Läs mer om vinlandet Italien

Italien

Italien är ett av världens allra främsta vinländer, kanske det allra främsta, om man ska tro den stora passionerade skara som ständigt hyllar den italienska gastronomin, kulturen, historien, fotbollen, operan och allt som har med Italien att göra. Det är lätt att förstå deras förtjusning. Vin från Italien är oerhört fascinerande.
Historia
Mycket talar för att den europeiska vinodlingens vagga stod i Italien. Man vet att etruskerna hade vinodlingar i mellersta och norra Italien redan 600 år före Kristus, och söderut kan grekerna ha odlat vin ännu tidigare. Kunskapen hade man i sin tur fått från folk öster om Medelhavet. Med romarna fördes sedan vinodlingen norrut och västerut för att så småningom spridas över hela världen.

Vin från Italien har ett bredare spektrum än viner från andra länder. Det beror i sin tur på att Italien är ett land med skiftande klimat, varierad geografi och inte minst på att landet ända fram till 1860-talet bestod av en stor mängd små stater och furstendömen där människor utvecklade sina egna lokala odlingstraditioner. De italienska vinregionerna hänger ofta ihop med statsbildningen vid 1800-talets mitt. I Italien finns allt från torra stäppland till bördiga floddeltan, och däremellan svindlande berglandskap och vulkaniska lavajordar. Under efterkrigstiden var Italien ett samhälle i sönderfall. Landet plågades av fattigdom, emigration och brist på sammanhållning. Vinproduktionen stagnerade och på många håll gjordes mest bulkviner till Vermouth, Martini, Campari och andra vindrinkar. Men i slutet av 1970-talet förändrades detta totalt då en liten producent från Toscana, Tenuta San Guido, sattes hela den franska slottsadeln på plats när tidningen Decanter och tidens ledande vinskribenter skulle kora världens bästa rödvin. Detta kom att inleda en våg av intresse för vin från Italien. Intresset växte än mer efter det franska kärnvapenprovet i Polynesien 1995 då många svenskar slutade köpa franska viner. Under dessa år växte utbudet av vin från Italien på marknaden. Vi fick lära oss nya vintyper som Amarone, Ripasso, Barolo, Prosecco, Sassicaia. Vi fick nya favoritdistrikt som Toscana, Valpolicella, Piemonte och många fler. Många nya druvtyper blev också populära som sangiovese, nebbiolo och primitivo.
Mångfald
Vin från Italien kännetecknas av mångfald. Fler än 2 000 druvsorter, lokala traditioner och lokala druvor har skapat ett vinland som ständigt förvånar med sin rikedom av smaker och vintyper. De italienska vinodlarna producerar nästan 5,5 miljarder liter vin årligen, det är mer än något annat land. De italienska vinernas framgång förklaras också av den italienska gastronomins popularitet, få av världens stora kök är lika omtyckta som det genuint italienska. Vin från Italien är alltid pålitligt, till och med de enklare bordsvinerna kan ha förbluffande kvalitet. Det är inte konstigt att italienska viner har tagit huvudrollen på den stora världens vinscen.

Vin från Italien