Jerez
Sherry är vinvärldens mest underskattade vin; ett vin som ger fantastisk valuta för pengarna i form av karaktär. Faktum är att få viner går så bra till knepiga matkombinationer som just sherry! Fråga vilken sommelier eller vinskribent som helst och de skriver under på ovanstående. Ändå dricks det väldigt lite sherry, till och med av sommelierer och vinskribenter. Man kan verkligen undra varför.
Sherry är ett vin som präglas av vinifikation och lagring snarare än växtplats eller druva. Även om klimatet och jordmånen är väldigt speciell i Jerez i södra Spanien så görs sherry på ett vanligt vitt, enkelt, neutralt, torrt vin med låg syra av den bleka druvan palomino. Förvandlingen sker vid lagringen i det unika systemet som benämns ”solera”. Ett system av gamla fat, fyllda till 5/6-delar, där unga viner successivt blandas med äldre. Det kan liknas vid en trappa med många steg där det äldsta vinet befinner sig längst ned och årets skörd fylls på högst upp. Från faten med det äldsta vinet tappas maximalt en tredjedel av vinet som buteljeras. Därefter fylls faten på med yngre vin från nivån ovanför och dessa i sin tur från faten ytterligare ett steg upp. Och så vidare. Syftet är att olika årgångar blandas för att ge en produkt av jämn kvalitet. Det unga vinet antar också snabbt karaktären av det äldre.