Stoli Vodka

stoli vodka

Stoli Vodka

Stoli Vodka, en ren och klassisk vodka från Lettland, har länge varit en symbol för framåtskridande och är en av världens mest omtyckta vodkasorter. Ursprungligen utvecklad 1938, har dess originalrecept vunnit stor popularitet för dess distinkta kvalitet. År 1954 inleddes ett nytt kapitel för varumärket när produktionen flyttades till det historiska Latvijas Balzams i Riga, Lettlands huvudstad, där Stoli fortfarande buteljeras idag.

1958 vann varumärket sin första guldmedalj för kvalitet och smak vid världsutställningen i Bryssel, endast 20 år efter dess lansering. Under 1960-talet blev Stoli en av pionjärerna inom kategorin smaksatt vodka globalt, och under 1970-talet var den en av de första premiumvodkorna som importerades till USA.

År 2003 definierade Stoli en klass för sig som den första ultra-premium vodkan, idag känd som Gold. Från 2006 till 2019 introducerade varumärket ytterligare smaker, inklusive blåbär, och en glutenfri variant gjord på majs.

2022 genomgick Stoli en betydande förändring genom att ändra namn från Stolichnaya till Stoli, för att ta avstånd från rysk aggression i Ukraina. Samma år lanserade Stoli också en begränsad upplaga av flaskor till stöd för World Central Kitchen (WCK), en ideell organisation som tillhandahåller måltider till det ukrainska folket. Idag är Stoli en internationellt erkänd symbol för kvalitet och innovation utan någon rysk koppling.

Stoli Vodkas unika karaktär präglas av en ren doft med toner av citronzest och jäsande bröddeg. Smaken är fyllig och pepprig med en krispig munkänsla, berikad med nyanser av päron, halm, mynta och citronskal. Eftersmaken avslöjar en subtil touch av vitpeppar och rågbröd.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
95
Storlek
50 cl
Alkohol
40 %
Typ
Vodka
Producent
Stoli

Fakta

  • Ursprung Lettland, Riga
  • Destilleri Latvijas Balzams

Till vad

Stoli Vodka är i första hand en populär drinkingrediens även om den är tillräckligt smakrik för att drickas på ryskt vis med vatten och stora mängder is. Isen lockar fram både renhet och elegans i denna spritklassiker. Pepprigheten gör den perfekt till en Bloody Mary, men också till drinkar som Moscow Mule och Vodka Martini. Väl kyld går Stoli Vodka alldeles utmärkt att servera som snaps. Smaken av den rena vodkan gifter sig också väl med rätter som gubbröra, och milda sillinläggningar.

Gott att veta

Vodka är en mycket gammal dryck vars ursprung vi inte riktigt känner. Vodkans rötter förirrar sig långt bort över Rysslands väldiga slätter, kanske in i Polen och Ukraina eller rent av till Mongoliet. Av ordet vodka kan vi dock dra slutsatsen att ursprunget är slaviskt, vodka betyder nämligen ”det lilla vattnet” och är en diminutivform av ryskans ord för vatten, ”voda”. Vodka kan ha börjat tillverkas för över tusen år sedan med hjälp av primitiva spritpannor eller rent av frysdestillering där man helt enkelt satte ut en mäsk i den stränga vinterkylan, vattnet frös, men inte spriten.

Rysk och polsk

Vodkan kom att förfinas både i Polen och Ryssland. 1546 beviljade Kung Jan Olbracht av Polen gav alla vuxna medborgare rätt att destillera och sälja sprit. Ungefär samtidigt förstatligade den gamle hedersmannen Tsar Ivan den förskräcklige vodkatillvekningen i Ryssland, men delade frikostigt ut licenser till alla markägare. Så småningom tillverkades vodka på alla datjor och vid tsarens samtliga palats pågick destillering.

Mot slutet av 1800-talet studerade en viss Pjotr ​​Arsenijevic Smirnov dubbeldestillering och kolfiltrering vid ett av tsarens palats. Den nya tekniken och den förädlade spriten spred sig snabbt i Ryssland och senare till andra länder i Europa. Kolonndestilleringen som hade utvecklats i Skottland förfinades och man kan börja tala om en modern spritindustri.

Kort om Stoli

Det finns en rad olika versioner som berättar när och av vem Stolichnaya destillerades första gången. Några dokument som bevisar varumärkets existens finns inte förrän 1948, även om den sovjetiska statsversionen säger 1938. Andra källor hävdar att Stolichnaya destillerades redan 1901. När Sovjetunionen kollapsade 1991 upphörde märkets patentskydd att existera. När myndigheterna återtog kontrollen hamnade Stolichnaya i det halvstatliga bolaget Sojuzplodoimport med Yuri Sheffler som huvudägare.

