Det var de spanska bröderna Benjamin och Eduardo Camp som 1872 grundade ett romdestilleri på Cuba. De ville tillverka världens mest mogna och mest utvecklade rom, vad kunde då vara ett bättre namn på destilleriet än just Matusalem? Bröderna hade med sig kunskap och metoder från spansk brandytillverkning och förverkligade sina planer tillsammans med affärspartnern Evaristo Alvarez. Före bröderna Camp hade egentligen ingen brytt sig om hur rom producerades. Spanjorerna började mycket noggrant välja råvaror och komponerade ett recept, som fortfarande ärvs muntligt inom familjen. Man införde också ett klassiskt solerasystem där ung och gammal rom lagrades tillsammans innan den såldes till främst törstiga amerikanska turister. Den kommunistiska revolutionen 1959–1960 förändrade allt, familjen tvingades i exil och Matusalem glömdes mer eller mindre bort.
2002 relanserades Matusalem. I dag sker produktionen i Dominikanska republiken utanför huvudstaden Santo Domingo enligt samma metoder och recept som för över 140 år sedan.
Matusalem Platino är en trippeldestillerad ljus rom som efter processen har filtrerats och raffinerats ännu en gång för att få sin unika, rena och mjuka smak. Matusalem är en av världens ”mjukaste” romsorter, avsedd för drinkar men kan också med fördel drickas ren.
Visste du att:
- Dominikanska republiken är en del av ön Hispaniola där Columbus introducerade sockerrören 1492
- Matusalem var den helt dominerande romen på Cuba under landets ”guldålder” fram till revolutionen
- De klassiska kubanska drinkarna Mojito, Daiquiri och Cuba Libré är ”otänkbara” utan Matusalem
- Matusalem tillverkas enligt ett familjerecept som ärvts från far till son sedan 1872
- Castroregimen beslagtog familjens fabrik för att tillverka ”Santiago Rum”
Matusalem Platino serveras kunder som vill prova en av världens mildaste romsorter. Platino kan med fördel serveras som den är, även om den i första hand är utvecklad för cocktails och long drinks. Ett måste för kvalitetsmedvetna barer och restauranger.