allt om vinlandet australien

Australien

De allra flesta vinkonsumenter har en väldigt förenklad bild av Australiens viner. De tänker sig fyllig, mjuka och fruktiga röda viner av shiraz eller cabernet sauvignon eller vita viner av chardonnay med solmogen rik gul frukt som honungsmelon och massor med ek och smörkola. För tjugo år sedan var detta säkert en uppfattning som stämde relativt väl med verkligheten. Men idag är bilden en helt annan.

Mycket av skulden till den stereotypa bilden av de australiensiska vinerna måste läggas på vinproducenterna. När den stora vinexporten drog igång var den ett resultat av stort tekniskt kunnande, vidsträckta konstbevattnade vinarealer med perfekt medelhavsklimat och obegränsat med sol. Dessa vinodlingar ligger inom South Eastern Australia, ett område lika stort som Frankrike, Italien, Spanien sammantaget. Genom att kunna blanda druvor från hela denna enorma region kunde man leverera välgjorda, fruktiga, smakrika viner i stora volymer, god kvalitet och låga priser. Ett sådant framgångsrecept ändrar man inte på frivilligt.

Vin från Australien