Diplomático Single Vintage 2008

en flaska rom diplomatico 2008

Diplomático Single Vintage 2008

Diplomático Single Vintage är en ultrapremium-rom som valts ut på grund av årgångens exceptionella kvalitet. Den är en lyxrom i en modest prisklass och passar den som vill ha det lilla extra att bjuda på. Det är inte en rom man använder som drinkbas i klassiska cocktails, tvärtom, det är en utpräglad sippingrom som ska njutas i sin renaste form, möjligen med en isbit, gärna under lång tid eftersom smakbilden är så komplex. Det är också en intressant rom för den som vill prova en rom uteslutande gjord på sockerrörssirap.

Single Vintage har en mörkt brunglänsande färg. Doften kommer med toner av rök, ek, kaffe och choklad som följs av vanilj och mogen frukt. Smaken är mycket komplex med en tydlig fatkaraktär, russin, vaniljkola, muscovadosocker, pomerans, arrak och röda frukter innan en lång och vibrerande eftersmak tar vid med sockerröshonung, aprikos, rostade hasselnötter och sherry.

Betyg (3 röster)
3.5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
86715
Storlek
70 cl
Alkohol
43 %
Land/Område
Venezuela
Typ
Rom & Cachaca
Producent
Diplomático Rum

Gott att veta

Diplomáticos Single Vintage-buteljeringar görs endast de år när faten utvecklat en särdeles komplex och karaktärsfull rom. Varje flaska är individuellt numrerad vilket ytterligare förstärker det unika och gör denna rom än mer eftertraktad bland romkonnässörer över hela världen. Urvalet görs av master blender Tito Cordera.

Pannorna

Single Vintage är uteslutande destillerad i potstills av klassisk skotsk modell. Romstilen ansluter därmed närmast till den brittiska skolan och den fruktiga och esterrika rom som görs på exempelvis Jamaica. Destilerías Unidas, som producerar varumärket Diplomático har utöver potstills även en fransk så kallad Barbetkolonn och en helt unik kittelpanna som från början användes till att göra ryewhisky i Kanada. De olika pannstilarna gör att Destilerías Unidas kan utveckla flera romstilar.

Sockerrörssirap

Single Vintage är gjord enbart på sockerrörssirap, så kallad ”sugar cane honey”. Sockerrörshonung, eller sockerrörsirap är en mörk trögflytande produkt som har reducerats fram från melass. Smaken är mycket söt och koncentrerad. I sin rena form har den toner av söt lakrits med en lite bitter eftersmak. Att framställa sockerrörshonung är både tidskrävande och kostsamt, men resultatet ger en mycket smakrik och elegant rom. Att man använder sockerrörshonung i romproduktionen görs främst på Martinique och Guadeloupe när man framställer Rhum Agricole, men det förekommer också sparsamt i Sydamerika.

Venezuela

Venezuela är ett betydande romland som brukar framhållas som ett av den sydamerikanska kontinentens allra främsta. Stilmässigt räknas Venezuela till den spanska skolan, men få länder har en lika varierad romproduktion med inslag från både brittiska och franska metoder. Antalet producenter är många och man producerar rom på såväl ren sockerrörssaft som melass och sockerrörssirap. Klimatet i Venezuela är både varmt och fuktigt och närmast optimalt för sockerrörsodling.

Kort om Destilerías Unidas

I slutet av 1950-talet gick ett antal romproducenter och distributörer samman och grundade ett gemensamt destilleribolag Licorerías Unidas S.A. Med hjälp av kanadensiska Seagrams byggde man ett nytt destilleri där man samlade sin produktion. Den rom och de spritsorter som tillverkades vid Licorerías Unidas nådde främst den inhemska marknaden och några större exportambitioner fanns egentligen inte.

Diplomático

I slutet av 1980-talet började man producera en högklassig rom man kallade Diplomático. Namnet tog men från Don Juan Nieto Meléndez. Han var en legendarisk adelsman och romambassadör som under 1800-talet lade själ och hjärta på att utforska allt kring romtillverkningen. Han skaffade också en så imponerande samling rom att den blev känd som ”The Ambassador's Reserves”. Sedan lanseringen av Diplomático 1989 pryder den skäggige gentlemannen flaskornas etiketter.

Destilerías Unidas

I början av 2 000-talet genomfördes stora strukturomvandlingar inom den internationella spritindustrin. Portföljer och ägande förändrades i kedjereaktioner över världen. Seagrams upphörde och företagets ägande delades upp mellan nya Diageo, Pernod Ricard och Coca-Cola. Destilleriet i Venezuela, och det då slumrande varumärket Diplomático, såldes till en grupp lokala entreprenörer. De såg stora möjligheter och började marknadsföra Diplomático internationellt. I dag är Destilerías Unidas ett av de mest framgångsrika sydamerikanska romdestillerierna och varumärket Diplomático säljs i omkring 70 länder.

