André Delorme
Maison André Delorme är en av få producenter i Bourgogne som gör både stilla och mousserande viner. De är specialister på viner från Côte Chalonnaise och Crémant de Bourgogne och mest kända är de med sina smakrika mousserande viner.
Crémant de Bourgogne
Skillnaden mellan Champagne och Crémant är i stort sett bara växtplatsen och möjligheten att använda andra druvor än det tre champagnedruvorna. Det finns Crémantviner som är lika omsorgsfullt producerade som ädla champagner, fast med en betydligt mer överkomlig prislapp: André Delorme Crémant de Bourgogne Brut är ett välsmakande och bubblande exempel på detta.
Oftast använder man sig av moderna metoder som jäsning i trycktankar för att få fram ett mousserande vin. Den traditionella champagnemetoden föreskriver dock betydligt mer handpåläggning och en andra jäsning på flaska. Det traditionella sättet att göra champagne är identiskt med exempelvis sättet man gör Cava i Spanien och Crémant i Bourgogne – lika ålderdomligt, hantverksmässigt och tidskrävande.
Crémant de Bourgogne är en appellation som omfattar nästan 400 kommuner i Bourgogne. Från svala Chablis i norr med sina mineral- och kalkjordar till Rhône i soliga södern med sina sandiga granitjordar. I dag produceras Crémant på över 2 000 hektar och arealen växer ständigt på grund av ökad efterfrågan. Produktionen uppgår till nästan 15 miljoner flaskor årligen.
I Bourgogne är druvsorterna få och endruvsviner dominerar. Den stora regionen på vitt skilda förutsättningar och viner med stor spännvidd. Crémant de Bourgogne kan vara vita eller rosé och sedan 1975 också röda. Druvorna är oftast chardonnay eller pinot noir.
Vinet
Just dessa druvor är basvinet i André Delormes Crémant de Bourgogne Brut, men i blandningen finns även aligoté och gamay.
- Chardonnay: 25%
- Pinot Noir : 25%
- Gamay : 30%
- Aligoté : 20%
Efter skörd pressas druvorna försiktigt i en pneumatisk press. Endast den första pressningen tas till vara och får jäsa malolaktiskt på rostfria ståltankar. Efter första jäsningen läggs vinet på flaska och får en tillsats av socker och jäst. Därefter jäser och mognar vinet på sin fällning i 18 månader i källare som huggits ut i berget och som håller en konstant jämn och låg temperatur.