Matusalem Platino

en flaska rom matusalem platino

Matusalem Platino

Matusalem Platino är en kristallklar blommig rom med många fruktiga inslag. Ljus rom dricks sällan ren eller on the rocks, men den sensationella mjuka stilen gör Platino till en smakupplevelse precis som den är.

Milda frukter, melon, päron, äppel i en lång behaglig blommighet. En mjuk blommig smak med en fruktig sockerrörssötma, överraskande torr och kvardröjande.

Gubben Noach var som bekant en hedersman, men frågan är om inte gubbens farfar, Methusalem, som enligt 5 Moseboken blev mäktiga 969 år, är värd än mer heder. Vid Methusalems död blev till och med vår herre så bedrövad att han höll inne med syndafloden i sju dagar för att visa sin respekt. Den rom som bär Methusalems namn ska onekligen drickas med vördnad.

Betyg (2 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
520
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Dominikanska Rep.
Typ
Rom & Cachaca
Producent
Matusalem

Det var de spanska bröderna Benjamin och Eduardo Camp som 1872 grundade ett romdestilleri på Cuba. De ville tillverka världens mest mogna och mest utvecklade rom, vad kunde då vara ett bättre namn på destilleriet än just Matusalem? Bröderna hade med sig kunskap och metoder från spansk brandytillverkning och förverkligade sina planer tillsammans med affärspartnern Evaristo Alvarez. Före bröderna Camp hade egentligen ingen brytt sig om hur rom producerades. Spanjorerna började mycket noggrant välja råvaror och komponerade ett recept, som fortfarande ärvs muntligt inom familjen. Man införde också ett klassiskt solerasystem där ung och gammal rom lagrades tillsammans innan den såldes till främst törstiga amerikanska turister. Den kommunistiska revolutionen 1959–1960 förändrade allt, familjen tvingades i exil och Matusalem glömdes mer eller mindre bort.

2002 relanserades Matusalem. I dag sker produktionen i Dominikanska republiken utanför huvudstaden Santo Domingo enligt samma metoder och recept som för över 140 år sedan.

Matusalem Platino är en trippeldestillerad ljus rom som efter processen har filtrerats och raffinerats ännu en gång för att få sin unika, rena och mjuka smak. Matusalem är en av världens ”mjukaste” romsorter, avsedd för drinkar men kan också med fördel drickas ren.

Visste du att:

  • Dominikanska republiken är en del av ön Hispaniola där Columbus introducerade sockerrören 1492
  • Matusalem var den helt dominerande romen på Cuba under landets ”guldålder” fram till revolutionen
  • De klassiska kubanska drinkarna Mojito, Daiquiri och Cuba Libré är ”otänkbara” utan Matusalem
  • Matusalem tillverkas enligt ett familjerecept som ärvts från far till son sedan 1872
  • Castroregimen beslagtog familjens fabrik för att tillverka ”Santiago Rum”

Matusalem Platino serveras kunder som vill prova en av världens mildaste romsorter. Platino kan med fördel serveras som den är, även om den i första hand är utvecklad för cocktails och long drinks.  Ett måste för kvalitetsmedvetna barer och restauranger.

 

Producent Matusalem

Ron Matusalem ägs i dag av familjen Alvarez, som grundade företaget 1872 tillsammans med bröderna Camp. Samtliga av företagets masterblenders är släktingar till grundarna. Alvarez och familjen Camp var länge nära sammankopplade genom att son respektive dotter var gifta med varandra. Efter revolutionen etablerades verksamheten i USA. 1995 tog sonson-sonen till grundaren Evriasto Alvarez, läkaren Claudio Alvarez Salazar, kontrollen över företaget och sedan 2002 är verksamheten helt inriktad på att tillverka premiumrom.

Inspiration