Cascara
Beräkningar visar att 70 % av allt matsvinn hade kunnat återanvändas till ny föda och nya varor. En ökad medvetenhet driver nu på utvecklingen av sådana produkter. Inom kaffeindustrins har man till exempel börjat använda cascara, eller coffee cherry tea som drycken också kallas. Denna smakrika dryck blir alltmer populär på trendiga kaffebarer och caféer över hela världen. Cascara brukar beskrivas som ett mellanting mellan kaffe och te, men det är egentligen ingetdera. Märkligt nog smakar cascara inte mycket kaffe. Smaken är fruktig och blommig där hibiskus, körsbär, röda vinbär, mango och nypon framträder. I vissa länder, som Yemen och Etiopien, har man länge känt till den unika smaken. I dag har kaffeproducenter över hela världen hakat på trenden och använder sin restprodukt till coffee sherry tea och andra produkter.
Discarded
Discarded Vermouth utvecklades av Joe Petch, som upptäckt den nya trenden via barista-vänner på Londons kaffebarer. Den förre bartendern Joe Petch är global Brand Ambassador för William Grants whisky Monkey Shoulder. Han presenterade sin idé för bolagets innovationsavdelning som omedelbart blev förtjusta i miljötänket, återvinningstanken och att få lyfta in en helt ny sorts dryck med nya smaker i bolagets sortiment.
Discarded Vermouth görs av fortifierat vin (vin som förstärks med sprit). Vinet har tidigare använts för att smaksätta de whiskyfat som William Grant använder vid slutlagringen av whisky. Tidigare har denna vinrest sålts vidare till kemindustrin eller kasserats. Discarded Vermouth tillvaratar vinet, redestillerar det och låter det infuseras och smaksättas med cascara-extrakt, malört, örter och sockerarter.
- Discarded betyder kasserad och anspelar på att smaken i Discarded Spirit-serien kommer från restprodukter som annars skulle slängts.
- Vermouth är ett malörtskryddat starkvin, omistligt i många cocktails och drinkar
- Discarded Spirits mission är att utveckla nya smaker och upptäcka nya smakvärldar genom att återanvända matsvinn.
- I dag återanvänder Discarded Spirits cascara, bananskal och druvrester, fler experiment pågår
Discarded Vermouth är en söt vermouth som kan användas som aperitif och till en lång rad drinkar, som klassiska Dyr Martini och Negroni, Espresso Martini, eller whiskydrinken Discorden med lika delar whisky, Discarded Vermouth och Campari. Eller till DT med en del Discarded Vermouth och tre delar Tonic.