Stoli Vanil

en flaska vodka stoli caramel

Stoli Vanil

Stoli Vanil är en subtil vaniljvodka som kan njutas precis som den är, som shot eller snaps, men framför allt är den användbar till mängder av cocktails och drinkar där man vill addera en fin vaniljsmak. Vaniljvodka kan ibland upplevas som söt och kvalmig, men Stoli Vanil är snarare rund och mjuk. Prova den exempelvis i en Espresso Martini, Moscow Mule eller en Cosmopolitan. I sin rena form bör den drickas väl kyld.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
87277
Storlek
70 cl
Alkohol
37,5 %
Typ
Vodka
Producent
Stoli

Smaknot

Stoli Vanil är en elegant vaniljvodka med sammetslena aromer av färskt vaniljpulver, marsankräm och choklad. I smaken kommer rostad majs och vaniljstång tillsammans med vitpeppar och kryddiga toner. I början dominerar vanilj och söta inslag som knäck och vaniljkola, men snart växer en mer balanserad stil fram med choklad och kakaobönor. Där finns också en ton av popkorn, halm och torkade örter.

Korta Fakta

Smaksatt vodka lanserades första gången 1986. Idén var svensk och togs fram av Absolut, först ut var ”Peppar” som smaksatts med jalapeño och paprika. Vaniljvodka introducerades i början av 2000-talet och är numera en omtyckt vodkasort som finns i de flesta producenters portfölj. Den främsta anledningen till att vaniljvodka blivit populär är att den fungerar utmärkt till många typer av cocktails och drinkar.

Stolis Vodka tillverkas i huvudsak vid det lettiska destilleriet Latvijas Balzams i Riga, som byggdes på uppdrag av tsaren år 1900. Det är ett magnifikt destilleri som producerar merparten av den sprit som görs i Baltikum. Stoli är en trippeldestillerad vodka som filtreras genom kvartssand och aktivt björkkol. Av tradition renas inte rysk vodka lika omsorgsfullt som Stoli, vilket ger Stoli en mer elegant karaktär.

Stolis smaksatta vodkor utgår från ren Stoli Vodka. De får dessutom ett litet tillskott av amerikanskt betsocker och smaksätts sedan med uteslutande naturliga ingredienser. Några artificiella ämnen används aldrig. Stoli Vanil tillverkas, som all Stolis smaksatta vodka, genom en infusionsprocess där smakerna integreras i spriten innan den filtreras. Vaniljen som används är rena vaniljbönor från Madagaskar.

Kort om Stoli

Ingen vet med säkerhet när Stolichnaya började produceras. Det kan ha varit i Ryssland före revolutionen, eller under Sovjettiden. Det finns flera versioner som berättar om ursprunget. Det finns ingen dokumentation som bevisar att någon tillverkning förekommit före 1948, vilket är det år som Stoli anger som startåret, men det finns flaskor som är betydligt äldre och berättelser som säger att Stolichnaya skapades så tidigt som 1901 i Moskva. Sedan 1948 har den tillverkats i Riga.

Yuri Shefler

När Sovjetunionen kollapsade 1991 destillerades Stolichnaya av ett halvstatligt bolag med dissidenten Yuri Shefler som majoritetsägare. I det vakuum som uppstod etablerade Sheffler S.P.I. Group som exporterade Stolichnaya och andra märken till Europa. När Putin kom till makten gick Shefler i exil och tog verksamheten med sig. När Ryssland invaderade Ukraina bröt S.P.I fullständigt med alla ryska kontakter och bytte namn på Stolichnaya till Stoli.

S.P.I. Spirits Limited

S.P.I. Spirits Limited har sitt säte i Luxemburg och är ett paraplybolag för en lång rad välkända varumärken. S.P.I. arbetar med fler än 380 märken på över 170 marknader. I Stoli-gruppen, som är bolagets största, ingår även Bayou Rum, Cenote Tequila, Kentucky Owl Bourbon, Wiseman Whiskey och Tulchan Gin.

