Smakbeskrivning
Braastad – Pineau des Charantes har en mörk gyllene färg och en blommig doft av torkad frukt och söt vanilj. Där finns också mogna frukter, aprikos, päron och subtila kryddiga inslag. Smaken är mjuk och rund med tydliga cognacstoner och en delikat sötma där ugnsbakade äpplen, vanilj och plommonmarmelad är framträdande. Eftersmaken är söt och fruktig och rundas av med en liten ton av ek och hasselnötter.
För vem
Braastad – Pineau des Charantes är ett mycket mångsidigt starkvin som främst dricks som en väl kyld aperitif. Men det är också en alldeles utmärkt dryck till maträtter som skaldjur, frukt och förrätter. I Frankrike dricker man gärna pineau till gåslever och ostar, i synnerhet, grön- och blåmögelost. Pineau passar också mycket bra till fruktdesserter som tarte tatin och vinkokta päron. Under vintertid kan man använda pineau som ett mindre sött och smakfullt alternativ till glögg. Pineau des Charantes vinner inte på lagring och bör drickas väl kyld, runt 8 – 12 grader
Gott att veta
Pineau de Charentes, eller kort och gott pineau, är en del av den franska vinhistorien och av sin entusiastiska beundrarskara ansett som ett av världens bästa starkviner. Men utanför Cognac och utomlands är pineau förhållandevis okänt. Pineau des Charentes kommer som namnet anger från regionen Charentes där cognac är den stora drycken. Pineau des Charentes dricks nästan bara i just Cognac där det serveras ungefär som portvin eller madeira. I sina bästa stunder är Pineau des Charentes väl så bra som de mer berömda starkvinerna.
Tillverkning
Det sägs att pineau skapades av en slump när en vinbonde av misstag hällde druvmust i ett fat med cognac. Som alltid med sådana historier så är det nog en romantisk omskrivning av verkligheten. Troligen har man blandat cognac med druvmust i alla tider för att göra spritdrycken mjukare och behaglig.
Tillverkningen av Pineau des Charentes påminner om sättet man gör portvin och madeira. Den delvis jästa druvmusten blandas med tvåårig cognac, vilket stoppar jäsningsprocessen. Blandningen får sedan vila på Limousin-ek i två år innan den behagliga sötman utvecklats och eken bidragit med sina typiska smaker.
Druvor
Pineau des Charentes kan vara både vit och röd beroende på de druvor som används, oftast ugni blanc, colombard och folle blanche. Den vita varianten är gyllenbrun med smak av nötter, honung och torkad frukt, medan den röda kan ha djupare och mer vinösa smaker.
Kort om Braastad
Varumärket Braastad är en romantisk sannsaga mellan Norge och Frankrike. Den tar sin början 1875 när Médéric Tiffon grundar ett cognacshus i byn Jarnac, mitt i det den högst rankade cognacsregionen Grand Champagne. Just detta år föds Sverre Braastad på gården Kaastad i norska Gjøvik alldeles intill Norges största sjö Mjösa norr om Oslo.
Sverre växte upp och visade sig ha vad man kallade läshuvud. Han begav sig till England och Tyskland för att studera handel och språk. Sverre var mycket språkbegåvad och det sägs att han redan under tiden i London fick upp ögonen för cognac. Han hade en farbror, Halfdan Braastad, som arbetade för cognacsproducenten Bisquit i Jarnac. Efter studierna sökte han sig dit och på farbroderns rekommendation fick han börja arbeta hos Bisquit. Det dröjde inte länge förrän Sverre i kraft av sin utbildning och sina språkkunskaper fick ansvar för bolagets försäljning till Nordamerika, Skandinavien och England och Tyskland.
I Jarnac träffade Sverre en ung flicka, Edith Rosseau, de blev goda vänner och 1913, efter en mycket lång vänskapsperiod gifte de sig. Edith var dotterdotter till Médéric Tiffon och arvtagerska till Tiffons cognacshus. När första världskriget bröt ut blev bristen på manlig arbetskraft stor på landsbygden. Det naturliga hade varit att Sverre då börjat arbeta på sin frus familjeföretag, men på grund av kriget kände han lojalitet och stannade kvar på Bisquit ända till krigsslutet då paret Braastad tog över Tiffon. Tiffon och varumärket Braastad är fortfarande familjeägt, med den skandinaviska spritkoncernen Anora som delägare.
- Pineau des Charentes kan vara både vit och röd
- Pineau var 1945 det första starkvinet som klassades som AOC
- Ordet pineau betyder egentligen ”den lilla tallen”
- Att Norge blivit ett så stort cognacsland beror till stor del på Sverre Braastad
- Sverre Braastad blev över 100 år. Varje sommar återvände han långt upp i åren till sitt barndomshem i Norge
- Edit och Sverre fick åtta barn, nästan alla kom att arbeta på ledande befattningar inom cognacsindustrin
Kommentarer