Stoli Elit

stoli vodka elit

Stoli Elit

Stoli Elit är en kristallklar vodka med ren och elegant doft av vete och råg. Smaken är mjuk som en krämig och söt Mascarpone. Kroppen är lätt och ger en värmande munkänsla med en liten pepprig avslutning. Där finns också små inslag av citronzest, vitpeppar och vanilj. Eftersmaken är sammetslen och varm med en lång och kvardröjande ton av rågbröd.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
70430
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Typ
Vodka
Producent
Stoli

Till vad

Stoli Elit är en ultrapremiumvodka i lyxklass och ansedd som en av världens främsta vodkasorter. Det är en mycket mungod vodka som med fördel kan drickas ren, väl kyld, med en isbit, eller serveras som trendiga H2O-drinkar, nedvattnade med gott vatten till omkring 20 % alkoholstyrka. Det är också en alldeles förträfflig vodka till olika Martinidrinkar och till drinkar där en ytterst ren och elegant vodkasmak ska vara framträdande. Prova exempelvis Stoli Elit till Moscow Mule eller White Russian. Den rena smaken gör Stoli Elit till en perfekt vodka för en så enkel drink som Vodka Soda.

Gott att veta

Premiumvodka och ultrapremiumvodka är en kategori som vodkaproducenterna utvecklat under 2000-talet. Medan mycket annan vodka främst tillverkats som en industrisprit avsedd att döljas av andra smaker i drinkar och cocktails är premiumvodka framtagen för att lyfta fram den genuina vodkasmaken. Sådan vodka görs ofta genom mer sofistikerad destillering och med en mer omsorgsfull rening och filtrering.

Världens bästa

År 2022 utsågs Stoli Elit till världens bästa vodka av oberoende amerikanska Beverage Tasting Institute, en organisation som sedan 1981 bedömt och recenserat de allra främsta spritdryckerna i världen. Stoli Elit tilldelades då den åtråvärda platinummedaljen för elfte gången, en utmärkelse som Stoli Elit fått varje år sedan 2017. Det är fler utmärkelser än vad någon annan vodkasort erhållit.

Processen

För att destillera Stoli Elit används vintervete och råg av den allra högsta kvaliteten från gårdar i närheten av destilleriet i Riga i Lettland. Destillatet har smalare brytpunkter än andra vodkasorter vilket gör att endast den renaste spriten tas till vara. Efter trippeldestillering genomgår Elit en kryofiltrering. Det innebär att vodkan kyls ner till minus 18 grader för att sedan filtreras genom kvartssand och kol av sibirisk rödbjörk, vilket är en ovanlig och mycket porös kolsort som har en enastående förmåga att avlägsna oönskade ämnen ur spriten. Kryofiltrering är mycket ovanlig i vodkaindustrin och Stoli Elit är den enda av Stolis vodkor som genomgår en sådan mjukgörande process.

Kort om Stoli

Stolis tillverkas vid destilleriet Latvijas Balzams i Riga, i folkmun kallad ”vodka-katedralen”. Det är en ståtlig byggnad där merparten av den sprit som säljs i Baltikum produceras. Stolis vodkor görs av lokalt källvatten, vårvete, vintervete och råg

Dissident-vodka

Stoli har ryskt ursprung, men är en landsflyktig vodka som i samband med Putins makttillträde 2001 gick i exil och efter invasionen av Ukraina 2022 helt brutit med allt som har med Ryssland att göra. Stoli, eller Stolichnaya, som är det ursprungliga namnet har funnits länge. Enligt den sovjetiska statsversionen började Stolichnaya produceras 1938, men enligt vissa källor var det en apotekare i Moskva som satte receptet redan 1901. Den äldsta kända dokumentationen är dock från 1948. Det var det år som Stolichnaya började tillverkas vid destilleriet i Riga.

Yuri Sheffler

När Sovjetunionen kollapsade 1991 ägdes Stolichnaya av ett halvstatligt bolag med dissidenten Yuri Sheffler som majoritetsägare. De sovjetiska rättigheterna upphörde därmed att existera och Stolichnaya kunde destilleras av flera företag. När Ryssland återtog namnrättigheterna 1995 hade Yuri Sheffler grundat S.P.I. Group som exporterade Stolichnaya och andra märken till Europa. Sedan dess har bolaget, som numera har sitt säte i Luxemburg fortsatt att sälja Stolichnaya på den internationella marknaden. Den ryska staten hävdar rättigheten till namnet och har stämt Yuri Sheffler i flera länder.

