Smaknot
Agitators kastanjefatslagrade rom öppnar med aromer av sultanrussin, nypon passionsfrukt och melass. Där finns också gräddkola och en subtil citruston. I smaken möter en explosion med tropiska frukter, ananas, mango, kokos, plommon, grapefrukt. Efter lite luftning kommer också kakao och kola. I en lång och behaglig eftersmak märks peppar, tanniner och anis som blandas med söta toner från kastanjeträt.
Gott att veta
Svensk rom är en relativt ny företeelse på den svenska dryckesscenen. Rom kan i princip tillverkas över hela världen och förekommer på samtliga kontinenter. Inom EU finns ett regelverk kring vad som får kallas rom är. På många andra håll är det mer oreglerat. Det viktigaste i lagtexten är att rom som säljs inom EU måste göras på sockerrör eller melass. I Sverige har man tidigare tillverkat en romliknade spritdryck på sockerbetor, men sådan får sedan något år tillbaka inte kallas för rom.
Sockerrör
Sockerrör växer i stort sett bara i tropiska klimat mellan kräftans och stenbockens vändkrets runt hela jorden. Länder som Indien och Brasilien är stora producenter. Liksom ö-rikena i Karibien. Sockerproduktionen är mycket viktig för många nationer, på Fijiöarna är den så betydande att sockerrör till och med pryder landets flagga. Nästan överallt där det odlas sockerrör produceras också rom.
Tillverkning
När man tillverkar socker pressas saften ur sockerrören och juicen tas tillvara. Antingen kokas den ner till melass, vilket är en tjock, mörk sirapsliknande substans, eller går den direkt till jäsning. Efter jäsning destilleras mäsken i kolonn eller potstills. Agitators Chestnut Reserve görs på melass, som importerats från Paraguay. Chestnut Reserve tillverkas i princip på samma sätt som Agitators whisky, fast med sockerrörsmelass som råvara. Resultatet är en mörk rom med välbalanserad sötma. Chestnut Reserve har snabbt blivit populär, första batchen uppgick till 15 000 flaskor, vilket sålde slut på några veckor.
Kort om Agitator
Agitator Whiskymakare är en uppstickare på den svenska spritmarknaden. Destilleriet ligger i Arboga där den första produktionen ägde rum 2018. På kort tid har Agitator blivit Sveriges mest sålda whisky. Agitator skiljer sig från många andra destillerier genom att man utmanar konventioner och gängse uppfattningar om vad som är whisky. Energieffektiv vakuumdestillering är ett exempel på detta, extremt lång jäsning ett annat. Agitator jäser sin mäsk i hela 168 timmar. Så länge låter mycket få destillerier i världen sin jäst arbeta i jäskaren. Den långa jästiden innebär att det uppstår malolaktisk jäsning vilket utvecklar många smöriga och fruktiga smakämnen.
Fatarbetet är också något som skiljer Agitator från andra destillerier. Man fyller faten på mycket låga 55 procents alkoholhalt, det innebär – förutom att det blir dyrare eftersom det går åt fler fat – att fler vattenlösliga smakämnen lakas ut i spriten. Vidare laborerar Agitator med en mängd olika träslag, kastanjefat är ett exempel, men utvärderingar av ytterligare träslag pågår.
Bakom Agitator står bland andra Nordic Whisky Capital, ett investmentbolag som investerar i whiskyrelaterade projekt. Tidigt i etableringen rekryterade man Oscar Bruno, som är en entusiastisk och mycket skicklig destillatör, som bland annat utbildats i Skottland. I dag har Agitator kapacitet att producera 500 000 liter lpa, vilket gör destilleriet till ett av de tre stora i Sverige.
- Svensk rom som uppfyller EU-reglementet är mycket ovanligt
- Kastanjefat ger djupa, fruktiga och kryddiga toner och mycket färg
- Agitator är den enda svenska producenten som gör rom i stor skala
- Agitator har starkt fokus på hållbarhet och energiåtervinning
- Man producerar flera typer av destillat och säljer också i bulk
Kommentarer