Metaxa Greek Orange

Nyhet
en flaska metaxa orange

Metaxa Greek Orange

Metaxa Orange är designad för att drickas som den är eller med en isbit en varm sommardag. Den är också mycket njutbar som cocktailbas när man vill få en grekisk känsla, som till exempel i en Mojito med färsk mynta eller som en Spritz med Prosecco och Grape Tonic. Orange Tonic görs med fördel av apelsintonic eller annan tonic som smaksatts med citrus.

Metaxa Greek Orange har en bärnstensfärgad gyllene färg och en tydlig doft av grekiska apelsiner, apelszest, aprikos, apelsinblommor och söt vanilj. I smaken kommer fylliga toner, konditorivaror, sockerkaka, apelsinchoklad och kanderad frukt. Eftersmaken är lång och värmande med inslag av bittra apelsinskal och en touch av vitt vin.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Storlek
70 cl
Alkohol
38 %
Land/Område
Grekland
Övrigt
Nyheter
Producent
Metaxa

Gott att veta

Metaxa är en del av den grekiska folksjälen. Vill man uppleva känslan av solmättade tavernor, bouzoukimusik och stämningen i den grekiska övärlden går det inte att komma förbi Metaxa. Som spritdryck är det en designad produkt som utvecklats av grekiska råvaror för att bli något unikt, en konjak eller en brandy, fast på grekiskt vis med typiska inhemska smaker. För att förstärka ursprunget buteljeras Metaxa i en flaska som inspirerats av en antik amfora.

Grekisk ikon

Metaxa har en snart 150-årig historia och är lika genuint förknippad med Grekland som någonsin oliver och fetaost. Det finns knappast en bar i hela landet som inte serverar Metaxa. Oftast dricker man Metaxa som den är, eller med en isbit, gärna i ett tulpanformat glas, tillsätts lite vatten så öppnas smakerna upp ännu mer. I Grekland är Metaxa också en omtyckt dryck till vissa maträtter som salta ostar av fetatyp, oliver och charkuterier, men det är också vanligt att ta ett glas Metaxa till söta desserter eller till det svarta kaffet efter en lång måltid. I synnerhet är Metaxa Orange en utmärkt dryck till frukt- och glassdesserter.

Tillverkning

Metaxa görs av grekiskt vin från de röda druvorna corinth och rhoditos samt de gröna savatiano och sultanina. Vinet destilleras till brandy och lagras sedan på fransk limousine-ek. Före buteljeringen blandas brandyn med ekfatslagrat ekologiskt muskatvin, främst från öarna Samos eller Limnos. Dessutom smaksätts blandningen med en hemlig essens som görs av Medelhavskryddor och rosenblad som får dra i vatten. Metaxa Orange smaksätts på samma vis, men får ett betydande inslag av grekiska apelsiner.

Kort om Metaxa

Metaxa föddes i hamnstaden Pireus 1888. Skaparen var den då 40-årige Spyros Metaxa. Han kom från en köpmannafamilj och gick i sina fäders fotspår. I unga år började han arbeta med familjens tygförsäljning och kom så småningom att resa världen runt för att marknadsföra sidentyger som var en stor produkt för familjen. Under 1880-talet hade handeln med sprit exploderat, skotsk whisky gjorde sitt segertåg och konjak och brandy blev alltmer populära i takt med att den globala handeln växte.

Treårsprojekt

Under sina resor kom Spyros Metaxa i kontakt med spritsorter från olika länder. Som den entreprenör han var insåg han att Grekland inte hade någon välsmakande motsvarighet. Han beslutade sig för att skapa en egen, grekisk konjak. År 1885 investerade han 100 000 drachmer i ett gammalt destilleri i Pireus. Det var ett stort risktagande och få trodde på hans idéer. Efter tre år stod destilleriet klart och han var redo att börja producera det recept han utvecklat.

Under byggnationen fann han en gammal grekisk medaljong med en bild av Salamina-krigare från krigen med perserna på 500-talet före Kristus. Han såg fyndet som ett tecken och lät krigaren bli symbolen för Metaxa. Från Pireus spreds Metaxa snabbt över hela landet och vidare ut över världen. År 1900 började den säljas i USA och tio år senare fanns Metaxa på alla kontinenter. År 2000 förvärvades Metaxa av franska storbolaget Remy Cointreau.

  • Metaxa Greek Orange görs av signaturbuteljeringen Metaxa 5*
  • Metaxa Greek Orange lanserades 2023. Det blev omedelbart en stor succé och fler än 200 000 flaskor exporterades under första året
  • 2017 ekocertifierades Metaxas vingårdar på Samos
  • 1968 flyttades destilleriet från Pireus till den nuvarande anläggningen i Kifisia
  • Konstantinos Kalpaxidis är Metaxas sjätte masterblender i företagets historia, Metaxa Greek Orange är hans verk

Kommentarer

Producent Metaxa

Metaxa***** är en gulbrun, druvig och kryddig brandy med toner av vanilj, vitpeppar och läder. Detta ekfatslagrade vin kryddat med rosenblad och örter har en lätt bitterhet som blandas med söta toner och en behaglig touch av apelsinskal, ek och en lång nötighet. Den ingående brandyn har mognat i fem år på sina ekfat.

Redan de gamla grekerna gjorde Metaxa, åtminstone om man med gammal menar affärsmannen och entreprenören Spyros Metaxa som 1888 var den första i Grekland som började destillera brandy. För att få sin sprit mer harmonisk kom han på att blanda den med vin och örter. Tack vare vetgirighet och smakfull nyfikenhet gjorde han i och med detta familjen Metaxas namn odödligt.

Det var i Pireus, i Atens hamnkvarter, som Spyrus Metaxa och hans bröder började experimentera med att utveckla en helt ny spritsort. Snart spred sig ryktet om bröderna Metaxa bland 1800-talets mondäna atenare och det nya grekiska vindestillatet fick ett stort genomslag. 100 år senare har Metaxa vuxit sig djupt in i den grekiska folksjälen. Metaxa och Grekland är lika oskiljaktiga som oliver och fetaost.

Metaxa tillverkas i en unik process på precis samma sätt i dag som för 125 år sedan. I huvudsak används de fyra druvsorterna black corinth, rhoditis, savatiano, och sultanina. Vinet från dessa druvor odlas i olika delar av Grekland och Turkiet. Det destilleras till brandy och lagras sedan på limousine-ek i upp till 15 år, ibland ännu längre. Efter lagringen blandas brandyn med ekfatslagrat sött muscatvin från öarna Samos eller Limnos. Dessutom med stora mängder rosenblad som fått dra i vatten, och kryddor enligt ett topphemligt familjerecept. Slutligen balanseras Metaxan med olagrat muskatvin.

 

Metaxa blev snart modedrycken i det mondäna Aten och ryktet om den rara drycken började spridas över världen. När den första fabriken byggdes hittades ett gammalt antikt mynt med ett präglat grekiskt krigsskepp, den bilden pryder numera Metaxas etikett.

Mer om Metaxa

Produkter från Metaxa

Inspiration