Espolõn Tequila Reposado

en flaska espelon reposado

Espolõn Tequila Reposado

Espolõn Tequila Reposado är en av Mexikos mest prisbelönta Tequilas. Det är inte någon shot-tequila som man slänger i sig med salt och citron, tvärtom är det en gräddig och krämig upplevelse långt ifrån den eldighet som agavesprit och enklare tequila kan ha. Reposado är en whiskylik tequila som lagrats under upp till nio månader på hårt kolade bourbonfat.

Den kan med fördel njutas som den är, möjligen med en isbit om man så vill. Självklart är den också användbar i drinkar, som till exempel en klassisk Margarita, eller en El Diablo, med lime, körsbärslikör och ginger ale. Espolõn rekommenderar också sin reposado som dryck till het kryddad mexikansk mat som grillade revben, kycklingfajitas och lyxrätten Surf n’ turf.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
85345
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Mexiko
Typ
Tequila
Producent
Espolõn

Smaknot

Espolõn Tequila Reposado har en gyllene färg och möter upp med en kanonad av gräddkola och söta aromer i doften. Smaken är fyllig med tydliga toner av rostad agave, tropiska frukter, vanilj och varma kryddor. Där finns också inslag av kaffe och rostade hasselnötter. Avslutningen är mjuk och len med en krämig munkänsla och finstämd kryddighet.

Gott att veta

Espolõns Tequilas pryds av 1800-talskonstnären José Guadalupe Posadas verk ur bildserien ”de dödas dag”. Ursprungligen var de numera världsberömda gravyrerna med skelett i vardagliga situationer en satirisk samhällskritik riktad mot orättvisor och européerna. Bilderna fick stor spridning och eldade på frihetskampen i Latinamerika. I dag är de lika välkända som våra Zorn- och Carl Larsson-målningar och de inspirerar till masker och kostymer i uråldriga paraderna som hyllar de döda vid allahelgontid.

Motivet på Espolõns Reposados etikett kallas ”Den mexikanska marknaden” och skildrar kommersen en livlig handelsdag. Central i bilden är också en galande tupp med sina vassa, sporrar, eller på spanska ”espolõns”.

Reposado är en lagringsbeteckning som betyder att tequilan lagrats minst två månader, men mindre än ett år, på ekfat. Vanligen lagras reposado omkring tio månader. Eklagringen bidrar med såväl färg som söta vaniljaktiga smaktoner. I takt med att intresset för lagrad sprit har vuxit alltmer har också ”reposado” blivit en mycket efterfrågad tequilavariant.

Espolõn Tequila Reposado har varit mycket framgångsrik. Ofta nämns den som en av världens bästa tequila med guldmedaljer vid världens största sprittävling ”Wine & Spirits Competition. Den har också tilldelats sällsynta 92 poäng av amerikanska Beverage Testing Institute.

  • Espolon Tequila Reposados halsetikett föreställer en planta Blå Weber Agave
  • Espolõn Tequila Blanco destilleras i en kombination av koppar- och kolonnpannor.
  • Tuppen som ofta förekommer på flaskor och förpackningar är en nationalsymbol och kallas Ramón
  • Blå Weber Agave är mycket mångsidig och dess söta saft används till såväl agavesirap som sötningsmedel, medan blasten används till rep, korgar, textil och hudvårdsprodukter
  • Vattnet till Espolõn tas från flera hundra meter djupa källor, ingen rening eller filtrering förekommer

Kommentarer

Producent Espolõn

Espolõn är en mans livsverk, Cirilo Oropez. År 1995 förverkligade han en livsdröm och startade ett eget destilleri högt upp i Los Altos. Den direkta anledningen till att drömmen förverkligades var att han tagit med sig en flaska tequila till en fest. Den visade sig vara närmast odrickbar. Cirilo Oropez blev bestört och insåg att sådan tequila inte hedrade arvet från generationer av tequiladestillatörer före honom. Som kemiingenjör med erfarenhet från ledande roller inom både rom- och ginindustrin sedan 1965, visste han att han kunde producera en tequila som på ett helt annat sätt vördade tradition och hantverk.

Med hjälp av finansiärer och en driftig entreprenör fick Cirilo Oropez fria händer att designa ett tequiladestilleri. Målsättningen var att skapa ett modernt destilleri som tog vara på tradition och äldre metoder. 1996 rann de första dropparna genom pannhalsarna och två år senare gick Espolõn Tequila på export.

Espolõn blev snart framgångsrikt och fick ta emot åtskilliga utmärkelser vid internationella dryckestävlingar. 2009 förvärvades Espolõn av italienska Gruppo Campari, en av världens största dryckeskoncerner. I köpet ingick att Cirilo Oropez skulle fortsätta som ansvarig, vilket han gjorde fram till sin död 2020.

Produkter från Espolõn

Inspiration