Cinzano Extra Dry

en flaska cinzano vermouth

Cinzano Extra Dry

Cinzano Extra Dry har en ljusgul färg. Stor doft av malört, citrus och aprikos. Frisk och kryddig smak av malört, apelsin och citrusskal. En delikat smaksatt, extra torr Vermouth som kan avnjutas direkt eller med is, och är också den perfekta basen för många torra cocktails.

Cinzano Extra Dry tillverkas av ett hemligt recept av kryddor och örter får macerera tillsammans med utvalda viner och alkohol. Den viktigaste örten är malört. Ordet vermouth kommer även från tyskans wermut som ordagrant betyder just malört. Cinzano grundades redan 1757 av bröderna Giovanni och Carlo Cinzano. Till en början specialiserade man sig på vin, kryddat med lokala kryddor. 1840 producerade Cinzano Italiens första mousserande vin. 1851 dracks Cinzanos viner, och nu även deras Vermouth, i såväl Sydafrika som Sydamerika. Resten är, som man brukar säga, historia.

Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
80555
Storlek
75 cl
Alkohol
18 %
Land/Område
Italien
Typ
Vermouth

Vermouth är ett kryddat starkvin som främst produceras i norra Italien och södra Frankrike. Smaken är torr eller söt och domineras av malört. Vid framställningen av vermouth använder man sig av ett enkelt, torrt vitt vin som smaksätts med riktiga örter eller med koncentrat. Blandningen sötas och spritas upp med druvdestillat så att alkoholhalten hamnar på 15–20 volymprocent. Vermouth dricks ofta som aperitif innan maten, antingen ren med is eller blandad med sodavatten. Vermouth är en vanlig ingrediens i drinkar som Dry Martini, Americano och Negroni.

Torr vermouth kan användas som smaksättare i olika maträtter eller som bas i såser. I köket spelar vermouth ungefär samma roll som vitt vin men vermouthen bidrar med kryddigare, djupare och komplexare aromer till rätter av fisk, skaldjur, fågel och ljust kött.

  • Traditionen att smaksätta vin med örter går tillbaka till antiken. På 1500-talet började malörtskryddat vin bli populärt i norra delarna av Italien.
  • I slutet av 1700-talet påbörjades storskalig produktion i regionen Piemonte. Vermouth spreds därefter till Frankrike och resten av världen.
  • Populariteten var som störst i mitten av 1900-talet.

 

Utseende: Ljusgult med gröna toner
Doft: En fräsch doft av mynta, salvia och oregano, med en aning kryddighet och med vintoner.
Smak: En behaglig ört, munvärmande smak som är torr och ger en krispigt mild bitter finish

Lär dig blanda signaturdrinken Dry Martini i vårt drinktips
eller läs mer om vinlandet Italien.

Inspiration