Braastad Pineau des Charentes

Nyhet
pineau de charantes en flaska

Braastad Pineau des Charentes

Braastad – Pineau des Charantes är ett mycket mångsidigt starkvin som främst dricks som en väl kyld aperitif. Men det är också en alldeles utmärkt dryck till frukt och desserter. I Frankrike dricker man gärna pineau till gåslever och ostar, i synnerhet, grön- och blåmögelost. Pineau passar också mycket bra till fruktdesserter som tarte tatin och vinkokta päron. Under vintertid kan man använda pineau som ett mindre sött och smakfullt alternativ till glögg. Pineau des Charantes vinner inte på lagring och bör drickas väl kyld, runt 8 – 12 grader

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
93488
Storlek
75 cl
Alkohol
17,5 %
Land/Område
Frankrike
Övrigt
Nyheter
Producent
Braastad Cognac

Smakbeskrivning

Braastad – Pineau des Charantes har en mörk gyllene färg och en blommig doft av torkad frukt och söt vanilj. Där finns också mogna frukter, aprikos, päron och subtila kryddiga inslag. Smaken är mjuk och rund med tydliga cognacstoner och en delikat sötma där ugnsbakade äpplen, vanilj och plommonmarmelad är framträdande. Eftersmaken är söt och fruktig och rundas av med en liten ton av ek och hasselnötter.

För vem

Braastad – Pineau des Charantes är ett mycket mångsidigt starkvin som främst dricks som en väl kyld aperitif. Men det är också en alldeles utmärkt dryck till maträtter som skaldjur, frukt och förrätter. I Frankrike dricker man gärna pineau till gåslever och ostar, i synnerhet, grön- och blåmögelost. Pineau passar också mycket bra till fruktdesserter som tarte tatin och vinkokta päron. Under vintertid kan man använda pineau som ett mindre sött och smakfullt alternativ till glögg. Pineau des Charantes vinner inte på lagring och bör drickas väl kyld, runt 8 – 12 grader

Gott att veta

Pineau de Charentes, eller kort och gott pineau, är en del av den franska vinhistorien och av sin entusiastiska beundrarskara ansett som ett av världens bästa starkviner. Men utanför Cognac och utomlands är pineau förhållandevis okänt. Pineau des Charentes kommer som namnet anger från regionen Charentes där cognac är den stora drycken. Pineau des Charentes dricks nästan bara i just Cognac där det serveras ungefär som portvin eller madeira. I sina bästa stunder är Pineau des Charentes väl så bra som de mer berömda starkvinerna.

Tillverkning

Det sägs att pineau skapades av en slump när en vinbonde av misstag hällde druvmust i ett fat med cognac. Som alltid med sådana historier så är det nog en romantisk omskrivning av verkligheten. Troligen har man blandat cognac med druvmust i alla tider för att göra spritdrycken mjukare och behaglig.

Tillverkningen av Pineau des Charentes påminner om sättet man gör portvin och madeira. Den delvis jästa druvmusten blandas med tvåårig cognac, vilket stoppar jäsningsprocessen. Blandningen får sedan vila på Limousin-ek i två år innan den behagliga sötman utvecklats och eken bidragit med sina typiska smaker.

Druvor

Pineau des Charentes kan vara både vit och röd beroende på de druvor som används, oftast ugni blanc, colombard och folle blanche. Den vita varianten är gyllenbrun med smak av nötter, honung och torkad frukt, medan den röda kan ha djupare och mer vinösa smaker.

Kort om Braastad

Varumärket Braastad är en romantisk sannsaga mellan Norge och Frankrike. Den tar sin början 1875 när Médéric Tiffon grundar ett cognacshus i byn Jarnac, mitt i det den högst rankade cognacsregionen Grand Champagne. Just detta år föds Sverre Braastad på gården Kaastad i norska Gjøvik alldeles intill Norges största sjö Mjösa norr om Oslo.

Sverre växte upp och visade sig ha vad man kallade läshuvud. Han begav sig till England och Tyskland för att studera handel och språk. Sverre var mycket språkbegåvad och det sägs att han redan under tiden i London fick upp ögonen för cognac. Han hade en farbror, Halfdan Braastad, som arbetade för cognacsproducenten Bisquit i Jarnac. Efter studierna sökte han sig dit och på farbroderns rekommendation fick han börja arbeta hos Bisquit. Det dröjde inte länge förrän Sverre i kraft av sin utbildning och sina språkkunskaper fick ansvar för bolagets försäljning till Nordamerika, Skandinavien och England och Tyskland.

I Jarnac träffade Sverre en ung flicka, Edith Rosseau, de blev goda vänner och 1913, efter en mycket lång vänskapsperiod gifte de sig. Edith var dotterdotter till Médéric Tiffon och arvtagerska till Tiffons cognacshus. När första världskriget bröt ut blev bristen på manlig arbetskraft stor på landsbygden. Det naturliga hade varit att Sverre då börjat arbeta på sin frus familjeföretag, men på grund av kriget kände han lojalitet och stannade kvar på Bisquit ända till krigsslutet då paret Braastad tog över Tiffon. Tiffon och varumärket Braastad är fortfarande familjeägt, med den skandinaviska spritkoncernen Anora som delägare.

