Vermouth La Copa Blanco

vermouth copa gonzalez byass

Vermouth La Copa Blanco

Med La Copa Vermouth återupplivar Gonzalez-Byass sin gamla tradition att producera vermouth. Även om de i dag är mest kända för att vara den ledande producenten av kvalitetssherry, så var vermouth en viktig del av Gonzalez-Byass portfölj för 100 år sedan.

La Copa Blanco är baserad på ung fino sherry från samma solerafat som sedan skall bli Tio Pepe – världens mest kända fino sherry. Denna unga fino får sedan macerera med en mängd kryddor och sötas försiktigt upp med rörsocker. Det exakta receptet är förstås hemligt, men bland de ingående kryddorna finns malört, kyndel, kryddnejlika, pomeransskal, kanel, muskotnöt och kamomill.

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
79916
Storlek
75 cl
Alkohol
15 %
Land/Område
Spanien
Typ
Vermouth
Producent
González Byass

Fakta

  • Socker 140 g/l

La Copa har en friskt söt, fruktig, kryddig och komplex smak, där man tydligt känner den distinkta karaktären av fino sherry i basen. Ovanpå detta ligger den angenäma bitterheten från malörten och den blommiga och varma komplexiteten från kryddorna och örterna. En vermouth att njuta på egen hand med en stor, klirrande isbit och en citronskiva!

Namnet ”La Copa” – glaset – passar förstås utmärkt på en vermouth, men kommer faktiskt från ett gammalt boskapsmärke (som också kan ses på etiketten). Det användes av markisen av Torresoto för hans nötdjur och de eftertraktade ”tre-blodshästarna” – avlade från engelska, spanska och arabiska hästar.

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa fat innehåller vin som till och med producerades innan Gonzalez-Byass grundades! Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

Inspiration