Matusalem Solera 7 Blender

en flaska matusalem 7

Matusalem Solera 7 Blender

Evert Taubes ombesjungna Flickan i Havanna levde ett dekadent liv under Cubas cocktailera då landet var amerikanarnas främsta resmål. Inte minst under förbudstiden blomstrade turismen och barer, restauranger, nattklubbar, spelhus och bordeller fanns i varje gathörn i hamnstäderna. Det som dracks var romdrinkar och romen var Matusalem.

En behaglig sötma i doften av kokos, vanilj och citrus, med tydliga ekfatstoner. Mjuk, söt och kvardröjande, cognaslik med fatinslag under en len creme brulee.

Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
541
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Dominikanska Rep.
Typ
Rom & Cachaca
Producent
Matusalem

De spanska bröderna Benjamin och Eduardo Camp grundade 1872 ett romdestilleri på Cuba. Namnet tog det från den bibliske patriarken Metusalem som levde i 969 år. De ville tillverka världens mest mogna och mest utvecklade rom och lät patriarken symbolisera den ambitionen. Bröderna hade med sig kunskap och metoder från de spanska vingårdarna i Jerez, där vin och brandy lagrades i solerasystem. Tillsammans med affärspartnern Evaristo Alvarez förverkligades planerna. Före Matusalem hade egentligen ingen brytt sig om hur rom producerades eller lagrades. Spanjorerna började mycket noggrant välja råvaror och komponerade ett recept, som sedan dess ärvts muntligt som en väl förborgad hemlighet inom familjen. Soleralagringen blev snabbt en succé som möjliggjorde att lagringstiden kunde förlängas åtskilligt med en mjukare och mer komplex rom som följd.  Under guldåren hade Matusalem mer än 50 procent av marknaden på Cuba. Den kommunistiska revolutionen 1959–1960 förändrade allt, familjen tvingades i exil och Matusalem glömdes mer eller mindre bort.

Matusalem är alltjämt en cubansk rom i stil och karaktär. Produktionen sker sedan nylanseringen 2002 i Dominikanska republiken på ön Hispaniola utanför huvudstaden Santo Domingo enligt samma metoder och recept som för över 140 år sedan.

Matusalem Solera 7 Blender är en mycket prisvärd rom som med fördel kan drickas som den är eller användas som en bättre drinkingrediens. Smaken är elegant med en stillsam bärande sötma.

Visste du att:

  • Dominikanska republiken är en del av ön Hispaniola där Columbus introducerade sockerrören 1492
  • Den bibliske Metusalem var farfar till Gubben Noach.
  • De klassiska kubanska drinkarna Mojito, Daiquiri och Cuba Libré är ”otänkbara” utan Matusalem
  • Matusalem tillverkas enligt ett familjerecept som ärvts från far till son sedan 1872
  • Castroregimen beslagtog familjens fabrik för att tillverka ”Santiago Rum”

 

Matusalem Solera 7 Blender är utmärkt till kunder som vill prova en vällagrad och mycket prisvärd rom. Det är en sublim efterättsdryck solitärt eller som ingrediens i bättre drinkar.

 

Producent Matusalem

Ron Matusalem ägs i dag av familjen Alvarez, som grundade företaget 1872 tillsammans med bröderna Camp. Samtliga av företagets masterblenders är släktingar till grundarna. Alvarez och familjen Camp var länge nära sammankopplade genom att son respektive dotter var gifta med varandra. Efter revolutionen etablerades verksamheten i USA. 1995 tog sonson-sonen till grundaren Evriasto Alvarez, läkaren Claudio Alvarez Salazar, kontrollen över företaget och sedan 2002 är verksamheten helt inriktad på att tillverka premiumrom.

Inspiration