  • Vintage är en årgångsbeteckning som är ganska ovanlig inom romindustrin
  • Venezuela anses ha ett av världens bästa klimat för sockerrörsodling
  • Rom från Venezuela räknas till den spanska skolan och stavas därmed i allmänhet ron
  • År 2018 utsågs Destilerías Unidas och Diplomático till The Spirit of the Year av Wine Enthusiasts. Första gången ett romdestilleri tilldelades den utmärkelsen
  • ”Ron de Venezuela” är en ursprungsmärkning som utfärdas av Autónomo de Propiedad Intelectual, i syfte att hålla en hög kvalitet på romproduktionen i landet

Kommentarer

Diplomático med smak av Venezuela

Berättelsen om Diplomático börjar i Venezuela 1959 när några spritproducenter och distributörer gick samman och bildade LUSA (Licorerías Unidas S.A.) med kanadensiska Seagrams som huvudägare. Då påbörjades också byggnationen av ett stort destilleri på Hacienda Saruro alldeles vid Andernas fot utanför staden La Miel i staten Lara. I den stora fabriken produceras alltjämt rom, men även whisky, gin, vodka och den lokala agavespriten cocuy.

Venezuela

Venezuela är ett av få länder i romvärlden som utarbetat ett långtgående och strikt regelverk kring romtillverkningen. För att få ursprungsmärka sin rom med DOC-märkningen ”Ron de Venezuela” krävs minst två års lagring på ekfat. Inget fat får blandas, fyllas på eller ens öppnas under lagringstiden. Diplomático är en av endast 20 producenter i Venezuela som uppfyller DOC-kraven.

Destilleriet ligger i ett sockerrörsbälte med rika naturresurser. De tre staterna Lara, Portuguesa och Yaracuy har optimala förutsättningar för sockerrörsodling. Det faller rikligt med nederbörd, området ligger högt, dagarna är heta och nätterna är kalla och mikroklimatet påminner närmast om ett växthus där sockerrören stortrivs. De stora temperaturvariationerna gör att sockerrören får den högsta och mest koncentrerade halten av sackaros på hela den sydafrikanska kontinenten.

Nya ägare

År 2002 såldes bolaget och de fyra varumärkena Chemineaud (likörbrännvin), Manager's (whiskylikör), Cinco Estrellas (romlikör) och Diplomático (rom). En grupp venezuelanska entreprenörer såg möjligheter att utveckla verksamheten och beslutade sig för att investera. I och med förvärvet ändrades bolagsnamnet till DUSA (Destilerias Unidas S.A.) I dag har antalet varumärken expanderat och företaget är en av de största romproducenterna i Venezuela.

Produktionsanläggningen är mycket stor. Tillsammans med byggnader, lager, industriella reningsverk och de egna odlingarna förfogar bolaget över 1 300 hektar. Dessutom äger man flera egendomar där man odlar sockerrör, spannmål och frukt i sådana mängder att man får tillräckligt med råvaror för att producera de spritsorter som nu ingår i DUSA:s portfölj. DUSA har hyllats stort vid romtävlingar och av expertis över hela världen. Flaggskeppet är Diplomatico, som är ett av de allra mest hyllade rommärkena. 2013 tilldelades DUSA ”Rum Barrel Award” och utsågs till världens bästa romdestilleri.

Diplomático

Diplomaticos resa började 1989. Varumärket inspirerades av Don Juan Nieto Meléndez. Han var en lokal adelsman och diplomat som lade själ och hjärta på att utforska källorna, ingredienserna, metoderna och förutsättningarna bakom de komplexa romsmakerna. Han intresserade sig också för andra traditionella spritdrycker. Don Juan Nieto Meléndez, eller Don Juancho, som han kallades, älskade rom och skaffade sig en så imponerande samling att den blev känd som ”The Ambassador's Reserves”. Ryktet om hans hängivenhet och personlighet inspirerade DUSA till skapandet av Diplomático och sedan lanseringen 1989 pryder den skäggige gentlemannens porträtt flaskornas etiketter.

Tillverkningen

Diplomáticos rom görs av sockerrör, melass och ibland honung, som jäses med destilleriets egen jäststam i enorma jäskar som rymmer 100 00 liter. Årligen skördas omkring 130 000 tom sockerrör på de egna fälten. Fyra sorter är de mest använda: Romana, Venezuela, Canal Point och den moderna Diplomático som forskades fram för DUSA:s räkning av en forsknings- och utvecklingsstiftelse efter flera års undersökningar. Diplomático finns i olika varianter, främst blandningar av mörk och ljus rom i åldrar från två till tolv år. Romen lagras i fler än 200 000 fat som inryms i tio stora lagerhus. I det varma klimatet är avdunstningen och hög. Angels share ligger på nästan tio procent årligen. Diplomático exporteras till fler än 70 länder och märket är en av världens mest prisbelönta romsorter.

Inspiration