  • Pineau des Charentes kan vara både vit och röd
  • Pineau var 1945 det första starkvinet som klassades som AOC
  • Ordet pineau betyder egentligen ”den lilla tallen”
  • Att Norge blivit ett så stort cognacsland beror till stor del på Sverre Braastad
  • Sverre Braastad blev över 100 år. Varje sommar återvände han långt upp i åren till sitt barndomshem i Norge
  • Edit och Sverre fick åtta barn, nästan alla kom att arbeta på ledande befattningar inom cognacsindustrin

Kommentarer

Berättelsen om familjen Braastad är mycket gammal, precis som historien om Braastad Cognac som tar sin början år 1875. Detta år startar Médéric Tiffon cognachuset Tiffon mitt i den högst rankade cognacsregionen Grande Champagne i byn Jarnac i sydvästra Frankrike. Platsen valde han med största omsorg. I Jarnac fanns de övriga av världens mest välrenommerade cognacshus och mer Cognac Premier Cru kan det inte bli. Destilleriet som Médéric Tiffon lät bygga uppförde han på södra stranden av floden Charente. I dag 150 år senare står det kvar på samma plats.

Vinlusen

Médéric Tiffon grundade sitt cognacshus under en tid när vinlusen drog fram som en löpeld över Europas vingårdar och när vinodlare i hög grad konverterade till andra grödor. Situationen var svår i Cognac. Det fanns inte mycket vin att köpa, men för cognacshusen fanns det fortfarande äldre cognac i böndernas källare. Cognachusen var få, men marknaden var attraktiv för dem som fortfarande kunder erbjuda sina kunder den ädla spritdrycken.

Sverre Braastad

Ibland sitter slumpen med trumf på hand och osannolika saker sker. Samma år som Médéric Tiffon grundade sitt cognacshus i Charentes föddes Sverre Braastad på gården Kastad utanför norska Gjøvik intill Norges största sjö Mjösa, drygt tio mil norr om Oslo. Sverre Braastad begav sig som ung till England och Tyskland för att studera. Han skulle aldrig mer bosätta sig i Norge, men han återkom till sin hembygd varje sommar nästan varje år under hela sitt drygt hundraåriga liv. I december 1899 kom han till Cognac. Han hade blivit djupt intresserad av cognac och han hade en farbror, Halfdan Braastad, som arbetade på cognacshuset Bisquit. Sverres kunskaper i handel och främmande språk gav honom möjlighet att börja arbeta på försäljningsavdelningen och han fick ansvaret för exporten till Nordamerika, England, Tyskland och de skandinaviska länderna.

Kärleksparet

I Cognac fick Sverre snart ögonen på något annat än ädelspriten. Han började uppvakta en ung vacker flicka, Edith Rousseau. Hon var dotterdotter till Médéric Tiffon och arvtagerska till sin morfars cognacshus. Efter en lång tid som ett romantiskt par gifte de sig 1913. Sverre började då arbeta för Tiffon, men han hade fortfarande kvar sin anställning på Bisquit. På grund av första världskriget och bristen på manliga arbetare på landsbygden hade han lovat att stanna kvar till krigsslutet. När freden kom kunde han dock ansluta till Tiffon fullt ut och tillsammans med sin hustru började de utveckla företaget. 1919 tog paret officiellt över Tiffon och namnet Braastad blev en växande del av cognacsvärlden.

Familjeföretaget

Edith och Sverre Braastad fick åtta barn. Familjen blev på olika sätt en del av cognacsindustrin. Flera av barnen kom att arbeta för såväl familjeföretaget som andra producenter, medlemmar från familjen Braastad fanns exempelvis i ledningen för Delamain, Courvoisier, Salignac och Bisquit.

I dag drivs cognacshuset Tiffon av Sverres och Ediths barnbarn. Man har egna vingårdar där man odlar vin på cirka 40 hektar, men köper också vin från kontrakterade gårdar. Årligen destilleras omkring 6,2 miljoner liter vin och man säljer närmare 1,5 miljoner flaskor. I lagerhusen bredvid Charente-floden ligger cirka 15 000 fat med cognac, många fyllda av Sverre Braastad själv.

En norsk kärlekshistoria

Kärlekshistorien mellan Edith och Sverre resulterade också i en kärlekshistoria mellan cognac och Norge. Braastad bidrog till att göra cognac synnerligen populärt i Norge där cognacsförsäljningen är mer än fyra gånger så stor som den svenska och per konsument räknat nästan tio gånger högre än konsumtionen i de flesta europeiska länder inklusive Frankrike.

Produkter från Braastad Cognac