Discarded Sweet Cascara Vermouth

Discarded Sweet Cascara Vermouth

en flaska discarded

Discarded Sweet Cascara Vermouth

Cascara, betyder skal, eller skinn på spanska, och är de torkade delarna av kaffebäret som blir kvar sedan kaffebönan tagits bort. I kaffeproduktionen betraktas cascara som en restprodukt som bränns, kastas eller används som kompost. Discarded Spirits, tillvaratar restprodukten och har utvecklat en ny, innovativ cascara-aperitif, Discarded Vermouth.

Stor doft av friska körsbärstoner, kakao, rostade kaffebönor, fikon och kanel. Smaken är fruktig med inslag av bitter marmelad, mörk choklad, kaffetoner och rött vin. Eftersmaken är kryddig och pepprig.

Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Storlek
50 cl
Alkohol
21 %
Land/Område
Storbritannien
Typ
Vermouth
Producent
William Grant & Sons

Cascara

Beräkningar visar att 70 % av allt matsvinn hade kunnat återanvändas till ny föda och nya varor. En ökad medvetenhet driver nu på utvecklingen av sådana produkter. Inom kaffeindustrins har man till exempel börjat använda cascara, eller coffee cherry tea som drycken också kallas. Denna smakrika dryck blir alltmer populär på trendiga kaffebarer och caféer över hela världen. Cascara brukar beskrivas som ett mellanting mellan kaffe och te, men det är egentligen ingetdera. Märkligt nog smakar cascara inte mycket kaffe. Smaken är fruktig och blommig där hibiskus, körsbär, röda vinbär, mango och nypon framträder. I vissa länder, som Yemen och Etiopien, har man länge känt till den unika smaken. I dag har kaffeproducenter över hela världen hakat på trenden och använder sin restprodukt till coffee sherry tea och andra produkter.

Discarded

Discarded Vermouth utvecklades av Joe Petch, som upptäckt den nya trenden via barista-vänner på Londons kaffebarer. Den förre bartendern Joe Petch är global Brand Ambassador för William Grants whisky Monkey Shoulder. Han presenterade sin idé för bolagets innovationsavdelning som omedelbart blev förtjusta i miljötänket, återvinningstanken och att få lyfta in en helt ny sorts dryck med nya smaker i bolagets sortiment.

Discarded Vermouth görs av fortifierat vin (vin som förstärks med sprit). Vinet har tidigare använts för att smaksätta de whiskyfat som William Grant använder vid slutlagringen av whisky. Tidigare har denna vinrest sålts vidare till kemindustrin eller kasserats. Discarded Vermouth tillvaratar vinet, redestillerar det och låter det infuseras och smaksättas med cascara-extrakt, malört, örter och sockerarter.

  • Discarded betyder kasserad och anspelar på att smaken i Discarded Spirit-serien kommer från restprodukter som annars skulle slängts.
  • Vermouth är ett malörtskryddat starkvin, omistligt i många cocktails och drinkar
  • Discarded Spirits mission är att utveckla nya smaker och upptäcka nya smakvärldar genom att återanvända matsvinn.
  • I dag återanvänder Discarded Spirits cascara, bananskal och druvrester, fler experiment pågår

Discarded Vermouth är en söt vermouth som kan användas som aperitif och till en lång rad drinkar, som klassiska Dyr Martini och Negroni, Espresso Martini, eller whiskydrinken Discorden med lika delar whisky, Discarded Vermouth och Campari. Eller till DT med en del Discarded Vermouth och tre delar Tonic.

William Grant & Sons är ett av den skotska whiskyindustrins mest anrika dryckesföretag. Än i dag ägs och drivs bolaget av familjen Grant som på många sätt utvecklat och förändrat den skotska dryckesindustrin.

William Grant inledde sin bana i whiskyindustrin som bokhållare vid Mortlach Distillery 1839. Han hade en dröm om att starta ett eget destilleri, men med en växande familj (så småningom nio barn) krävdes det många år av sparande innan han på juldagen 1887 för första gången kunde se whisky rinna genom tappröret vid sitt eget destilleri Glenfiddich. Affärerna gick bra och blott fem år senare byggde William, hans sju söner och två döttrar Balvenie ett stenkast från Glenfiddich på destilleriets tomt i Dufftown.

1898 började William sälja sin berömda blended whisky under familjens varumärke. Receptet komponerades av William Grant själv och familjehemligheten förvaltas nu av Brian Kinsman som blott är den femte masterblendern i företagets historia. 1963 började familjen Grant som det första bolaget i Skottland sälja singelmaltwhiskyn från Glenfiddich på export. Det är ingen överdrift att påstå att det var familjen Grant som uppfann marknaden för singelmalt. I dag är Glenfiddich med råge det största singelmaltmärket i världen. Förutom Glenfiddich och Balvenie äger William Grant & Sons även destillerierna Kininvie, Aisla Bay och graindestilleriet Girvan, man äger även det irländska varumärket Tullamore Dew och det amerikanska destilleriet Hudson.

Produkter från William Grant & Sons

Inspiration