Smaknot
Se Busca Reposado är en lätt gyllene och något sötare mezcal än övriga i Se Buscas mezcalfamilj. I doften finns kokos, hasselnötter och mandel. Smaken är mjuk och välbalanserad och eklagringen gör sig påmind med vanilj, karamell och brödiga toner. Där finns också antydan till citrus och nymald vitpeppar. I eftersmaken kommer en subtil rökighet som är signifikant för Se Buscas Mezcal.
Gott att veta
Reposado är en lagringsbeteckning som betyder att mezcalen lagrats mellan två månader och ett år på ekfat. Även om lagstiftningen kring reposado medger så kort eklagring som två månader är det mer regel än undantag att sådan mezcal lagras närmare ett år. Eklagringen bidrar med såväl färg som söta vaniljaktiga smaktoner och nötaktiga nyanser. I takt med att intresset för lagrad sprit har vuxit alltmer har också ”reposado” blivit en mycket efterfrågad mezcal.
Stridsrop
Se Busca har en rebellisk image och storytelling kring varumärket. Se Busca är det stridsrop som de mexikanska kvinnorna ropade när de gick till anfall under det mexikanska frihetskriget. Dessa kvinnliga soldater, som stred sida vid sida med männen, kallades ”soldaderas” och har en aktad ställning i den mexikanska frihetskampen. Ordet i sig betyder vilja och är ett löfte om kärlek som skall komma med segern och freden.
Ökat intresse
Mezcal har på senare år blivit allt mer populärt. Dels beror det på att tequila har haft en exempellös uppgång, som att gjort att produktionen blivit mer och mer volyminriktad, vilket har medfört att intresset för de mer hantverksmässiga alternativen har ökat. Länge var mezcal ett samlingsnamn för all agavesprit, men sedan 1994 finns det ett omfattande regelverk.
Om mezcal
Medan tequila i stort sett bara kan göras i distriktet Jalisco kan mezcal tillverkas i hela Mexiko. Ofta görs mezcal hantverksmässigt, småskaligt och med primitiva metoder. Agaven skördas för hand, de långa bladen huggs bort med machete för att man ska komma åt plantans stam, piñan. Stammarna kokas sedan i stenbelagda jordgropar i marken som värms med öppna eldar under mycket lång tid, ibland upp till en månad. Vedelden gör att mezcal får en rökig smak. Före jäsningen krossas piñan av ett stenhjul som dras runt av åsnor eller oxar. Därefter får agavekrosset jäsa innan det dubbeldestilleras i kopparpannor eller andra primitiva utrustningar.
Kommentarer