S.P.I. Groupe arbetar med fler än 380 märken på över 170 marknader. I Stoli-gruppen, som är bolagets största, ingår även Bayou Rum, Cenote Tequila, Kentucky Owl Bourbon, Wiseman Whiskey och Tulchan Gin.

  • ·      Stoli Elit började säljas i USA 2004
  • ·      I samband med de ryska invasionen av Ukraina bytte Stolichnaya namn till smeknamnet Stoli
  • ·      Det lettiska destilleriet som producerar Stoli byggdes på uppdrag av tsaren 1948
  • ·      Av tradition renas inte rysk vodka lika omsorgsfullt som Stoli, som eftersträvar en renare karaktär
  • ·      Yuri Sheffler har rätt att sälja Stoli i USA och EU, med undantag för Beneluxländerna
  • ·      S.P.I. Group har egna säljkontor i 36 länder och produktionsanläggningar i Lettland, Slovakien, Italien och Argentina

 

Kommentarer

Producent Stoli

Stoli – vodkan som flydde Ryssland

Stolichnaya är ett av världens främsta vodkamärken. Det finns många berättelser om var och när märket grundades. Ursprunget är ryskt, men beroendet av Ryssland har gradvis minskat för att helt upphöra i samband med invasionen av Ukraina. Stolichnayas ägare valde då att bryta helt med samtliga ryska kontakter och bytte namn på vodkan till smeknamnet Stoli.

Den vodka som säljs och distribueras i Europa tillverkas främst i Riga och i Slovakien. Inga råvaror eller förpackningsdetaljer kommer från Ryssland. Underleverantörerna finns uteslutande i Slovakien, Ukraina, Italien, Polen och Estland.

Historia

Det finns flera versioner som berättar om hur och när Stolichnaya startade. Den sovjetiska statsversionen utgår från att det var ryska specialister som uppfann originalreceptet 1938 och att produktionen kom i gång i det belägrade Leningrad 1943. En annan version menar att starten egentligen var redan 1901 vid det statsägda destilleriet i Moskva. Ytterligare en historia pekar ut ingenjören och destillatören Victor Grigoryevich Svirida som den som uppfann receptet 1940. Det finns dock ingen dokumentation som nämner varumärket förrän 1948.

När Sovjetunionen kollapsade upphörde Stolichnaya att existera. 1991 släppte det ryska patentverket varumärket fritt, vilket gav möjligheter för vem som helst att producera Stolichnaya. Men vid mitten av 1990-talet tog myndigheterna tillbaka rättigheterna och varumärket kom under kontroll av det halvstatliga bolaget Sojuzplodoimport och dess privata huvudägare Yuri Sheffler.

Europamärke

Yuri Sheffler tog kontroll över varumärket och andra ryska spritmärken och skapade ett internationellt bolag med verksamhet in Europa, Spirit International, S.P.I. Group. När Putin kom till makten valde Yuri Sheffler, att gå i exil. Med sig tog han varumärket. Hans rättigheter till namnet har ifrågasätts och den ryska staten har stämt honom vid domstolar i flera länder. I Benelux-länderna förlorade han namnrättigheterna till Stolichnaya, men i övriga EU-länder har han behållit kontrollen. Efter invasionen av Ukraina har dessa rättsprocesser upphört.

I Stolis recept ingår både vår- och vintervete, som väljs ut mycket noga för att uppnå den önskade balansen. Dessutom behövs råg för att fullborda den typiska signaturstilen. Råvarorna kommer huvudsakligen från odlare i Slovakien och destilleras i Riga i den så kallade ”Latvijas Balzams”, vodka-katedralen, som är Baltikums centrum för destillering. Stolichnaya produceras här sedan 1948 tillsammans med många andra märken. Stoli trippeldestilleras i kolonnpanna och blandas sedan med källvatten. Efter destillationen filtreras vodkan genom sand och träkol av björk innan den buteljeras.

S.P.I.Group

S.P.I Group är paraplybolaget för en lång rad välkända varumärken. S.P.I. Group som Yuri Sheffler grundade 1997 arbetar med fler än 380 märken på över 170 marknader. Stoli Group är det största dotterbolaget. I gruppens portfölj ingår Stoli vodka, Bayou Rum, Cenote Tequila, Kentucky Owl Bourbon, Wiseman Whiskey och Tulchan Gin. S.P.I Group har egna säljkontor i 36 länder. De största marknaderna är USA, Kina och Storbritannien och destilleringen sker i Lettland, Slovakien Italien och Argentina.

Produkter från Stoli

Inspiration