Cinzano Bianco

Cinzano Bianco nigab

Cinzano Bianco

Cinzano Bianco har en ljusgul färg. Doften är kryddig med inslag av malört och kryddnejlika. En söt smak av apelsin och citrus med en angenäm bitterhet i eftersmaken.

Cinzano Bianco tillverkas av ett hemligt recept av kryddor och örter får macerera tillsammans med utvalda viner och alkohol. Den viktigaste örten är malört. Ordet vermouth kommer även från tyskans wermut som ordagrant betyder just malört. Cinzano grundades redan 1757 av bröderna Giovanni och Carlo Cinzano. Till en början specialiserade man sig på vin, kryddat med lokala kryddor. 1840 producerade Cinzano Italiens första mousserande vin. 1851 dracks Cinzanos viner, och nu även deras Vermouth, i såväl Sydafrika som Sydamerika. Resten är, som man brukar säga, historia.

Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Art. nr.
76199
Storlek
75 cl
Alkohol
15 %
Land/Område
Italien
Typ
Vermouth

Vermouth är ett kryddat starkvin som främst produceras i norra Italien och södra Frankrike. Smaken är torr eller söt och domineras av malört. Vit vermouth finns både som torr och söt medan den röda och roséfärgade alltid är söt. För att få röd eller rosa färg använder man sig oftast av karamellfärg. Den franska vermouthen är i regel torr och den italienska är söt och röd. Vid framställningen av vermouth använder man sig av ett enkelt, torrt vitt vin som smaksätts med riktiga örter eller med koncentrat. Blandningen sötas och spritas upp med druvdestillat så att alkoholhalten hamnar på 15–20 volymprocent. Det är vanligast att buteljera direkt efter filtrering och pastörisering.

Vermouth dricks ofta som aperitif innan maten, antingen ren med is eller blandad med sodavatten. Vermouth är också en vanlig ingrediens i drinkar som Dry Martini, Americano och Negroni.

  • Traditionen att smaksätta vin med örter går tillbaka till antiken. På 1500-talet började malörtskryddat vin bli populärt i norra delarna av Italien.
  • I slutet av 1700-talet påbörjades storskalig produktion i regionen Piemonte. Vermouth spreds därefter till Frankrike och resten av världen.
  • Populariteten var som störst i mitten av 1900-talet.

Utseende: Ljusgul
Doft: En delikat infusion av vit persika, blommor och färsk kryddad mejram, med efternoter av färsk timjan
Smak:  Söt med inslag av frukt, vaniljstång och kanel. En bittersöt ihållande finish.

Lär dig mer om vinlandet Italien

CINZANO.COM

CINZANO FACEBOOK