Stoli Citros

en flaska stoli citros vodka

Stoli Citros

Stoli Citros går alldeles utmärkt att dricka som shot eller väl kyld som snaps, den komplexa citrussmaken gifter sig mycket bra med exempelvis lax, milda sillinläggningar, skaldjur och smörrebröd. Framförallt är Stoli Citros en suverän drinkbas till en lång rad klassiska vodkadrinkar. Prova den exempelvis till Cosmopolitan, Espresso Martini, Moscow Mule och olika spritz. Det är också en utmärkt vodka att smaksätta pasta med, som till exempel den italiensk-amerikanska Penne alla Vodka.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
87342
Storlek
70 cl
Alkohol
37,5 %
Typ
Vodka
Producent
Stoli

Smaknot

Stoli Citros är en kristallklar citrusvodka smaksatt med lime från Florida, Iran och Tahiti, dessutom citronolja, apelsin- och citronzest. Doften är naturlig citrus helt fri från artificiella inslag. Smaken är delikat citrusaktig, i början mer stillsam, men tilltar i sekundär- och eftersmak där limetonerna blir mer och mer tydliga. I avslutningen kommer blommiga aromer och en liten twist av ingefära.

Gott att veta

Stoli Citros får sin huvudsakliga smaksättning från Key lime, det vill säga lime som kommer från ögruppen Keys som löper ut från Floridas sydspets. Key limes är en limesort som är mindre än den vanliga limen, den har ett gulaktigt fruktkött, fler kärnor och är inte lika syrlig i smaken.

Citrusvodka

När Stoli, eller Stolichnaya, som vodkan hette under den sovjetiska eran, lanserades som citrusvodka var det den allra första citronvodkan på marknaden. Det var 1980-tal och till och med före den drinktrend som skulle öppna för en lång rad smaksatta spritsorter. I dag är citrusvodka något som finns hos alla vodkaproducenter och en självklar bas i mängder av drinkar och cocktails.

Tillverkningen

Stoli Citros skiljer sig från många andra vodkamärken eftersom man inte använder några artificiella ingredienser. Naturliga råvaror, som citron och lime får smaksätta spriten genom infusion. Det innebär att sprit och ingredienser värms eller kokas tillsammans. Vid den höga temperaturen extraheras smakämnena effektivt och snabbt, i jämförelse med maceration där råvarorna får ligga och dra i spriten.

Stolis vodka trippeldestilleras och filtreras sedan genom kvartssand och kolfilter, innan den sötas lätt med amerikanskt betsocker och vattnas ner med källvatten före buteljeringen.

Kort om Stoli

Stolichnaya har ryskt ursprung och började enligt den sovjetiska historieskrivningen att destilleras i Moskva 1938. Den uppgiften är emellertid osäker. Det finns flera källor som tyder på att Stolichnaya skapades redan 1901. Dock finns ingen dokumentation som med säkerhet slår fast att Stolichnaya producerats före andra världskriget. 1948 flyttades tillverkningen till Riga i Lettland där tillverkningen sker i den stora och vackra ”spritkatedralen”, Latvijas Balzams, där merparten av Baltikums sprit produceras.

När Sovjetunionen föll samman 1991 upphörde de sovjetiska rättigheterna och varumärket släpptes fritt. Några år senare återtog de ryska myndigheterna kontroller och märket hamnade under ett halvstatligt bolag med affärsmannen Yuri Sheffler som majoritetsägare. Sheffler startade då S.P.I. Group, ett säljbolag med inriktning på den europeiska marknaden, där han började marknadsföra Stolichnaya och andra drycker. När Putin kom till makten gick Sheffler i Exil och tog varumärkena med sig.

Stoli Vodka

Den ryska staten stämde Yuri Sheffler i flera länder kring den oklara rättighetssituationen. S.P.I. Group har i dag rättigheterna att sälja och marknadsföra varumärkena i EU utom Beneluxländerna. När Ryssland invaderade Ukraina bröt S.P.I.Group helt med samtliga ryska kontakter, underleverantörer kastades ut och vodkan bytte namn till Stoli.

S.P.I. Spirits Limited arbetar med fler än 380 märken på över 170 marknader. Stoli är det största varumärket. I Stoli-gruppen ingår även Bayou Rum, Cenote Tequila, Kentucky Owl Bourbon, Wiseman Whiskey och Tulchan Gin.

