Vermouth drycker på nigab.se

Vermouth

Historien om Vermouth

Man brukar säga att det var handlaren Antonio Benedetto Carpano som uppfann vermouth i Turin 1786. Han har till och med kallats aperitifens fader. Det är dock en sanning med modifikation. Man vet i alla fall att han detta år började krydda traktens vita vin utifrån en tysk förebild. Han tänkte sig en dryck för kvinnor, en sötare och mer lättillgänglig dryck som alternativ till tidens strävare röda viner. Succén blev total och den lilla butiken fick hålla öppet 24 timmar om dygnet för att tillgodose alla kunder som ville ha det nya spännande starkvinet med malört. Signor Carpano kallade sin nya dryck för vermouth efter det tyska ordet för malört, Wermut. Det är just malört, denna klassiska kryddväxt, som är själva essensen i all vermouth, men dessutom ingår alltid ett mycket stort antal andra både söta och bittra kryddor. Recepten är i regel dyrbara hemligheter som ärvs genom generationerna.

Det är i huvudsak en italiensk vindrink med internationella storsäljare som Cinzano i spetsen, men vermouth görs även i länder som Spanien och Frankrike. I dag är vermouth en omistlig ingrediens i mängder av världsberömda drinkar som exempelvis Dry Martini och Manhattan.

Vermouth brukar delas in i två olika smaktyper – torr eller söt. I vårt sortiment erbjuder vi en balanserad mängd med både sött och torrt.

Vermouth