Agitator Chestnut Reserve Rum

en flaska brun sprit med rom och brun etikett

Agitator Chestnut Reserve Rum

Agitator Chestnut Reserve Rum är en rom för den som vill uppleva något unikt. Till att börja med är svensk rom mycket ovanligt. Ingen annan svensk producent tillverkar sockerrörs-rom i stor skala. Att den dessutom är lagrad på kastanjefat gör den helt sensationell och till en solitär i världen. Chestnut Reserve är en rom som har en stor smakrikedom. Den präglas av ett fruktigt destillat och en kryddig fatlagring. Den är mycket god att dricka som den är, kanske med en isbit, men den är också ett lämpligt val för många klassiska romdrinkar när man vill ha en intensiv och framträdande romsmak. Prova till exempel att använda den till en Mojito, Daiquiri, Piña Colada eller en enkel Rom & Cola.

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
84136
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Sverige
Typ
Rom
Producent
Agitator

Smaknot

Agitators kastanjefatslagrade rom öppnar med aromer av sultanrussin, nypon passionsfrukt och melass. Där finns också gräddkola och en subtil citruston. I smaken möter en explosion med tropiska frukter, ananas, mango, kokos, plommon, grapefrukt. Efter lite luftning kommer också kakao och kola. I en lång och behaglig eftersmak märks peppar, tanniner och anis som blandas med söta toner från kastanjeträt.

Gott att veta

Svensk rom är en relativt ny företeelse på den svenska dryckesscenen. Rom kan i princip tillverkas över hela världen och förekommer på samtliga kontinenter. Inom EU finns ett regelverk kring vad som får kallas rom är. På många andra håll är det mer oreglerat. Det viktigaste i lagtexten är att rom som säljs inom EU måste göras på sockerrör eller melass. I Sverige har man tidigare tillverkat en romliknade spritdryck på sockerbetor, men sådan får sedan något år tillbaka inte kallas för rom.

Sockerrör

Sockerrör växer i stort sett bara i tropiska klimat mellan kräftans och stenbockens vändkrets runt hela jorden. Länder som Indien och Brasilien är stora producenter. Liksom ö-rikena i Karibien. Sockerproduktionen är mycket viktig för många nationer, på Fijiöarna är den så betydande att sockerrör till och med pryder landets flagga. Nästan överallt där det odlas sockerrör produceras också rom.

Tillverkning

När man tillverkar socker pressas saften ur sockerrören och juicen tas tillvara. Antingen kokas den ner till melass, vilket är en tjock, mörk sirapsliknande substans, eller går den direkt till jäsning. Efter jäsning destilleras mäsken i kolonn eller potstills. Agitators Chestnut Reserve görs på melass, som importerats från Paraguay. Chestnut Reserve tillverkas i princip på samma sätt som Agitators whisky, fast med sockerrörsmelass som råvara. Resultatet är en mörk rom med välbalanserad sötma. Chestnut Reserve har snabbt blivit populär, första batchen uppgick till 15 000 flaskor, vilket sålde slut på några veckor.

Kort om Agitator

Agitator Whiskymakare är en uppstickare på den svenska spritmarknaden. Destilleriet ligger i Arboga där den första produktionen ägde rum 2018. På kort tid har Agitator blivit Sveriges mest sålda whisky. Agitator skiljer sig från många andra destillerier genom att man utmanar konventioner och gängse uppfattningar om vad som är whisky. Energieffektiv vakuumdestillering är ett exempel på detta, extremt lång jäsning ett annat. Agitator jäser sin mäsk i hela 168 timmar. Så länge låter mycket få destillerier i världen sin jäst arbeta i jäskaren. Den långa jästiden innebär att det uppstår malolaktisk jäsning vilket utvecklar många smöriga och fruktiga smakämnen.

Fatarbetet är också något som skiljer Agitator från andra destillerier. Man fyller faten på mycket låga 55 procents alkoholhalt, det innebär – förutom att det blir dyrare eftersom det går åt fler fat – att fler vattenlösliga smakämnen lakas ut i spriten. Vidare laborerar Agitator med en mängd olika träslag, kastanjefat är ett exempel, men utvärderingar av ytterligare träslag pågår.

Bakom Agitator står bland andra Nordic Whisky Capital, ett investmentbolag som investerar i whiskyrelaterade projekt. Tidigt i etableringen rekryterade man Oscar Bruno, som är en entusiastisk och mycket skicklig destillatör, som bland annat utbildats i Skottland. I dag har Agitator kapacitet att producera 500 000 liter lpa, vilket gör destilleriet till ett av de tre stora i Sverige.

