt Venezuelanska destilleri samt varumärket Diplomatico till en grupp lokala destillatörer. De nya ägarna ansåg att det stora bolaget prioriterat andra av sina märken och att Diplomatico inte fått rätt förutsättningar att växa.

Diplomatico

Diplomático började tillverkas 1989 och har blivit en stor exportsuccé. Varumärket inspirerades av Don Juan Nieto Meléndez som var en lokal diplomat och känd som en mycket stor romentusiast. Sedan Diplomatico lanserades pryder den skäggige gentlemannen flaskornas etiketter.

  • Selección de Familia lagras på ex-bourbon och ex-sherryfat, både stora sherryfat så kallade ”butts” och mindre barrels som smaksatts med sherry innan de fyllts med rom
  • Diplomático exporteras till fler än 70 länder
  • Selección de Familia är det senaste tillskottet till Diplomaticos core range
  •  Rom från Venezuela räknas till den spanska skolan och stavas därmed i allmänhet ron
  • År 2018 utsågs Destilerías Unidas Och Diplomático till The Spirit of the Year av Wine Enthusiasts. Första gången ett romdestilleri tilldelades den utmärkelsen

Kommentarer

Diplomático med smak av Venezuela

Berättelsen om Diplomático börjar i Venezuela 1959 när några spritproducenter och distributörer gick samman och bildade LUSA (Licorerías Unidas S.A.) med kanadensiska Seagrams som huvudägare. Då påbörjades också byggnationen av ett stort destilleri på Hacienda Saruro alldeles vid Andernas fot utanför staden La Miel i staten Lara. I den stora fabriken produceras alltjämt rom, men även whisky, gin, vodka och den lokala agavespriten cocuy.

Venezuela

Venezuela är ett av få länder i romvärlden som utarbetat ett långtgående och strikt regelverk kring romtillverkningen. För att få ursprungsmärka sin rom med DOC-märkningen ”Ron de Venezuela” krävs minst två års lagring på ekfat. Inget fat får blandas, fyllas på eller ens öppnas under lagringstiden. Diplomático är en av endast 20 producenter i Venezuela som uppfyller DOC-kraven.

Destilleriet ligger i ett sockerrörsbälte med rika naturresurser. De tre staterna Lara, Portuguesa och Yaracuy har optimala förutsättningar för sockerrörsodling. Det faller rikligt med nederbörd, området ligger högt, dagarna är heta och nätterna är kalla och mikroklimatet påminner närmast om ett växthus där sockerrören stortrivs. De stora temperaturvariationerna gör att sockerrören får den högsta och mest koncentrerade halten av sackaros på hela den sydafrikanska kontinenten.

Nya ägare

År 2002 såldes bolaget och de fyra varumärkena Chemineaud (likörbrännvin), Manager's (whiskylikör), Cinco Estrellas (romlikör) och Diplomático (rom). En grupp venezuelanska entreprenörer såg möjligheter att utveckla verksamheten och beslutade sig för att investera. I och med förvärvet ändrades bolagsnamnet till DUSA (Destilerias Unidas S.A.) I dag har antalet varumärken expanderat och företaget är en av de största romproducenterna i Venezuela.

Produktionsanläggningen är mycket stor. Tillsammans med byggnader, lager, industriella reningsverk och de egna odlingarna förfogar bolaget över 1 300 hektar. Dessutom äger man flera egendomar där man odlar sockerrör, spannmål och frukt i sådana mängder att man får tillräckligt med råvaror för att producera de spritsorter som nu ingår i DUSA:s portfölj. DUSA har hyllats stort vid romtävlingar och av expertis över hela världen. Flaggskeppet är Diplomatico, som är ett av de allra mest hyllade rommärkena. 2013 tilldelades DUSA ”Rum Barrel Award” och utsågs till världens bästa romdestilleri.

Diplomático

Diplomaticos resa började 1989. Varumärket inspirerades av Don Juan Nieto Meléndez. Han var en lokal adelsman och diplomat som lade själ och hjärta på att utforska källorna, ingredienserna, metoderna och förutsättningarna bakom de komplexa romsmakerna. Han intresserade sig också för andra traditionella spritdrycker. Don Juan Nieto Meléndez, eller Don Juancho, som han kallades, älskade rom och skaffade sig en så imponerande samling att den blev känd som ”The Ambassador's Reserves”. Ryktet om hans hängivenhet och personlighet inspirerade DUSA till skapandet av Diplomático och sedan lanseringen 1989 pryder den skäggige gentlemannens porträtt flaskornas etiketter.

Tillverkningen

Diplomáticos rom görs av sockerrör, melass och ibland honung, som jäses med destilleriets egen jäststam i enorma jäskar som rymmer 100 00 liter. Årligen skördas omkring 130 000 tom sockerrör på de egna fälten. Fyra sorter är de mest använda: Romana, Venezuela, Canal Point och den moderna Diplomático som forskades fram för DUSA:s räkning av en forsknings- och utvecklingsstiftelse efter flera års undersökningar. Diplomático finns i olika varianter, främst blandningar av mörk och ljus rom i åldrar från två till tolv år. Romen lagras i fler än 200 000 fat som inryms i tio stora lagerhus. I det varma klimatet är avdunstningen och hög. Angels share ligger på nästan tio procent årligen. Diplomático exporteras till fler än 70 länder och märket är en av världens mest prisbelönta romsorter.

Inspiration