Yuri Sheffler

När Ryssland invaderade Ukraina bröt S.P.I Group fullständigt med de ryska rötterna. Alla gamla underleverantörer kastades ut och vodkan bytte namn till Stoli. Den vodka som numera säljs och distribueras i Europa tillverkas i Riga och i Slovakien. Inga råvaror eller förpackningsdetaljer kommer från Ryssland och underleverantörerna finns uteslutande i Slovakien, Ukraina, Italien, Polen och Estland.

S.P.I. Spirits Limited

S.P.I. Spirits Limited är paraplybolaget för en lång rad välkända varumärken. S.P.I. arbetar med fler än 380 märken på över 170 marknader. Stoli är det största dotterbolaget. I Stoli-gruppen ingår även Bayou Rum, Cenote Tequila, Kentucky Owl Bourbon, Wiseman Whiskey och Tulchan Gin.  De största marknaderna är USA, Kina och Storbritannien och destilleringen sker i Lettland, Slovakien Italien och Argentina.

·      S.P.I Group har egna säljkontor i 36 länder

·      Under 1800-talet var den ryska spritproduktionen en av världens modernaste och mest tekniskt avancerade industrier

·      Etiketten på Stoli pryds av Moskva Hotell som byggdes under Stalintiden 1932

·      Stoli är trippeldestillerad och filtreras genom kvarts, sedan björkvedskol och slutligen kvarts igen

·      På 1970-talet var Stolichnaya den första ryska vodkan som exporterades till USA, det skedde i utbyte mot import av Pepsi

Kommentarer

Producent Stoli

Stoli – vodkan som flydde Ryssland

Stolichnaya är ett av världens främsta vodkamärken. Det finns många berättelser om var och när märket grundades. Ursprunget är ryskt, men beroendet av Ryssland har gradvis minskat för att helt upphöra i samband med invasionen av Ukraina. Stolichnayas ägare valde då att bryta helt med samtliga ryska kontakter och bytte namn på vodkan till smeknamnet Stoli.

Den vodka som säljs och distribueras i Europa tillverkas främst i Riga och i Slovakien. Inga råvaror eller förpackningsdetaljer kommer från Ryssland. Underleverantörerna finns uteslutande i Slovakien, Ukraina, Italien, Polen och Estland.

Historia

Det finns flera versioner som berättar om hur och när Stolichnaya startade. Den sovjetiska statsversionen utgår från att det var ryska specialister som uppfann originalreceptet 1938 och att produktionen kom i gång i det belägrade Leningrad 1943. En annan version menar att starten egentligen var redan 1901 vid det statsägda destilleriet i Moskva. Ytterligare en historia pekar ut ingenjören och destillatören Victor Grigoryevich Svirida som den som uppfann receptet 1940. Det finns dock ingen dokumentation som nämner varumärket förrän 1948.

När Sovjetunionen kollapsade upphörde Stolichnaya att existera. 1991 släppte det ryska patentverket varumärket fritt, vilket gav möjligheter för vem som helst att producera Stolichnaya. Men vid mitten av 1990-talet tog myndigheterna tillbaka rättigheterna och varumärket kom under kontroll av det halvstatliga bolaget Sojuzplodoimport och dess privata huvudägare Yuri Sheffler.

Europamärke

Yuri Sheffler tog kontroll över varumärket och andra ryska spritmärken och skapade ett internationellt bolag med verksamhet in Europa, Spirit International, S.P.I. Group. När Putin kom till makten valde Yuri Sheffler, att gå i exil. Med sig tog han varumärket. Hans rättigheter till namnet har ifrågasätts och den ryska staten har stämt honom vid domstolar i flera länder. I Benelux-länderna förlorade han namnrättigheterna till Stolichnaya, men i övriga EU-länder har han behållit kontrollen. Efter invasionen av Ukraina har dessa rättsprocesser upphört.

I Stolis recept ingår både vår- och vintervete, som väljs ut mycket noga för att uppnå den önskade balansen. Dessutom behövs råg för att fullborda den typiska signaturstilen. Råvarorna kommer huvudsakligen från odlare i Slovakien och destilleras i Riga i den så kallade ”Latvijas Balzams”, vodka-katedralen, som är Baltikums centrum för destillering. Stolichnaya produceras här sedan 1948 tillsammans med många andra märken. Stoli trippeldestilleras i kolonnpanna och blandas sedan med källvatten. Efter destillationen filtreras vodkan genom sand och träkol av björk innan den buteljeras.

S.P.I.Group

S.P.I Group är paraplybolaget för en lång rad välkända varumärken. S.P.I. Group som Yuri Sheffler grundade 1997 arbetar med fler än 380 märken på över 170 marknader. Stoli Group är det största dotterbolaget. I gruppens portfölj ingår Stoli vodka, Bayou Rum, Cenote Tequila, Kentucky Owl Bourbon, Wiseman Whiskey och Tulchan Gin. S.P.I Group har egna säljkontor i 36 länder. De största marknaderna är USA, Kina och Storbritannien och destilleringen sker i Lettland, Slovakien Italien och Argentina.

Produkter från Stoli

Inspiration