Espolõn Tequila Blanco

en flaska tequila espolon

Espolõn Tequila Blanco

En riktigt stilren och klassisk tequila utan fatpåverkan, som Espolõn Tequila Blanco, dricker man vanligen som shot – ofta med salt och citron om man så vill. I Mexiko dricks den nästan alltid som den är, ungefär som vi dricker akvavit. Men tequila är också en alldeles utmärkt drinkingrediens. Prova Espolõn Tequila Blanco i en Tequila Sunrise eller en Margarita.

Tequila Blanco ska vara väl kyld, gärna kylskåpskall när den används i drinkar, men helst rumstempererad om man dricker den som shot, eftersom alla smakerna då kommer bäst till sin rätt.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
85246
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Mexiko
Typ
Tequila
Producent
Espolõn

Smaknot

Espolõn Tequila Blanco är en kristallklar och skimrande tequila med doft av söt agave, tropiska frukter och citronzest. Smaken är mjuk och fyllig. Aromerna känns igen från doften, men det finns dessutom lätta toner av peppar, vanilj och grillad ananas. Avslutningen är ren och elegant och kommer med mer agave och citrus.

Gott att veta

Tequila kan inte framställas någon annanstans än just Jalisco med några kringliggande delstater. Agaven har odlats i mineralrika vulkaniska jordar på den mexikanska högplatån där den skördas för hand efter cirka 10 år. Stjälkarna har sedan kokats långsamt innan det naturliga sockret frigjorts och fått jäsa till mäsk som sedan dubbeldestillerats.

Blå Weber-agave är en suckulentväxt med tjocka, saftiga blad som innehåller sockerrik vätska. Processen med att odla och skörda agave är en konst i sig och kräver noggrannhet och expertis. Efter att agaveplantan har mognat under flera år, handskördas dess hjärta, kallat "piña", vilket är grunden för tequilaproduktionen.

Espolõn har en tupp som symbol på flaskornas halsar, ordet är spanska och betyder sporre. Tuppsporren symboliserar den stridbara befolkningen, hantverket och en okuvlig vilja att ta sig framåt med ”sporrarna på”.

Espolõn Tequila Blanco hyllar det mexikanska upproret då Miguel Hidalgo och hans folkarmé utropade självständighet från de spanska kolonisatörerna. Det skedde den 16 september 1810 och markerar början på självständighetskriget. Dagen är en stor högtidsdag i Mexiko och firas med militärparader, fest och traditionsfyllda frihetsmiddagar.

Espolõn Tequila Blanco destilleras i en kombination av koppar- och kolonnpannor. Traditionella potstills bidrar med jordiga aromer medan kolonnpannorna tillför de lättare och fruktigare smakerna.

  • Tequila har de senare åren vuxit mycket starkt och är på fortsatt frammarsch
  • Blå Weber Agave är mycket mångsidig och dess söta saft används till såväl agavesirap som sötningsmedel, medan blasten används till rep, korgar, textil och hudvårdsprodukter
  • Espolõns etiketter har motiv av 1800-talskonstnärern José Guadalupe Posade och hans verk med händelser ur Mexikos historia
  • För att jästcellerna ska aktiveras optimalt ansåg Cirilo Oropez att det skulle spelas klassisk musik under jäsningen, vilket alltjämt sker
  • Vattnet till Espolõn tas från flera hundra meter djupa källor, ingen rening eller filtrering förekommer
  • Espolõn lagras vid låg alkoholhalt, vilket ökar avdunstningen av vatten

Kommentarer

Producent Espolõn

Espolõn är en mans livsverk, Cirilo Oropez. År 1995 förverkligade han en livsdröm och startade ett eget destilleri högt upp i Los Altos. Den direkta anledningen till att drömmen förverkligades var att han tagit med sig en flaska tequila till en fest. Den visade sig vara närmast odrickbar. Cirilo Oropez blev bestört och insåg att sådan tequila inte hedrade arvet från generationer av tequiladestillatörer före honom. Som kemiingenjör med erfarenhet från ledande roller inom både rom- och ginindustrin sedan 1965, visste han att han kunde producera en tequila som på ett helt annat sätt vördade tradition och hantverk.

Med hjälp av finansiärer och en driftig entreprenör fick Cirilo Oropez fria händer att designa ett tequiladestilleri. Målsättningen var att skapa ett modernt destilleri som tog vara på tradition och äldre metoder. 1996 rann de första dropparna genom pannhalsarna och två år senare gick Espolõn Tequila på export.

Espolõn blev snart framgångsrikt och fick ta emot åtskilliga utmärkelser vid internationella dryckestävlingar. 2009 förvärvades Espolõn av italienska Gruppo Campari, en av världens största dryckeskoncerner. I köpet ingick att Cirilo Oropez skulle fortsätta som ansvarig, vilket han gjorde fram till sin död 2020.

Produkter från Espolõn

Inspiration