Vermouth är ett kryddat starkvin som främst produceras i norra Italien och södra Frankrike. Smaken är torr eller söt och domineras av malört. Vid framställningen av vermouth använder man sig av ett enkelt, torrt vitt vin som smaksätts med riktiga örter eller med koncentrat. Blandningen sötas och spritas upp med druvdestillat så att alkoholhalten hamnar på 15–20 volymprocent. Vermouth dricks ofta som aperitif innan maten, antingen ren med is eller blandad med sodavatten. Vermouth är en vanlig ingrediens i drinkar som Dry Martini, Americano och Negroni.
Torr vermouth kan användas som smaksättare i olika maträtter eller som bas i såser. I köket spelar vermouth ungefär samma roll som vitt vin men vermouthen bidrar med kryddigare, djupare och komplexare aromer till rätter av fisk, skaldjur, fågel och ljust kött.
- Traditionen att smaksätta vin med örter går tillbaka till antiken. På 1500-talet började malörtskryddat vin bli populärt i norra delarna av Italien.
- I slutet av 1700-talet påbörjades storskalig produktion i regionen Piemonte. Vermouth spreds därefter till Frankrike och resten av världen.
- Populariteten var som störst i mitten av 1900-talet.
Utseende: Ljusgult med gröna toner
Doft: En fräsch doft av mynta, salvia och oregano, med en aning kryddighet och med vintoner.
Smak: En behaglig ört, munvärmande smak som är torr och ger en krispigt mild bitter finish
Lär dig blanda signaturdrinken Dry Martini i vårt drinktips
eller läs mer om vinlandet Italien.