vodka drink med havsvatten och grapefrukt

Vodka

Vodkans ursprung förirrar sig långt österut. Riktigt var dess vagga stod vet vi inte, knappast vad det var man drack heller. Men det har med ”voda” att göra, ryskans ord för vatten.

Historia

Sprithistorikerna är överens om att vodka är en mycket gammal dryck. Den föddes, enligt vissa, så tidigt som i slutet på det första årtusendet någonstans i Vitryssland, Ukraina eller Ryssland. Andra hävdar att vodkan har ett sydligare ursprung, Mongoliet och arabländerna har nämnts. De finns också de som anser att vodkan föddes i Östeuropa där den destillerades fram ur honungsvin och öl. Kanske var den första vodkan den frysdestillering som folkslagen i det gamla Rysslands svinkalla avkrokar ägnade sig åt. Kalla vinternätter satte man helt enkelt ut ”brödvinet” utomhus, vattnet frös men inte spriten och ”vodan” spreds från skjul till skjul.

Den vodka som först såg dagens ljus hade inte mycket gemensamt med den rena klara spritdryck vi numera kallar vodka. Den dryck som fick spridning under tidig medeltid var sannolikt grumlig, finkeldoftande och knappt drickbar. Vid ungefär samma tid dök destilleringen upp i länderna väster om Kaukasus. Det finns märkligt nog inget som tyder på att de så omvittnat törstiga och dryckesintresserade vikingarna kom i kontakt med destillerade drycker under sina ”affärsresor” djupt in i det väldiga Ryssland. Det skulle dröja ända till 1300- och 1400-talen innan det finns belägg för tillverkning av sprit i Skandinavien, Storbritannien, Tyskland och på andra håll i väst enligt ungefär samma principer som det som kallades vodka långt borta i Ural. I Ryssland hävdar man med emfas att det var där vodkan uppfanns. Polackerna har en annan uppfattning och menar att det snarast var på polskt territorium som vodka började tillverkas.

Den gamle hedersmannen Tsar Ivan den förskräcklige (som för övrigt besteg tronen vid myndiga tre års ålder) inrättade på 1540-talet ett statligt tillverkningsmonopol genom att låta licensiera vodkabrännerier och förbjuda all annan tillverkning. Tsarernas historia blev också en del av vodkans historia och vodkan blev en del av den ryska folksjälen. Så småningom hade varje större jordägare ett bränneri på sina marker och på tsarernas datjor bedrevs omfattande destillering. Särskilt intresserade man sig för att fina metoder att rena vodkan. Det var vid ett furstligt palatsdestillieri som Pjotr Arsenjevitj Smirnov började studera omdestillering och kolfiltrering.

Den förädlade råa och knappt drickbara spriten spred sig snabbt i Ryssland och till andra länder i Europa. Under 1800-talet var sannolikt den ryska vodkatillverkningen en av världens mest moderna och tekniskt avancerade industrier. Kolonndestillationen som hade uppfunnits i Skottland fick ett stabilt fäste i Ryssland och konkurrerade ut den traditionella potstilldestillationen. Redan 1902 grundades ett statligt vodkaforskningsinstitut. Samma år fastslog den ryske kemisten Dimitrij Ivanovitj Mendelejev (berömd för att ha uppfunnit det periodiska systemet) att rysk vodka ska vara destillerad till 40 procent. Uppdraget att standardisera tillverkningen fick han av tsaren.

Vodkan idag

I dag talar vi om ett vodkabälte som omfattar länderna i norra och nordöstra Europa. I dessa länder har – i avsaknad av vinodling – spritdrycker dominerat alkoholkonsumtionen. Det är egentligen inte förrän långt in i modern tid som vodkan slår igenom. Den som banade väg för vodkans segertåg var Vladimir Smirnov som flytt undan revolutionen och etablerat familjeföretaget i USA.

En drinkbas där smak och karaktär har filtrerats bort

Vodka är till allra största delen en drinkbas där smak och karaktär har filtrerats bort. Blenders och produktutvecklare har skapat en sprit som inte ska märkas när den blandas med juicer, is och läsk. När Absolut vodka hårdlanserades lanserades 1979 blev det en så massiv framgång att den orsakade en kris inom många traditionella dryckessegment – världen slutade dricka ”whisky on the rocks” och några år senare fick ett drygt tjugotal skotska whiskydestillerier läggas ner.

På senare år har vodkan utvecklats i en helt annan riktning. Det har kommit flera prestigefyllda vodkasorter som gör anspråk på att smaka mycket istället för lite och som är betydligt mer sofistikerade och karaktärsfyllda än sina föregångare. De etablerade märkena försöker möta dessa nykomlingar med att sälja vodka som smaksatts med apelsin, citron, päron, peppar och ett otal andra varianter. För att spriten ska få säljas som vodka inom EU måste den uppfylla ett antal regler. Den måste destilleras i kolon till minst 96 %, den måste göras av spannmål, säd, potatis eller andra rotfrukter, och den får inte vattnas ner till lägre nivå än 37,5 %. Då är det inte längre vodka.

Läs mer: Allt om vodka – den nordliga drycken

Vodka