Smaknot
Se Busca Añejo har en gyllene bärnstensfärg med en rik och fyllig doft av färsk, söt agave. Smaken är nötaktig och fylld av russin, dadlar, ek, gröna toner, och mer agave. Eftersmaken är lång, kryddig och rökig med en behaglig sötma och en mjuk och avrundad ton från den franska eken.
Gott att veta
Lite slarvigt kan man säga att mezcal är en tequila som inte har producerats i Jalisco, men sedan tio år tillbaka finns det ett omfattande regelverk även kring mescal, vilket gör att de båda besläktade spritsorterna skiljer sig på flera punkter. Medan tequila görs på endast blå agave får upp till 30 agavesorter användas för mezcal.
Gammalt hantverk
Generellt kan man säga att tequila tillverkas mer industriellt medan mezcal är den traditionella och hantverksmässiga spritsorten. Vid tequilatillverkning ångkokas agavestammarna före jäsningen medan mezcal görs genom att agavestammarna rostas i stengropar över öppen eld. Processen pågår under flera dygn, ibland upp till en månad, och ger mezcal den karaktäristiska rökiga smaken. Efter bakningen krossas agaven i en stenkvarn som dras runt av ett dragdjur innan den blandas med vatten och får jäsa i tankar, fat eller krukor. Mäsken destilleras sedan två gånger i pannor av koppar eller lera.
Larvigt
Att bra mezcal ska ha en larv i flaskan tillhör dock mytbildningen, det förekommer men är mest ett marknadsföringstrick som gjort mescal populärt bland amerikanska turister, smakmässigt betyder det ingenting.
Kommentarer