  • Huvudsmaken i Stoli Citros kommer från Key Lime, Key Lime Pie är en av Floridas nationalrätter
  • Destilleringen sker i Lettland, Slovakien Italien och Argentina
  • På 1970-talet var Stolichnaya den första ryska vodkan som exporterades till USA, det skedde i utbyte mot import av Pepsi
  • Stoli är världens första spritsort som har serverats i rymden
  • Stoli är en av världens mest prisbelönta vodkor med fler än 100 utmärkelser vid världens största dryckestävlingar

Kommentarer

Producent Stoli

Stoli – vodkan som flydde Ryssland

Stolichnaya är ett av världens främsta vodkamärken. Det finns många berättelser om var och när märket grundades. Ursprunget är ryskt, men beroendet av Ryssland har gradvis minskat för att helt upphöra i samband med invasionen av Ukraina. Stolichnayas ägare valde då att bryta helt med samtliga ryska kontakter och bytte namn på vodkan till smeknamnet Stoli.

Den vodka som säljs och distribueras i Europa tillverkas främst i Riga och i Slovakien. Inga råvaror eller förpackningsdetaljer kommer från Ryssland. Underleverantörerna finns uteslutande i Slovakien, Ukraina, Italien, Polen och Estland.

Historia

Det finns flera versioner som berättar om hur och när Stolichnaya startade. Den sovjetiska statsversionen utgår från att det var ryska specialister som uppfann originalreceptet 1938 och att produktionen kom i gång i det belägrade Leningrad 1943. En annan version menar att starten egentligen var redan 1901 vid det statsägda destilleriet i Moskva. Ytterligare en historia pekar ut ingenjören och destillatören Victor Grigoryevich Svirida som den som uppfann receptet 1940. Det finns dock ingen dokumentation som nämner varumärket förrän 1948.

När Sovjetunionen kollapsade upphörde Stolichnaya att existera. 1991 släppte det ryska patentverket varumärket fritt, vilket gav möjligheter för vem som helst att producera Stolichnaya. Men vid mitten av 1990-talet tog myndigheterna tillbaka rättigheterna och varumärket kom under kontroll av det halvstatliga bolaget Sojuzplodoimport och dess privata huvudägare Yuri Sheffler.

Europamärke

Yuri Sheffler tog kontroll över varumärket och andra ryska spritmärken och skapade ett internationellt bolag med verksamhet in Europa, Spirit International, S.P.I. Group. När Putin kom till makten valde Yuri Sheffler, att gå i exil. Med sig tog han varumärket. Hans rättigheter till namnet har ifrågasätts och den ryska staten har stämt honom vid domstolar i flera länder. I Benelux-länderna förlorade han namnrättigheterna till Stolichnaya, men i övriga EU-länder har han behållit kontrollen. Efter invasionen av Ukraina har dessa rättsprocesser upphört.

I Stolis recept ingår både vår- och vintervete, som väljs ut mycket noga för att uppnå den önskade balansen. Dessutom behövs råg för att fullborda den typiska signaturstilen. Råvarorna kommer huvudsakligen från odlare i Slovakien och destilleras i Riga i den så kallade ”Latvijas Balzams”, vodka-katedralen, som är Baltikums centrum för destillering. Stolichnaya produceras här sedan 1948 tillsammans med många andra märken. Stoli trippeldestilleras i kolonnpanna och blandas sedan med källvatten. Efter destillationen filtreras vodkan genom sand och träkol av björk innan den buteljeras.

S.P.I.Group

S.P.I Group är paraplybolaget för en lång rad välkända varumärken. S.P.I. Group som Yuri Sheffler grundade 1997 arbetar med fler än 380 märken på över 170 marknader. Stoli Group är det största dotterbolaget. I gruppens portfölj ingår Stoli vodka, Bayou Rum, Cenote Tequila, Kentucky Owl Bourbon, Wiseman Whiskey och Tulchan Gin. S.P.I Group har egna säljkontor i 36 länder. De största marknaderna är USA, Kina och Storbritannien och destilleringen sker i Lettland, Slovakien Italien och Argentina.

Produkter från Stoli

Inspiration