Smaknot
Espolõn Tequila Blanco är en kristallklar och skimrande tequila med doft av söt agave, tropiska frukter och citronzest. Smaken är mjuk och fyllig. Aromerna känns igen från doften, men det finns dessutom lätta toner av peppar, vanilj och grillad ananas. Avslutningen är ren och elegant och kommer med mer agave och citrus.
Gott att veta
Tequila kan inte framställas någon annanstans än just Jalisco med några kringliggande delstater. Agaven har odlats i mineralrika vulkaniska jordar på den mexikanska högplatån där den skördas för hand efter cirka 10 år. Stjälkarna har sedan kokats långsamt innan det naturliga sockret frigjorts och fått jäsa till mäsk som sedan dubbeldestillerats.
Blå Weber-agave är en suckulentväxt med tjocka, saftiga blad som innehåller sockerrik vätska. Processen med att odla och skörda agave är en konst i sig och kräver noggrannhet och expertis. Efter att agaveplantan har mognat under flera år, handskördas dess hjärta, kallat "piña", vilket är grunden för tequilaproduktionen.
Espolõn har en tupp som symbol på flaskornas halsar, ordet är spanska och betyder sporre. Tuppsporren symboliserar den stridbara befolkningen, hantverket och en okuvlig vilja att ta sig framåt med ”sporrarna på”.
Espolõn Tequila Blanco hyllar det mexikanska upproret då Miguel Hidalgo och hans folkarmé utropade självständighet från de spanska kolonisatörerna. Det skedde den 16 september 1810 och markerar början på självständighetskriget. Dagen är en stor högtidsdag i Mexiko och firas med militärparader, fest och traditionsfyllda frihetsmiddagar.
Espolõn Tequila Blanco destilleras i en kombination av koppar- och kolonnpannor. Traditionella potstills bidrar med jordiga aromer medan kolonnpannorna tillför de lättare och fruktigare smakerna.
- Tequila har de senare åren vuxit mycket starkt och är på fortsatt frammarsch
- Blå Weber Agave är mycket mångsidig och dess söta saft används till såväl agavesirap som sötningsmedel, medan blasten används till rep, korgar, textil och hudvårdsprodukter
- Espolõns etiketter har motiv av 1800-talskonstnärern José Guadalupe Posade och hans verk med händelser ur Mexikos historia
- För att jästcellerna ska aktiveras optimalt ansåg Cirilo Oropez att det skulle spelas klassisk musik under jäsningen, vilket alltjämt sker
- Vattnet till Espolõn tas från flera hundra meter djupa källor, ingen rening eller filtrering förekommer
- Espolõn lagras vid låg alkoholhalt, vilket ökar avdunstningen av vatten
Kommentarer