André Delorme Crémant de Bourgogne Brut

André Delorme Crémant de Bourgogne Brut

André Delorme Crémant de Bourgogne Brut

Crémant de Bourgogne är ett lyxigt bubbel i en moderat prisklass, ett utmärkt champagnealternativ fullt jämförbart med de berömda bubblorna från norr. Crémant de Bourgogne är en klockren fördrink, ett mingel- och sällskapsvin med lyxkänsla, men också ett härligt vin att njuta till exempelvis fisk och skaldjur. Vinet är färdigt att drickas och bör serveras ordentligt kylt, gärna runt 8–10 grader.

André Delorme Crémant de Bourgogne är en frisk och mineralrik Crémant. Det är en Brut, alltså en torr Crémant med brödiga inslag, toner av gröna äpplen och gråpäron. Smaken är kraftfull med bitiga mineraler, citrus, persika och fläder, inbäddat i en mjuk och bubblande mousse.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (12 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
74738
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Aligoté Chardonnay Gamay Pinot Noir
Land/Region
Bourgogne Frankrike
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk
Smaktyp
Mousserande - Vitt
Typ
Mousserande vin
Producent
André Delorme

André Delorme

Maison André Delorme är en av få producenter i Bourgogne som gör både stilla och mousserande viner. De är specialister på viner från Côte Chalonnaise och Crémant de Bourgogne och mest kända är de med sina smakrika mousserande viner.

Crémant de Bourgogne

Skillnaden mellan Champagne och Crémant är i stort sett bara växtplatsen och möjligheten att använda andra druvor än det tre champagnedruvorna. Det finns Crémantviner som är lika omsorgsfullt producerade som ädla champagner, fast med en betydligt mer överkomlig prislapp: André Delorme Crémant de Bourgogne Brut är ett välsmakande och bubblande exempel på detta.

Oftast använder man sig av moderna metoder som jäsning i trycktankar för att få fram ett mousserande vin. Den traditionella champagnemetoden föreskriver dock betydligt mer handpåläggning och en andra jäsning på flaska. Det traditionella sättet att göra champagne är identiskt med exempelvis sättet man gör Cava i Spanien och Crémant i Bourgogne ­– lika ålderdomligt, hantverksmässigt och tidskrävande.

Crémant de Bourgogne är en appellation som omfattar nästan 400 kommuner i Bourgogne. Från svala Chablis i norr med sina mineral- och kalkjordar till Rhône i soliga södern med sina sandiga granitjordar. I dag produceras Crémant på över 2 000 hektar och arealen växer ständigt på grund av ökad efterfrågan. Produktionen uppgår till nästan 15 miljoner flaskor årligen.

I Bourgogne är druvsorterna få och endruvsviner dominerar. Den stora regionen på vitt skilda förutsättningar och viner med stor spännvidd.  Crémant de Bourgogne kan vara vita eller rosé och sedan 1975 också röda. Druvorna är oftast chardonnay eller pinot noir.

Vinet

Just dessa druvor är basvinet i André Delormes Crémant de Bourgogne Brut, men i blandningen finns även aligoté och gamay.

  • Chardonnay: 25%
  • Pinot Noir : 25%
  • Gamay : 30%
  • Aligoté : 20%

Efter skörd pressas druvorna försiktigt i en pneumatisk press. Endast den första pressningen tas till vara och får jäsa malolaktiskt på rostfria ståltankar. Efter första jäsningen läggs vinet på flaska och får en tillsats av socker och jäst. Därefter jäser och mognar vinet på sin fällning i 18 månader i källare som huggits ut i berget och som håller en konstant jämn och låg temperatur.

Huset André Delormes historia tar sin början mitt under brinnande krig. 1942 blev André Delorme skadad vid fronten och återvände svårt medtagen till Rully i Bourgogne, där hans far och farfar odlade vin sedan många år. När han återhämtat sig grundade han sitt eget vinföretag med fokus på att göra högkvalitativa mousserande viner som han sålde till privata kunder och bättre restauranger. Efter några år började Andrés son Jean-François i företaget. Han planterade nya vinstockar och såg till att fler appellationer knöts till familjeföretaget. Under senare hälften av 1900-talet växte André Delormes rykte mer och mer såväl nationellt som internationellt. 2005 förvärvade Veuve Ambal, en annan producent i Rully, företaget, som fortsatt att expandera och blivit hyllade världen över för sin Crémants de Bourgogne.

 

Inspiration