  • Svensk rom som uppfyller EU-reglementet är mycket ovanligt
  • Kastanjefat ger djupa, fruktiga och kryddiga toner och mycket färg
  • Agitator är den enda svenska producenten som gör rom i stor skala
  • Agitator har starkt fokus på hållbarhet och energiåtervinning
  • Man producerar flera typer av destillat och säljer också i bulk

Kommentarer

Producent Agitator

Agitator Destilleri

Det mest betydelsefulla som hänt whiskyindustrin under 2000-talet är den lavinartade framväxten av whiskydestillerier utanför de traditionella whiskyländerna. Numera tillverkas singelmaltwhisky i fler än hundra länder, och i många av dessa görs en alldeles enastående whisky på ett innovativt sätt utifrån unika lokala förutsättningar. Ett av de mest framstående länderna är Sverige med Arboga-destilleriet Agitator.

Svensk whisky

Det är mycket som gynnar svensk whiskytillverkning. Våra fyra årstider med kalla vintrar och varma sommar ger oss en unik lagringsmiljö. De stora temperaturvariationerna gör att whiskyn påverkas. Under varma årstider expanderar spriten i ekfaten och tränger djupare in i ekens porer, för att under kalla delar av året dra sig tillbaka. Ju mer den här vandringen in och ut ur eken pågår desto mer smaker lakas ut i whiskyn. Den svenska naturen med ren luft och obegränsad tillgång till rent och kallt vatten är också sådant som spelar tillverkarna i händerna. Särskilt kallt kylvatten i stora mängder är av största vikt för att få ett rent och välsmakande destillat. Dessutom gynnas svensk whiskytillverkning av tillgången till ingenjörskompetens. En stor processindustri är en mycket god rekryteringsbas som i dag bidrar till att Sverige blivit ett av de allra främsta whiskyländerna i världen.

Svenska projekt

I Sverige tillverkades whisky redan på 1880-talet. Det första destilleriet fanns i Mölndal, men troligen pågick whiskytillverkning på flera platser. När tillverkningsmonopolet infördes flyttades ambitionerna att destillera whisky in i statliga Vin & Spritaktiebolaget. Skeppets Whisky blev en legendarisk ”statsbuteljering” som såldes i mer än en miljon liter. I dag pågår ett 20-tal svenska destilleriprojekt. De flesta är små, eller med skotska mått mätt, mycket små, men några har betydande storlek och producerar en whisky som når allt längre bort från Sveriges gränser. Destillerier som Mackmyra, High Coast, Smögen, Hven och inte minst Agitator har tilldelats åtskilliga internationella utmärkelser för sin högklassiga whisky.

Agitator – ett av de främsta

Agitator  är ett innovativt destilleri som grundades i Arboga 2015. Agitator utmärker sig med en rebellisk attityd som utmanar gängse uppfattningar om hur whisky ska tillverkas och lagras. Med fokus på smakutveckling och hållbarhet söker Arboga alternativa metoder för att göra en whisky som inte liknar någon annan och som dessutom lämnar ett minimalt klimatavtryck. Agitator destillerar i dubbla pannpar, under vakuum, med en kapacitet på 500 000 liter ren alkohol årligen. Vakuum-destilleringen är en teknik som förstärker smaken och som bara används av ett fåtal destillerier i världen.

Unika metoder

När det gäller råvaror och lagringsmetoder så menar Agitator att smakutveckling är viktigare än traditioner och konventioner. Bland annat experimenterar man med andra sädesslag än korn och med lagring på alternativa fat. Sådan lagring möjliggörs eftersom det inom EU är tillåtet att lagra sprit på andra träslag än ek. Den brittiska lagen tillåter endast eklagring. Agitator har exempelvis en uppskattad whisky som mognar på kastanjefat. Ytterligare en faktor som gör Agitators whisky speciell är de extremt långa jästiderna. Traditionellt låter whiskydestillerierna jäsa sin mäsk runt ett par dygn. Hos Agitator kan den få jäsa upp till en vecka. Så långa jästider innebär att processen kommer in i en malolaktisk fas där den skarpa äppelsyran omvandlas till mjukare mjölksyra. Detta medför att mäsken, och slutligen whiskyn, får en mjukare och rundare smakprofil med subtila toner av vanilj, smörkola och nötter.

Hållbarhet

Tillverkningen vid Agitator leds av Oskar Bruno, som började sin destilleribana vid Grythyttans destilleri. Han är elektronikingenjör och har flera internationella utbildningar inom destillering och bryggning vid Institute of brewing and distilling i London. Agitator eftersträvar en produktion med minimal klimatbelastning. Bland annat är destilleriet ett av få i världen som värms med fjärrvärme och drivs av 100 procent förnyelsebara bränslen. Restprodukterna går till djurfoder och biogasframställning.