Wray & Nephew Overproofed

Wray & Nephew Overproofed

Wray & Nephew Overproofed

Wray & Nephew Overproofed har en kryddig söt, fruktig och frisk doft. Smaken är blommig med en lätt krispighet, där finns citrus och ljus sirap. Trots den höga alkoholhalten är smaken mild med fruktiga inslag av banan och ananas. I eftersmaken finns demerara-socker och en lång kryddighet.

Det finns några få varumärken i dryckesvärlden som helt dominerar sin hemmamarknad. Men frågan är om någon annan dryck har tagit över en hel kategori såsom Wray & Nephew Overproofed Rum har gjort. Med mer än 90 procent av marknaden är denna krutstarka tungviktare mer eller mindre synonym med begreppet rom på Jamaica och på många andra håll i världen.

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
86142
Storlek
70 cl
Alkohol
60 %
Land/Område
Jamaica
Typ
Rom
Producent
Campari Group Wray & Nephew

Jamaica är en kulturell mötesplats där människor, karaktärer, mat och smaker blandas. Öns historia har stundtals varit dramatisk och i den slavberoende ekonomin blev landet tidigt en av världens ledande sockerkolonier. När engelsmännen definitivt körde bort spanjorerna och satte sina bopålar på Jamaica i mitten av 1600-talet blev sockerrörsspriten snart spridd över världen. Jamaica brukar ofta nämnas som det land där romen föddes, men den ärofyllda födelseplatsen gör dock de flesta öar i Karibien anspråk på.

Rom är Jamaicas nationaldryck. Det spelar ingen roll vilken bar eller restaurang i Kingston man går in på och beställer en Mai Tai eller någon annan drink så kommer en flaska Wray & Nephew Overproofed fram bakom bardisken. Det var för övrigt just den romsorten som Victor Bergeron använde när han skapade Mai Tai 1944. Det är också en illa dold hemlighet att just Overproofed är en ”secret ingrediens” i många drinkar. Anledningen är den speciella Jamaicakaraktären och den höga alkoholhalten som tillför och lyfter fram många smaker.

Kort om J Wray & Nephew: 1825 öppnade John Wray ”The Shakespeare Tavern” i Kingston. Öns stora stad hade börjat växa och den engelska administrationen skulle snart göra Kingston till Jamaicas huvudstad. The Shakespeare Tavern blev mycket populär i den expanderande staden och 1860 tog John Wray in sin brorson, Charles James Ward, i bolaget. Sedan John Wray gått ur tiden fortsatte brorsonen att driva företaget vars romsorter snart tilldelades de främsta utmärkelserna i tidens stora tävlingar i Paris och Amsterdam. 1916 förvärvade bolaget Appleton Estate, den äldsta och mest berömda av den karibiska övärldens sockerrörsplantager. Under Charles James Wards ledning växte bolaget till ett av Jamaicas största och stora internationella exportframgångar byggdes upp. I dag är J Wray & Nephew en av den karibiska övärldens största exportörer alla kategorier och bolagets romsorter dricks över hela världen. Bolaget är verksamt inom flera affärsområden bland annat läkemedel och kemi, men kärnverksamheten är sockerrörsodling och destillation.

  • Wray & Nephew Overproofed är världens mest använda spritsort i romdrinkar som Mai Tai och Daiquiri
  • På grund av den höga alkoholhalten får Overproofed inte marknadsföras i många länder
  • Ansvaret för bolagets rom har den berömda Joy Spence, världens första kvinnliga master blender
  • Wray & Nephew Overproofed brukar kallas ”The true spirit of Jamaica”
  • Bolaget äger i dag de tre största sockerrörsodlingarna på Jamaica: Appleton, Holland and New Yarmouth estates
  • Wray & Nephew Overproofed produceras av rom från samtliga bolagets plantager, distilleras i kolonn och lagras på ståltank i omkring ett år före buteljering

Wray & Nephew Overproofed är en omistlig drinkbas i alla drinkar där ljus om ska användas. Det är världens i särklass mest använda vita rom och originalromen i exempelvis Mai Tai. Ett anspråksfullt barskåp bör ha denna högpotenta rom som sätter karaktär på en lång rad berömda drinkar.

Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.

JWRAYANDNEPHEW.COM

YOUTUBE

Producent Wray & Nephew

Rom är Jamaicas nationaldryck. Det spelar ingen roll vilken bar eller restaurang i Kingston man går in på och beställer en Mai Tai eller någon annan drink så kommer en flaska Wray & Nephew Overproofed fram bakom bardisken. Det var för övrigt just den romsorten som Victor Bergeron använde när han skapade Mai Tai 1944. Det är också en illa dold hemlighet att just Overproofed är en ”secret ingrediens” i många drinkar. Anledningen är den speciella Jamaicakaraktären och den höga alkoholhalten som tillför och lyfter fram många smaker.

J Wray & Nephew öppnade år 1825 ”The Shakespeare Tavern” i Kingston. Öns stora stad hade börjat växa och den engelska administrationen skulle snart göra Kingston till Jamaicas huvudstad. The Shakespeare Tavern blev mycket populär i den expanderande staden och 1860 tog John Wray in sin brorson, Charles James Ward, i bolaget. Sedan John Wray gått ur tiden fortsatte brorsonen att driva företaget vars romsorter snart tilldelades de främsta utmärkelserna i tidens stora tävlingar i Paris och Amsterdam. 1916 förvärvade bolaget Appleton Estate, den äldsta och mest berömda av den karibiska övärldens sockerrörsplantager. Under Charles James Wards ledning växte bolaget till ett av Jamaicas största och stora internationella exportframgångar byggdes upp. I dag är J Wray & Nephew en av den karibiska övärldens största exportörer alla kategorier och bolagets romsorter dricks över hela världen. Bolaget är verksamt inom flera affärsområden bland annat läkemedel och kemi, men kärnverksamheten är sockerrörsodling och destillation.

Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.

JWRAYANDNEPHEW.COM

YOUTUBE

Inspiration