  • Inom EU måste vodka destilleras till minst 96 % och göras av spannmål, potatis eller andra rotfrukter
  • Vodka är en diminutivform av det ryska ordet för vatten, medan Stoli är ett gammalt smeknamn för Stolichnaya, som betyder, från huvudstaden
  • Stolis största marknader är USA, Kina och Storbritannien
  • All destillering sker i Lettland, Slovakien Italien och Argentina

 

Kommentarer

Producent Stoli

Stoli – vodkan som flydde Ryssland

Stolichnaya är ett av världens främsta vodkamärken. Det finns många berättelser om var och när märket grundades. Ursprunget är ryskt, men beroendet av Ryssland har gradvis minskat för att helt upphöra i samband med invasionen av Ukraina. Stolichnayas ägare valde då att bryta helt med samtliga ryska kontakter och bytte namn på vodkan till smeknamnet Stoli.

Den vodka som säljs och distribueras i Europa tillverkas främst i Riga och i Slovakien. Inga råvaror eller förpackningsdetaljer kommer från Ryssland. Underleverantörerna finns uteslutande i Slovakien, Ukraina, Italien, Polen och Estland.

Historia

Det finns flera versioner som berättar om hur och när Stolichnaya startade. Den sovjetiska statsversionen utgår från att det var ryska specialister som uppfann originalreceptet 1938 och att produktionen kom i gång i det belägrade Leningrad 1943. En annan version menar att starten egentligen var redan 1901 vid det statsägda destilleriet i Moskva. Ytterligare en historia pekar ut ingenjören och destillatören Victor Grigoryevich Svirida som den som uppfann receptet 1940. Det finns dock ingen dokumentation som nämner varumärket förrän 1948.

När Sovjetunionen kollapsade upphörde Stolichnaya att existera. 1991 släppte det ryska patentverket varumärket fritt, vilket gav möjligheter för vem som helst att producera Stolichnaya. Men vid mitten av 1990-talet tog myndigheterna tillbaka rättigheterna och varumärket kom under kontroll av det halvstatliga bolaget Sojuzplodoimport och dess privata huvudägare Yuri Sheffler.

Europamärke

Yuri Sheffler tog kontroll över varumärket och andra ryska spritmärken och skapade ett internationellt bolag med verksamhet in Europa, Spirit International, S.P.I. Group. När Putin kom till makten valde Yuri Sheffler, att gå i exil. Med sig tog han varumärket. Hans rättigheter till namnet har ifrågasätts och den ryska staten har stämt honom vid domstolar i flera länder. I Benelux-länderna förlorade han namnrättigheterna till Stolichnaya, men i övriga EU-länder har han behållit kontrollen. Efter invasionen av Ukraina har dessa rättsprocesser upphört.

I Stolis recept ingår både vår- och vintervete, som väljs ut mycket noga för att uppnå den önskade balansen. Dessutom behövs råg för att fullborda den typiska signaturstilen. Råvarorna kommer huvudsakligen från odlare i Slovakien och destilleras i Riga i den så kallade ”Latvijas Balzams”, vodka-katedralen, som är Baltikums centrum för destillering. Stolichnaya produceras här sedan 1948 tillsammans med många andra märken. Stoli trippeldestilleras i kolonnpanna och blandas sedan med källvatten. Efter destillationen filtreras vodkan genom sand och träkol av björk innan den buteljeras.

S.P.I.Group

S.P.I Group är paraplybolaget för en lång rad välkända varumärken. S.P.I. Group som Yuri Sheffler grundade 1997 arbetar med fler än 380 märken på över 170 marknader. Stoli Group är det största dotterbolaget. I gruppens portfölj ingår Stoli vodka, Bayou Rum, Cenote Tequila, Kentucky Owl Bourbon, Wiseman Whiskey och Tulchan Gin. S.P.I Group har egna säljkontor i 36 länder. De största marknaderna är USA, Kina och Storbritannien och destilleringen sker i Lettland, Slovakien Italien och Argentina.

Produkter från Stoli

Inspiration