Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016

Ekologisk
Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016 flaska cava

Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016

Ett mycket torrt och varmt år i Penedes, där nederbörden var mindre än hälften av den normala. Skörden skedde extremt tidigt, och redan i slutet av augusti var det mesta av druvorna till produktionen av Cava skördade. Det varma och torra vädret gav druvor med hög koncentration och koncentrerade aromer.

Ljust gyllengul färg med små, fina bubblor. Stor, komplex doft, med tydliga toner av citrus, mogen persika och rostat bröd. Fyllig och koncentrerat fruktig smak med inslag av citrus och med en liten nötighet. Lång, intensiv eftersmak med blommiga och nötiga aromer.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (4 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
50583
Storlek
750 cl
Alkohol
12 %
Druva
Xarel-lo
Land/Region
Cava Spanien
Passande mat
Aperitif Fisk Skaldjur
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin
Övrigt
Ekologiska viner Veganskt
Producent
González Byass Vilarnau

Fakta

  • Vinmakare Eva Plazas
  • Totalsyra 5,6 gr/l
  • Socker <3 gr/l

Vinet

Den torra och varma årgången 2016 gjorde att man skördade rekordtidigt för att behålla syran i druvorna. Det varma vädret gjorde att man fick mycket aromrika druvor i perfekt kondition. Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño är gjort på 100 procent xarel-lo, varav 45 procent har jäst på rostfria ståltankar, medan 55 procent har jäst på 225-liters fat av kastanj. Det fatjästa vinet har sedan lagrats sex månader på faten, varefter de båda vinerna blandats och sedan överförts till flaska för den andra jäsningen. Vinet är sedan lagrat drygt tre år på jästfällningen i flaskan.

Vingårdarna

Druvorna till Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016 från Vilarnaus egna vingårdar, som omger vineriet på en kulle strax öster om San Sadurni d'Anoia. Beläget på 200 meters höjd över havet har dessa vingårdar ett perfekt läge, väl skyddat från de nordliga vindarna av bergskedjan Montserrat, och med skydd från söder av Serrelada-bergen längs med medelhavskusten. Jordmånen består av alluviala (avsatta från rinnande vatten) sediment i tre lager: det översta bestående av lera och finare sediment, det underliggande bestående av grus och mindre stenar, och det djupaste av ett djupt lager fin sand, kallad “sauló”.

Caves Vilarnau

Vilarnau grundades som Castell de Vilarnau 1949, och 1982 köptes det av den stora sherryfirman Gonzalez-Byass. 1990 köptes vingårdarna på kullarna i Espiells, strax öster om San Sadurní, och här byggdes det moderna vineriet som invigdes 2005. Sedan 2016 är 100 procent av produktionen ekologisk, och sedan 2017 också 100 procent vegansk. Vilarnau är en pionjär i området när det gäller hållbar vinproduktion, och är anslutet till programmet "Wineries for Climate Production". Man var den första Cava-producenten som ansöt sig till detta program, och är den enda producent av Cava som konstant mäter sina klimatpåverkan och konstant arbetar med att minska den.

Vinmakaren Eva Plazas

Eva Plazas är född i San Sadurní, och är född med Cava i blodet. Efter en gedigen utbildning i önologi, som också tog henne till vinuversitet i Geisenheim, har hon arbetat det mesta av sitt yrkesliv på Vilarnau. Hon började som assistent i laboratoriet 1996, och har sedan dess arbetat sig upp till en position som en av de starkast profilerade vinmakarna i Penedes. Hennes största utmaning var starten av det nya vineriet 2005, där hon sedan dess har kunnat arbeta på sin dröm att göra den bästa tänkbara Cavan i samklang med naturen.

Druvan

Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016 är gjord på 100 procent xarel-lo, en inhemsk druva för Penedes. Xarel-lo ger friska, intensiva viner med tydliga aromer av citrus och vit persika.

Årgång

Årgången: 2016 var ett mycket torrt år, med mindre än hälften av den normala nederbörden. Skörden blev därför cirka 30 procent mindre än normalt, men med druvor av hög kvalitet med koncentrerade aromer.

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa fat innehåller vin som till och med producerades innan Gonzalez-Byass grundades! Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.

Produkter från González Byass

Inspiration