Ron Matusalem Clásico Solera 10 Blender

en flaska rom matusalem 10

Ron Matusalem Clásico Solera 10 Blender

En tydlig doft av vanilj med söta kokostoner och kola över en mjuk ekig fatton. En behaglig nästan bourbonlik smak med en många söta och fruktiga inslag, en stillsam ekig vanilj följs av pomerans och söt citrus i eftersmaken.

Före den kubanska revolutionen var Kuba en av världens största romproducenter. Flera av våra mest berömda drinkar är kubanska och i stora delar av världen kallas olagrad rom fortfarande för kubansk. Men det gamla hantverket satte Fidel Castro stopp för. Romtillverkningen förstatligades och de anrika producenterna drevs i landsflykt.

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
88818
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Dominikanska Rep.
Typ
Rom & Cachaca
Producent
Matusalem

Den största och mest berömda tillverkaren var Ron Matusalem. Företaget hade grundats redan 1872 av de spanska bröderna Camp. De införde något helt nytt i romvärlden, de började lagra sockerrörsspriten i solerasystem på samma sätt som sherry och brandy hemma i Jerez.

Även om Ron Matusalem fick sina första internationella utmärkelser redan 1881 var det först en bit in på 1900-talet som metoderna förfinades och deras rom började vinna ryktbarhet. Då hade sonen till en av medgrundarna Claudio Álvarez LeFebre knutits till företaget. Han visade sig vara en mycket skicklig affärsman och en passionerad romtillverkare. När förbudstiden i USA gjorde Kuba till amerikanarnas semesterparadis blomstrade affärerna och Matusalem svarade för mer än 50 procent av den kubanska romproduktionen. 1956 dör Claudio Álvarez LeFebre och kort därpå går även hans son bort, företaget stod plötsligt utan ledning – och så kom revolutionen. Familjen Alveres tvingade i exil. Tyngt av arvstvister och rättighetsbråk föll Matusalem i glömska.

Det skulle dröja till 2002 innan Matusalem kunde relanseras. Då hade sonsonen Claudio Álvarez Salazar återtagit kontrollen över familjens företag. Nu inleddes en fokusering på premiumrom i den gamla traditionella kubanska stilen och sakta började företaget få framgång igen.

Visste du att:

  • Dominikanska republiken är en del av ön Hispaniola där Columbus introducerade sockerrören 1492
  • Den bibliske Metusalem var farfar till Gubben Noach.
  • De klassiska kubanska drinkarna Mojito, Daiquiri och Cuba Libré är ”otänkbara” utan Matusalem
  • Matusalem tillverkas enligt ett familjerecept som ärvts från far till son sedan 1872
  • Castroregimen beslagtog familjens fabrik för att tillverka ”Santiago Rum”

Matusalem Clasico Solera 10 Blender är en stilren mogen rom som är lämplig att servera kunder som uppskattar lagrad sprit. Det är en rom för whiskydrickare, en förnämlig efterättsdryck eller som ingrediens i exklusivare drinkar.

Producent Matusalem

Ron Matusalem ägs i dag av familjen Alvarez, som grundade företaget 1872 tillsammans med bröderna Camp. Samtliga av företagets masterblenders är släktingar till grundarna. Alvarez och familjen Camp var länge nära sammankopplade genom att son respektive dotter var gifta med varandra. Efter revolutionen etablerades verksamheten i USA. 1995 tog sonson-sonen till grundaren Evriasto Alvarez, läkaren Claudio Alvarez Salazar, kontrollen över företaget och sedan 2002 är verksamheten helt inriktad på att tillverka premiumrom.

Inspiration